03.09.2009

Vicepremiér Dušan Čaplovič predstavil splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity

Tlačová správa

Na tlačovej konferencii konanej dňa 03. septembra 2009 podpredseda vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič, predstavil splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Ľudovíta Galbavého.


Na spoločnom stretnutí so zástupcami médií zdôraznili najdôležitejšie aktivity, ktoré sa týkajú dôležitých otázok života rómskej menšiny. Vicepremiér SR Dušan Čaplovič zdôraznil potrebu vnímania tejto problematiky v širšom kontexte. Podľa neho musíme mať silu hovoriť priamo a konať cielene. „Neustále sledujeme povrchné názory, ktoré sú skôr o falošných pocitoch ako o skutočných alternatívach. Už dvadsať rokov nám to ubližuje a preto sa tomu musíme vyhýbať,“ informoval podpredseda vlády SR Dušan Čaplovič a ďalej konkretizoval: „Východisko vidím v modernom a dynamickom partnerstve medzi štátom, miestnymi i regionálnymi samosprávami a mimovládnym sektorom. Tento trojuholník, v ktorého centre je rómska menšina musí úspešne manažovať nový splnomocnenec pán Ľudovít Galbavý.


Splnomocnenec pre rómske komunity Ľudovít Galbavý priblížil svoje ambície. „Svoju energiu, skúsenosti a schopnosti presmerujem do harmonizácie vzťahov medzi rómskou komunitou a majoritným obyvateľstvom, úspešného riadenia prestížneho medzinárodného projektu Dekáda a aplikácie Horizontálnej rómskej priority marginalizované rómske komunity,“ konkretizoval Ľudovít Galbavý. Na tlačovej konferencii zároveň ponúkol partnerstvo na spoluprácu. „Na aktívny dialóg pozývam všetkých, ktorí pristupujú k tejto otázke zodpovedne a konštruktívne,“ vyzval nový splnomocnenec. Podpredseda vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič a splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity spoločne apelovali na médiá, aby v kontexte života rómskej minority neprinášali prehnané senzácie, nepodporovali nenávisť a nešírili nevraživosť. Ocenili ich vplyv, ktorý nesmie byť zbraňou proti niekomu, ale prostriedkom pre všetkých.


Zdroj: Kancelária podpredsedu vlády SR