Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Štatút Ministerskej rady vlády Slovenskej republiky pre záležitosti Európskej únie


Čl. 1

Štatút Ministerskej rady vlády Slovenskej republiky pre záležitosti Európskej únie upravuje poslanie, úlohy a zásady činnosti Ministerskej rady vlády Slovenskej republiky pre záležitosti Európskej únie (ďalej len "rada") a jej organizačnú štruktúru.

Čl. 2

(1) Rada je koordinačný, poradný a iniciatívny orgán vlády Slovenskej republiky (ďalej len "vláda") pre otázky týkajúce sa pôsobenia Slovenskej republiky v Európskej únii.

(2) Rada pôsobí v súlade s ústavným postavením a úlohami vlády. Vo svojej činnosti sa riadi uzneseniami vlády a jej programovým vyhlásením.

(3) Činnosťou rady nie je dotknutá pôsobnosť a zodpovednosť ministerstiev ani ostatných ústredných orgánov štátnej správy pri plnení úloh súvisiacich s prípravou a členstvom Slovenskej republiky v Európskej únii.

Čl. 3

(1) Rada ako koordinačný orgán vlády koordinuje činnosť všetkých zainteresovaných ministerstiev a ostatných ústredných orgánov štátnej správy v oblasti záležitostí Európskej únie. Zabezpečuje súbežnosť a nadväznosť týchto aktivít z hľadiska časového, vecného a z hľadiska spôsobov ich realizácie. Prerokováva sporné prípady, ktoré vzniknú v rozhodovacom procese v štátnej správe v záležitostiach Európskej únie. V prípade sporných záležitostí závažného významu, ktoré sú predmetom zasadnutí komisie pre záležitosti EÚ 1 alebo komisie pre záležitosti EÚ 2, postúpi príslušná komisia záležitosť rade. Predseda rady môže požiadať predsedu komisie pre záležitosti EÚ 1 a predsedu komisie pre záležitosti EÚ 2, aby o záležitostiach prerokovávaných príslušnými komisiami informovali na rokovaniach rady. Rada koordinuje vypracúvanie dokumentov týkajúcich sa implementácie Európskej dohody o pridružení a realizácie Zmluvy o pristúpení k Európskej únii, rozpracúvanie realizácie zámerov vlády SR v oblasti záležitostí Európskej únie, ako aj riešenie ďalších závažných otázok spojených s členstvom v Európskej únii.

(2) Rada ako poradný orgán vlády posudzuje a vyjadruje stanovisko najmä ku koncepčným materiálom v oblasti záležitostí Európskej únie a zásadným materiálom týkajúcim sa členstva Slovenskej republiky v Európskej únii, predkladaným na rokovanie vlády a orgánom Európskej únie a podľa potreby navrhuje účinné opatrenia. Návrh na prerokovanie príslušného dokumentu v rade môžu podať vláda, ministerstvá a ostatné ústredné orgány štátnej správy, prípadne členovia rady.

(3)Rada ako iniciatívny orgán vlády predkladá vláde, ministerstvám, ostatným ústredným orgánom štátnej správy, ako aj ďalším orgánom, organizáciám a inštitúciám podnety, návrhy a odporúčania v otázkach týkajúcich členstva Slovenskej republiky v Európskej únii.

Čl. 4

(1)Radu tvoria predseda, podpredseda a ďalší členovia.

(2) Predsedom rady je podpredseda vlády pre európsku integráciu, ľudské práva a menšiny, podpredsedom rady je minister zahraničných vecí.

Ďalšimi členmi sú:
a) minister hospodárstva,
b) minister financií,
c) minister pôdohospodárstva,
d) minister vnútra,
e) minister výstavby a regionálneho rozvoja,
f) minister životného prostredia,
e) minister práce, sociálnych vecí a rodiny.

(3) Podpredseda rady a členovia rady môžu byť zastúpení na zasadnutí rady len štátnym tajomníkom príslušného ministerstva.

(4) Zasadnutí rady sa môžu kedykoľvek zúčastniť predseda vlády a ostatní členovia vlády.

(5) Činnosť rady riadi a za jej činnosť vláde zodpovedá predseda rady. Predsedu rady počas jeho neprítomnosti zastupuje podpredseda rady.

Čl. 5

(1) Rada využíva pri plnení svojich úloh odborné poznatky a skúsenosti ministerstiev a orgánov verejnej správy, Legislatívnej rady vlády Slovenskej republiky, ako aj stanoviská odborných a vedeckých inštitúcií, odborových zväzov, zamestnávateľských zväzov a ďalších inštitúcií, ktoré s ňou na požiadanie účinne spolupracujú.

(2) Rada vo svojej činnosti prihliada na odporúčania odborných orgánov a inštitúcií Európskej únie a využíva ich odborné poznatky.

(3) Rada úzko spolupracuje so Zahraničným výborom Národnej rady Slovenskej republiky a s Výborom Národnej rady Slovenskej republiky pre európsku integráciu.

(4) Zásadné záležitosti Slovenskej republiky vo vzťahu k Európskej únii konzultuje rada so zástupcami odborných a vedeckých inštitúcií, odborových zväzov, zamestnávateľských zväzov a ďalších inštitúcií na pôde Konzultačného výboru, na ktorého čele je podpredseda vlády pre európsku integráciu, ľudské práva a menšiny. Konzultačný výbor je poradným orgánom rady a predstavuje fórum na výmenu názorov a prerokovanie otázok súvisiacich s členstvom Slovenskej republiky v Európskej únii. Zasadá spravidla dvakrát ročne a jeho členmi sú zástupcovia:

a) Únie miest Slovenska,
b) Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR,
c) Konfederácie odborových zväzov SR,
d) Združenia sudcov Slovenska,
e) Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory,
f) Združenia miest a obcí Slovenska,
g) Zväzu poľnohospodárskych družstiev SR,
h) COOP Jednoty Slovensko,
i) Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory,
j) Slovenského syndikátu novinárov,
k) Slovenskej asociácie malých podnikov,
l) Ekumenickej rady cirkví na Slovensku,
m) Nadácie pre deti Slovenska,
n) Grémia tretieho sektora,
o) Rady mládeže Slovenska.

Čl. 6

(1) Zasadnutia rady zvoláva a riadi jej predseda.

(2) Rada zasadá podľa potreby spravidla raz mesačne.

(3) Rada môže podľa potreby, alebo na návrh člena rady prizývať na rokovanie aj predsedov ostatných ústredných orgánov štátnej správy, prípadne štátnych tajomníkov a podpredsedov ostatných ústredných orgánov štátnej správy, ak je to potrebné z hľadiska programu jej rokovania.

(4) Rada je uznášaniaschopná, ak je prítomná nadpolovičná väčšina jej členov.

(5) Na prijatie platného uznesenia, stanoviska, odporúčania rady je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných členov rady. V prípade rovnosti hlasov je rozhodujúci hlas predsedu rady.

Čl. 7

(1) (1) Úlohy spojené s organizačným a administratívno-technickým zabezpečovaním činnosti rady plní sekcia pre európske záležitosti Úradu vlády Slovenskej republiky.

(2) (2) Tajomníkom rady je generálny riaditeľ sekcie pre európske záležitosti Úradu vlády Slovenskej republiky.

Čl. 8

Zrušujúce ustanovenia

Zrušuje sa štatút Ministerskej rady vlády Slovenskej republiky pre európsku integráciu schválený uznesením vlády Slovenskej republiky č. 928/1998 z 23. decembra 1998.

Čl. 9

Účinnosť

Tento štatút nadobúda účinnosť dňom jeho schválenia vládou.
#