Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Iveta Radičová : Vizionárov a vlastencov, ako bol Milan Hodža, Slovensko veľmi potrebuje


Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová v utorok 21. júna 2011 na Úrade vlády SR prijala žiakov základných škôl, ocenených v celoslovenskej literárnej súťaži Hodžov novinový článok.


„Vy isto viete, kto bol Milan Hodža a čo pre Slovensko znamenal,“ prihovorila sa premiérka SR žiakom. Pripomenula, že „vlastencov aj vizionárov, ako bol Milan Hodža, je málo. Ale Slovensko ich potrebuje.“ Milan Hodža bol novinárom, poslancom uhorského parlamentu, neskôr v rokoch 1935 – 38 zastával najvyššiu pozíciu v exekutíve, a to post predsedu československej vlády. Predovšetkým však bol aktívnym vizionárom, ktorý predvídal, ako bude Európa vyzerať v budúcnosti.


„Milan Hodža písal o vízii tesnej spolupráce stredoeurópskych krajín už v období habsburskej monarchie, o spolupráci vo federácii rovnoprávnych krajín, a pre túto myšlienku získaval priaznivcov medzi európskymi politikmi a diplomatmi, “ vyzdvihla pred žiakmi pôsobenie Milana Hodžu predsedníčka vlády SR. Súčasne pripomenula, že ako jeden z mála mysliteľov rozpoznal nebezpečenstvá, ktoré koncom 30. rokov minulého storočia hrozili z východu aj západu – ruský boľševizmus a nemecký národný socializmus. Premiérka zdôraznila, že Hodža už v tej dobe zastával priekopnícku ideu integrovanej a silnej strednej Európy, ktorá sa len takto môže efektívne zapojiť do celoeurópskej politiky.


Predsedníčka vlády vyslovila prianie, aby sa aspoň niektorým z ocenených žiakov celoslovenskej súťaže Hodžov novinový článok podarilo stať spisovateľmi, novinármi a autormi s kritickým myslením i odvahou ísť za vysnívaným cieľom. Podľa jej slov je práve to odkazom Milana Hodžu nastupujúcej generácii.


Hodžov novinový článok je literárna súťaž pre žiakov základných škôl a nižších tried gymnázií. Jej cieľom je viesť k zamysleniu sa nad všeľudskými hodnotami, ktoré reprezentujú ľudská osobnosť, sloboda či vlastenectvo. Súťaž sa uskutočňuje v rámci širšieho vedeckého, kultúrneho a vzdelávacieho podujatia Dni Milana Hodžu. Ide v poradí o siedmy ročník, ktorý sa koná pod záštitou predsedníčky vlády SR Ivety Radičovej.


V rámci Dní Milana Hodžu sa uskutočňujú aj ďalšie sprievodné podujatia - literárna súťaž Hodžova esej pre študentov gymnázií a stredných škôl, vedecká konferencia o vybranej osobnosti slovenskej politiky 20. storočia v gescii Ústavu politických vied SAV, Historického ústavu SAV a Slovenskej národnej knižnice v Martine, pietna spomienka na Národnom cintoríne v Martine a v obci Sučany, stretnutie seniorov Turca v Sučanoch spojené s besedou o osobnostiach slovenskej politiky a Sučianske slávnosti.


Videozáznam z prijatia študentov nájdete tu:

http://www.vlada.gov.sk/20110621-prihovory-pocas-prijatia-ucastnikov-sutaze-hodzov-novinovy-clanok/


http://www.vlada.gov.sk/20110621-prijatie-ucastnikov-sutaze-hodzov-novinarsky-clanok/



prezrieť fotogalériu Prezrieť fotogalériu
#