Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

1. Princípy a hodnoty Programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky


Vláda Slovenskej republiky, ktorá vzišla z demokratických parlamentných volieb konaných 17. júna 2006, predstupuje podľa článku 113 Ústavy Slovenskej republiky pred Národnú radu Slovenskej republiky a spolu so žiadosťou o vyslovenie dôvery jej predkladá nasledujúce Programové vyhlásenie.
Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky vychádza zo skutočnosti, že podmienky, v ktorých ľudia žijú a pracujú, nie sú len ich osobnou vecou alebo zodpovednosťou ich blízkych a rodín, ale aj vecou verejnou. Je to program rovnováhy zodpovednosti jednotlivca a spoločenskej solidarity.
V ekonomickej oblasti Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky podporuje skĺbenie hospodárskeho rastu a ekonomickej výkonnosti s rastom zamestnanosti, sociálnej súdržnosti a zvyšovaním kvality života pre všetkých. Musí to byť hospodársky rast postavený na vyššej kvalite, vzdelanosti a inovatívnosti, ktorý bude slúžiť záujmom ľudí. Dosiahnutie takéhoto vzťahu bude veľmi náročné, pretože vláda Slovenskej republiky mieni urobiť všetko potrebné pre zavedenie spoločnej európskej meny v roku 2009. Cesta k spoločnej európskej mene nemôže viesť len cez lacnú pracovnú silu a obmedzovanie verejných výdavkov. Vláda Slovenskej republiky je za cestu kvalitatívneho rastu ekonomiky, efektívnej investičnej a proexportnej politiky, znižovania nezamestnanosti a priepastného rozdielu v životnej úrovni občanov Slovenskej republiky a vyspelých členských štátov Európskej únie, za cestu silných a stabilných verejných systémov.
Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky vytvára predpoklady pre hľadanie rovnováhy medzi verejnými a súkromnými záujmami a celkovo medzi verejným a súkromným sektorom. Vláda Slovenskej republiky sa otvorene hlási k myšlienkam Európskej únie o trvalom partnerstve medzi obidvoma sektormi.
Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky je postavené tak, aby podporovalo súlad postupujúcej európskej integrácie s dôslednou obhajobou národných a štátnych záujmov. Vláda Slovenskej republiky nevníma Európsku úniu len ako priestor voľného obchodu a pohybu pracovnej sily, ale predovšetkým ako úniu hodnôt solidarity medzi národmi a ľuďmi, hodnôt úcty k ľudskej dôstojnosti, slobode, demokracii, rovnosti, právnemu štátu a rešpektovaniu ľudských práv, vrátane práv osôb patriacich k menšinám.
Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky stavia na kontinuitu s predchádzajúcou vládou všade tam, kde je to účelné. Prevláda však objektívna a výrazná potreba zmien doterajších prístupov. Vláda Slovenskej republiky vychádza z vôle voličov prejavenej v posledných parlamentných voľbách a verí, že zmeny si želá aj rozhodujúca väčšina občanov Slovenskej republiky. 
Vláda Slovenskej republiky rešpektuje, že hlavné otázky, na ktoré chce spoločnosť poznať odpoveď, nestanovuje vládny kabinet, ale občania, od ktorých pochádza štátna moc a ktorí majú ústavné právo zúčastňovať sa na správe vecí verejných. Vláda Slovenskej republiky pristupuje ku kľúčovým obavám obyvateľstva s najväčšou vážnosťou a zodpovednosťou. Obavy z celkovej sociálnej situácie, nezamestnanosti a istôt do budúcnosti nevyrieši žiadna zázračná sila voľného trhu.  Trh bez súhry so štátom tieto obavy len prehĺbi.
Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky sa pri riešení uvedených obáv opiera o tri inštitúty zakotvené v Ústave Slovenskej republiky a uznávané v Európe:
Je to predovšetkým ľudská dôstojnosť  považovaná za základný pilier koncepcie ľudských práv  a jednu z univerzálnych hodnôt, na ktorých je založená Európska únia. Popretie ľudskej dôstojnosti alebo rovnosti v ľudskej dôstojnosti má vážne osobné, rodinné, sociálne, ale aj politické dôsledky. Cieľom vlády Slovenskej republiky je uskutočnenie práva na ľudskú dôstojnosť v každodennom živote vo všetkých jej základných prejavoch, ekonomický rozmer nevynímajúc.
Je to sociálny štát, ktorý Ústava Slovenskej republiky predpokladá od vzniku samostatnej Slovenskej republiky tým, že upravuje a pre všetkých garantuje hospodárske, sociálne a kultúrne práva v rozsahu typickom pre sociálny štát. Vláda Slovenskej republiky všestranne podporí reálne smerovanie Slovenskej republiky k naplneniu jej charakteristiky ako sociálneho štátu. Štátu, ktorý spolu s regiónmi, obcami, firmami a rodinami nesie diel spoluzodpovednosti za podobu životných podmienok. Štátu rešpektujúceho solidaritu ako jednu zo základných hodnôt Európskej únie.
Vláda Slovenskej republiky sa pri určovaní programových cieľov a spôsobov ich dosiahnutia opiera aj o článok 55 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky, podľa ktorého sa hospodárstvo Slovenskej republiky zakladá na princípoch sociálne a ekologicky orientovanej trhovej ekonomiky.  
Vláda Slovenskej republiky dáva takto jasne najavo rešpektovanie ústavného predpokladu, podľa ktorého Slovenská republika má byť sociálny štát so sociálne a ekologicky orientovanou trhovou ekonomikou.
Vláda Slovenskej republiky je presvedčená, že predstupuje s reálnym Programovým vyhlásením, ktoré bude mať podporu väčšiny obyvateľov nášho štátu.

#