Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

5. Vedomostná spoločnosť


Vláda považuje formovanie vedomostnej spoločnosti za svoju prioritu, pretože len takáto spoločnosť je predpokladom demokratického rozvoja, vedecko-technologického pokroku, hospodárskeho rastu  a sociálneho zabezpečenia, zamestnanosti a rastu. Z uvedeného dôvodu bude podporovať vzdelávacie, vedecko-výskumné, informačné a inovačné aktivity škôl, pracovísk SAV, súkromných a firemných vývojových pracovísk, podnikateľských subjektov s väzbou na verejné a súkromné zdroje, vytváranie lepších legislatívnych podmienok, ako aj na zdroje  v rámci nového Národného strategického referenčného rámca 2007 - 2013, osobitne z operačných programov znalostná ekonomika, infraštruktúra vzdelávania, vzdelávanie, regióny a životné prostredie.
Vláda SR zefektívni a skvalitní plnenie národnej rozvojovej stratégie formovania konkurencieschopnosti spoločnosti - Národnú Lisabonskú stratégiu MINERVA, osobitne v oblastiach - investície do ľudí, vzdelávanie a zamestnanosť, inovácie, veda a výskum, informačná spoločnosť a podnikateľské prostredie, ktoré musia byť garantom celospoločenských zmien v záujme rozvoja vedomostnej spoločnosti. Vláda SR prehodnotí a zaktivizuje plnenie samostatných akčných plánov. Bude taktiež podporovať vytváranie technologických platforiem s cieľom tesnejšieho vzťahu medzi vedou, výskumom a vývojom, formovanie vzájomného partnerstva medzi podnikateľskou sférou a akademickým prostredím.
Vláda bude garantovať efektívne budovanie infraštruktúry vedy a výskumu z európskych štrukturálnych fondov vo všetkých regiónoch Slovenska. Súčasne prijme také legislatívne opatrenia, ktoré umožnia a budú stimulovať využívanie výsledkov výskumu pre rozvoj malého a stredného podnikania a podporu vedy a výskumu zo strany súkromného sektoru.  
Vláda považuje trvalo udržateľný rozvoj za jeden zo základných pilierov vedomostnej spoločnosti a preto bude podporovať jeho vyváženosť tak, že okrem ekonomického rastu budú zohľadnené aj sociálne a environmentálne dopady.   
Vláda je si vedomá zodpovednosti za strategický rozvoj Slovenskej republiky s cieľom akceptovania trvalo udržateľného rozvoja, nielen v národnom, ale aj v európskom kontexte. Z uvedeného dôvodu a najmä v súvislosti s vypracovaním a prijatím dlhodobej vízie Slovenska a potrebnej koordinácie vytvorí podmienky pre vznik Národného centra európskych a globálnych štúdií SR.
Vláda považuje formovanie a rozvoj informačnej spoločnosti za jeden zo základných predpokladov vytvárania vedomostnej spoločnosti. Cielene bude zvyšovať informačnú gramotnosť občanov, vytvárať vhodné podmienky pre výrazné zväčšenie prepojenosti územia Slovenska vysokorýchlostným internetom, rozmanitého využívania informačno-komunikačných technológií vo všetkých oblastiach života spoločnosti, pri súčasnom zvyšovaní kvality života občanov.
Vláda bude podporovať v rozvoji  vedy a techniky v Slovenskej republike hlavné priority Európskej komisie zakomponované v 7. rámcovom programe EÚ (2007-2013) a prvoradú pozornosť bude venovať využívaniu štrukturálnych fondov pre rozvoj infraštruktúry vedy pri prepájaní inštitúcií z rozličných sektorov vedy a techniky v Slovenskej republike a pri využití výnimky udelenej Európskou komisiou pre región Bratislava. Vláda si uvedomuje, že absorpčná schopnosť štrukturálnych fondov vo vede a technike si vyžaduje aj podporné kapitálové zdroje zo štátneho rozpočtu. Vláda podporí členstvo Slovenskej republiky v prestížnej European Molecular Biology Conference (EMBO) a bude podporovať nové centrá excelentnosti financované v súlade s programom MINERVA.

#