Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

9. Zahraničná politika


Zahraničná politika vlády SR bude dôsledne vychádzať zo štátnych záujmov Slovenskej republiky s cieľom zabezpečiť nevyhnutné medzinárodné podmienky pre upevnenie bezpečnosti, hospodárskej prosperity štátu a pre zlepšenie životnej úrovne slovenských občanov.
Vláda bude uskutočňovať dôveryhodnú, zodpovednú a vyváženú zahraničnú politiku. Nadviaže na všetko pozitívne, čo bolo doteraz v tejto oblasti dosiahnuté. 
Vláda SR bude klásť dôraz na posilnenie mieru a stability v Európe a vo svete a bude spoľahlivým spojencom a partnerom rešpektujúcim svoje záväzky. Bude podporovať prehĺbenie partnerstva a strategickej spolupráce v rámci NATO a EÚ. Bude presadzovať mierovú, bezpečnú a sociálne zodpovednú Európu, rozvoj vzájomne výhodnej medzinárodnej spolupráce a vytváranie bezpečného sveta bez kríz a konfliktov. Bude sa spolupodieľať na  boji proti terorizmu.
K presadzovaniu týchto cieľov bude vláda SR využívať členstvo v EÚ, NATO, OSN, OECD, OBSE a RE, ako aj aktívne pôsobenie v celom systéme medzinárodných organizácií.  V súlade s medzinárodnými dohodami bude garantovať a presadzovať rešpektovanie ľudských práv a osobných slobôd, vrátane práv osôb patriacich k menšinám. Kategoricky odmieta všetky prejavy rasizmu, netolerancie, xenofóbie, agresívneho nacionalizmu, extrémizmu a antisemitizmu.
Vláda SR bude podporovať ďalšie prehlbovanie európskeho integračného procesu a konsolidáciu EÚ s cieľom posilňovať demokratickú, bezpečnú, ekonomicky dynamickú a prosperujúcu, sociálne stabilnú a solidárnu, vzdelanú a kultúrnu Európu. Bude klásť dôraz na ďalšiu demokratizáciu EÚ a jej priblíženie občanom tak, aby lepšie reagovala na ich problémy. SR sa bude aktívne podieľať na tvorbe európskych politík, zohľadňujúc rovnako presadzovanie štátnych záujmov, ako aj hodnotu európskej solidarity.
Vláda SR sa bude podieľať na príprave a realizácii Spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky EÚ a na rozvoji kapacít európskej obrannej a bezpečnostnej politiky. V rámci Spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky sa SR osobitne sústredí na posilňovanie bezpečnosti a stability Západného Balkánu a východnej Európy, ako aj na  uplatňovanie dobrých vzťahov v rámci európskej susedskej politiky.
Vláda SR bude podporovať pokračovanie ratifikačného procesu Zmluvy o Ústave pre Európu. V záujme dosiahnutia dohody sa nebude vyhýbať ani ďalšej diskusii o  zjednodušení európskeho právneho systému, o jednoznačnejšom vymedzení právomocí medzi EÚ a členskými štátmi a o vytvorení účinného systému rozhodovania rozšírenej únie. Bude podporovať decentralizáciu a premiestnenie európskych inštitúcií a organizácií do strednej a východnej Európy vrátane SR.
 S cieľom zvýšiť konkurenčnú schopnosť EÚ sa vláda SR na základe Lisabonskej stratégie sústredí na účinné spájanie národných a spoločných európskych prostriedkov rastu, výkonnosti a modernizácie hospodárstva uplatňovaním vzdelanostnej ekonomiky a posilňovania sociálnej súdržnosti. Vláda SR bude presadzovať dobudovanie jednotného vnútorného trhu EÚ a postupné odstraňovanie bariér na európskom trhu práce a služieb ako aj energetiky. Zintenzívni úsilie o skrátenie prechodných období  voľného pohybu pracovných síl a o zrovnoprávnenie našich občanov na európskom trhu práce.
Bude usilovať o naplnenie pridelených kvót zamestnancov v inštitúciách EÚ v súlade s prístupovými dokumentmi únie.
Vláda SR podporí ďalšie rozširovanie EÚ. Prijímanie nových štátov musí plne zodpovedať stanoveným kritériám členstva.
Vláda SR vypracuje analýzu stavu práv a povinností vyplývajúcich z členstva SR v EÚ s cieľom maximálneho využitia jeho potenciálu.
Vláda SR vyvinie maximálne úsilie na zavŕšenie príprav na vstup do Schengenského systému tak, aby sa SR stala jeho súčasťou v najkratšom možnom čase.
Vláda SR považuje NATO za hlavného garanta euro-atlantickej bezpečnosti. Bude rešpektovať a plniť záväzky vyplývajúce z členstva SR v NATO. Bude pokračovať v posilňovaní transatlantickej väzby a partnerstva medzi členskými štátmi Aliancie a rozvíjať svoje vzťahy s USA.
Vláda SR bude podporovať pokračovanie transformácie aliancie a politiku otvorených dverí NATO.
Vláda SR ako členskej krajiny EÚ a NATO bude presadzovať oživenie a rozšírenie politického dialógu a praktickej spolupráce medzi týmito zoskupeniami na strategickej a operačnej úrovni.
 Prvoradú pozornosť bude vláda SR venovať vzťahom so susednými krajinami. Naším cieľom je komplexný rozvoj spolupráce v politickej, hospodárskej a kultúrnej oblasti. Podporíme cezhraničnú spoluprácu, kontakty miest a obcí ako súčasť dobrých susedských vzťahov. Vláda má záujem doriešiť problematiku vodného diela Gabčíkovo-Nagymaros.
Osobitnú dôležitosť prikladá vláda SR strategickému partnerstvu s Českou republikou a jeho naplňovaniu vo všestrannej  konkrétnej spolupráci.
Vláda bude rozvíjať regionálnu spoluprácu, predovšetkým v rámci Vyšehradskej skupiny. Vláda SR sa bude usilovať o to, aby zoskupenie slúžilo ako nástroj presadzovania spoločne definovaných záujmov, vrátane v EÚ. Sústredí sa na realizáciu regionálnych projektov v oblasti infraštruktúry, energetiky, životného prostredia a kultúry.
Vláda SR bude prioritne všestranne rozvíjať spoluprácu s členskými štátmi EÚ a NATO. Bude aktivizovať vzťahy s Ruskou federáciou - dôležitým faktorom bezpečnosti a prosperity EÚ. Bude presadzovať vzájomne výhodné vzťahy s ďalšími významnými strategickými partnermi EÚ a SR,  najmä s cieľom ich lepšieho využitia pre hospodársky rozvoj Slovenska.
Vláda SR deklaruje svoj záujem naďalej prispievať k posilňovaniu stability a demokracie v Iraku,  Afganistane a na Blízkom Východe.
Vláda SR bude presadzovať efektívny multilateralizmus. Bude podporovať posilnenie postavenia medzinárodných organizácií univerzálneho charakteru, predovšetkým OSN ako nezastupiteľnej organizácie s globálnou zodpovednosťou za svetový mier a bezpečnosť. Ako volený člen Bezpečnostnej rady OSN v r. 2006-7 bude SR aktívne prispievať k riešeniu svetových a regionálnych problémov, hrozieb a výziev bezpečnosti, najmä spojených s terorizmom a šírením zbraní hromadného ničenia. Podporuje reformu OSN v záujme zvýšenia jej schopnosti pružne reagovať na aktuálne bezpečnostné hrozby. Posilní účasť SR v misiách OSN.
Vláda SR bude konštruktívnym spolutvorcom ľudsko-právnej politiky EÚ. Na rozvoj a presadzovanie ľudsko-právnych noriem využije aj polročné predsedníctvo vo Výbore ministrov Rady Európy (november 2007 - máj 2008). Bude kandidovať do príslušných  multilaterálnych štruktúr pôsobiacich v tejto oblasti a aktívne v nich pôsobiť. Osobitnú pozornosť  bude venovať medzinárodnej spolupráci  v otázkach týkajúcich sa Roma, Sinti a Kalles.
Podpora krajanov bude jednou z priorít zahraničnej politiky SR. Vláda SR bude vytvárať podmienky na podporu krajanských komunít s cieľom zachovať jazykovú, kultúrnu a náboženskú identitu Slovákov žijúcich v zahraničí.
Vláda SR vytvorí nevyhnutné finančné, legislatívne a organizačné podmienky pre efektívne poskytovanie rozvojovej pomoci v súlade s cieľmi svojej zahraničnej politiky a pre postupné zvyšovanie objemu cielenej rozvojovej pomoci vybraným krajinám Balkánu, rozvojovým a najmenej rozvinutým krajinám.
Vláda SR vytvorí nevyhnutné podmienky vrátane finančného krytia pre flexibilné poskytovanie humanitárnej pomoci krajinám postihnutým živelnými, či priemyselnými pohromami.
V záujme ekonomickej prosperity štátu bude vláda SR  dôsledne posilňovať ekonomický rozmer diplomacie. Prostredníctvom jednotnej zahraničnej služby riadenej centrálne bude dôraznejšie ako doteraz klásť dôraz na hospodárske záujmy SR.
Vláda SR pripraví v zmysle nového kompetenčného zákona komplexnú koncepciu jednotnej prezentácie SR v zahraničí a cieľavedomú stratégiu jej uplatňovania. 
Kultúrnu dimenziu diplomacie vláda SR vníma ako súčasť zahraničnej politiky SR.
Vláda SR  bude dbať o oprávnené potreby rastúceho počtu občanov SR, ktorí sa nachádzajú, žijú a pracujú za našimi hranicami a chrániť ich práva a záujmy. Bude zabezpečovať konzulárnu pomoc občanom SR, ktorí sa v zahraničí ocitli v núdzi. V krajinách, kde SR nemá zastúpenie, bude úzko spolupracovať na plnení svojich záväzkov voči občanom SR najmä s ostatnými členskými štátmi EÚ.
V súlade so zahranično-politickými prioritami bude MZV SR pokračovať v spolupráci s mimovládnym sektorom, s partnermi z vedeckej a akademickej obce.
Vstupom SR do EÚ a  NATO vzrástli úlohy zahraničnej služby, a to aj pokiaľ ide o koordináciu pôsobenia v zahraničí v úzkej súčinnosti s ostatnými rezortmi, orgánmi a inštitúciami SR, pôsobiacimi v zahraničí. Vláda vyhodnotí získané skúsenosti a z pohľadu budovania jednotného zahraničného pôsobenia SR a ekonomizácie zahraničnej služby pripraví jej reformu tak, aby sa zosúladili ciele, nástroje a zdroje pre jej výkonnejšie fungovanie. 
V záujme posilnenia jednoty, koordinovanosti a efektívnosti zahraničnej politiky Slovenskej republiky vláda SR pripraví návrh zákona o zahraničnej službe, ktorý upraví postavenie zamestnancov zahraničnej služby SR. Zákon bude vychádzať z princípu jednotnosti štátnej služby a verejnej služby a osobitostí jej dlhodobého výkonu v zahraničí, ako aj z potreby posilniť jej profesionalitu a umožniť efektívnejšie vynakladanie prostriedkov.

#