Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Štatút Hospodárskej rady vlády SR


Článok 1
Úvodné ustanovenie

Štatút vymedzuje postavenie, zloženie Hospodárskej rady vlády Slovenskej republiky (ďalej "Hospodárska rada"), vzťahy k iným orgánom a inštitúciám a spôsob rokovania Hospodárskej rady.

Článok 2
Postavenie Hospodárskej rady

Hospodárska rada je poradným, iniciatívnym, koordinačným a konzultatívnym orgánom vlády Slovenskej republiky (ďalej "vláda") pre prípravu a vykonávanie hospodárskej politiky.

Článok 3
Zloženie Hospodárskej rady

      /1/  Predsedom Hospodárskej rady je podpredseda vlády a minister hospodárstva a pre správu a privatizáciu národného majetku(1), podpredsedom Hospodárskej rady je podpredseda vlády a minister financií. Ďalších členov Hospodárskej rady vymenúva vláda na návrh predsedu Hospodárskej rady.
      /2/  Ďalšími členmi Hospodárskej rady sú predstavitelia ústredných orgánov štátnej správy, zástupcovia inštitúcií, ktoré plnia významné úlohy v oblasti hospodárskej politiky a renomovaní odborníci z oblasti ekonomickej teórie a praxe.
      /3/  Hospodárska rada má členov so zastupiteľným členstvom a s nezastupiteľným členstvom. Členov so zastupiteľným členstvom môže v odôvodnených prípadoch na rokovaní Hospodárskej rady zastúpiť ich štatutárny zástupca. Zastupovanie členov s nezastupiteľným členstvom nie je prípustné.
      /4/  Výkon funkcie predsedu a podpredsedu Hospodárskej rady je nezastupiteľný.
      /5/  Funkciu tajomníka Hospodárskej rady vykonáva generálny riaditeľ Sekcie hospodárskej politiky Úradu vlády SR.
      /6/  Z členstva v Hospodárskej rade nevzniká nárok na odmenu.


(1) (od 1.5.2003 podpredseda vlády a minister hospodárstva SR)

Článok 4
Vzťahy Hospodárskej rady k ústredným orgánom štátnej správy, iným orgánom, organizáciám a inštitúciám


      /1/  Hospodárska rada v prípade potreby spolupracuje s ústrednými orgánmi, ktorých zástupcovia nie sú jej členmi. Predstaviteľov týchto orgánov prizýva na svoje rokovania podľa charakteru riešenej problematiky.
      /2/  Hospodárska rada v opodstatnených prípadoch konzultuje opatrenia v hospodárskej politike s mimovládnymi organizáciami

Článok 5
Spôsob rokovania Hospodárskej rady

      /1/  Zasadania Hospodárskej rady zvoláva a jej rokovanie riadi predseda a v jeho neprítomnosti podpredseda.
      /2/  Spôsob predkladania dokumentov v písomnej a elektronickej podobe na rokovanie Hospodárskej rady, postup, prípravu a spôsob rokovania Hospodárskej rady a zverejňovanie jej odporúčaní na internete stanovuje rokovací poriadok, ktorý schvaľuje Hospodárska rada.

Článok 6
Organizačné a administratívne zabezpečenie činnosti Hospodárskej rady

      /1/  Činnosť Hospodárskej rady organizačne a administratívne zabezpečuje jej tajomník.
      /2/  Výdavky spojené s činnosťou Hospodárskej rady sa uhrádzajú z rozpočtovej kapitoly Úradu vlády SR.

Článok 7
Záverečné ustanovenie

Tento štatút nadobúda účinnosť dňom jeho schválenia vládou a týmto dňom sa zrušuje štatút Hospodárskej rady schválený uznesením vlády SR č. 766 zo dňa 22. augusta 2001.



Štatút bol schválený vládou SR uznesením č. 324 zo dňa 30. apríla 2003.

#