20.11.2008

Spoločné stanovisko podpredsedu vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny a Splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity k zmene Štatútu Splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity

     Na základe podnetov a ohlasov zo strany mimovládneho sektoru, rómskych aktivistov, rómskych politikov, rómskej inteligencie a širokej verejnosti, Úrad splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity poskytuje vysvetľujúce stanovisko k zmenenému Štatútu Splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity ktoré vláda SR schválila dňa 12.11.2008.
      Zmenami a doplnenými článkami sa nemení postavenie a pôsobnosť Splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity /ďalej Splnomocnenec/, ale posilňuje sa postavenie najmä Úradu po ekonomickej a administratívnej stránke s väzbou na čerpanie finančných prostriedkov z Európskej únie v rámci plnenia Horizontálnej priority marginalizované rómske komunity.
     Naďalej splnomocnenec zodpovedá za činnosť Úradu a jeho chod, ktorým realizuje systémové opatrenia na zlepšenie postavenia a integráciu časti Rómov do spoločnosti. Za plnenie dotknutej vecnej stránky sa plne zodpovedá vláde SR.



S úctou

Anina Botošová – Berkyová