17.09.2009

Pre samosprávy je vyčlenených 200 mil. EUR

Tlačová správa

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, ako koordinátor horizontálnej priority Marginalizované rómske komunity, vyhlásil Výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie podpory Lokálnej stratégie komplexného prístupu. Finančné krytie výzvy pochádza primárne zo zdrojov Európskej únie, ktorá touto pomocou podporuje projekty smerujúce k znižovaniu lokálnych, regionálnych rozdielov a k udržateľnému rozvoju ľudského kapitálu, cieľových sociálnych komunít.
Podľa splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, Ľudovíta Galbavého, upravená výzva zjednodušuje či odstraňuje administratívne problémy, ktoré sa vyskytli v priebehu jej pôvodného zverejnenia. Základným cieľom výzvy je zvýšenie sociálneho statusu, zamestnanosti a vzdelanostnej úrovne príslušníkov marginalizovaných rómskych komunít a zlepšenie ich životných podmienok. Výzva je súčasťou Národného strategického referenčného rámca pre programové obdobie 2007 – 2013. Je zameraná na prioritné osi a praktické opatrenia vychádzajúce zo šiestich operačných programov. Podpredseda vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny, Dušan Čaplovič, na margo zapojenia 6 operačných programov zdôraznil, že rómska problematika si bezpochyby žiada komplexné riešenia, ktoré je možné pokryť uvedenými operačnými programami.
Objem 200 miliónov EUR vyčlenených do roku 2013 na riešenie rómskej problematiky, je možné čerpať z Regionálneho operačného programu, Operačného programu (ďalej len „OP“) Zamestnanosť a sociálna inklúzia, ďalej OP Vzdelávanie, OP Konkurencieschopnosť a hospodársky rast, OP Zdravotníctvo a OP Životné prostredie. Oprávnenými žiadateľmi sú samosprávy a mikroregióny. Bezprostrednými partnermi obcí a miest pri realizácii projektov môžu byť vyššie územné celky, mimovládne, neziskové organizácie, cirkvi, ale aj Konfederácia odborových zväzov, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení, Republiková únia zamestnávateľov, Slovenská akadémia vied, prípadne zriaďovatelia škôl a akreditované vzdelávacie inštitúcie. Týchto partnerov považuje vicepremiér SR, Dušan Čaplovič, za významných aktérov, ktorí dokážu aktívne a pôsobiť v teréne, prispejú k efektívnemu využitiu verejných zdrojov udržateľnosti celého strategického projektu. Prijímanie Žiadostí o poskytnutie podpory v rámci tejto výzvy bude realizované priebežne až do 31. januára 2010. Všetky ďalšie informácie sú uverejnené na web stránke Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.

Bratislava 17. 09. 2009

Zdroj: kancelária podpredsedu vlády SR