24.09.2009

Pracovná cesta splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Ľudovíta Galbavého v Budapešti

Tlačová správa


Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity, Ľudovít Galbavý, sa dňa 24. septembra 2009 v Budapešti zúčastnil zasadnutia pracovnej skupiny na najvyššej úrovni, ktorej činnosť je zameraná na prioritu rómskej integrácie v rámci maďarského predsedníctva krajín V4.
Pracovné stretnutie bolo zamerané na prijatie návrhu odporúčaní v rámci Stredoeurópskej rómskej stratégie. Týmto dokumentom V4 pod vedením maďarského predsedníctva poskytnú stanovisko k rovnosti príležitostí čerpania dotácií a európskych fondov pre Rómov v oblastiach vzdelávanie, zamestnanosť, bývanie a zdravie. Druhá časť dokumentu je venovaná spoločnému odmietnutiu antirómskych prejavov v Európe, hľadaniu spoločných nástrojov pre boj proti diskriminácii a sociálnemu vylúčeniu.
V súvislosti s predmetnou stratégiou sa uskutočnia stretnutia expertných pracovných skupín, do ktorých nominujú jednotlivé štáty svojich predstaviteľov. V júni 2010, na záver maďarského predsedníctva, spoločným vyhlásením krajín V4 bude prijatá Stredoeurópska rómska stratégia.
Pracovná cesta pokračovala prijatím splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Petrom Weissom, veľvyslancom SR v Budapešti. V rozhovore splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity informoval veľvyslanca o činnosti, poslaní a zasadnutí pracovnej skupiny pre rómsku integráciu v rámci maďarského predsedníctva vo V4. Veľvyslanec SR v Budapešti vyjadril záujem a podporu pre tieto iniciatívy, najmä v kontexte so súčasnou kritickou situáciou vo vzťahu majority a rómskej minority v stredoeurópskom regióne.

Na záver pracovnej cesty splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity otvoril spolu s Hanou Zelinovou, zástupkyňou riaditeľky Slovenského národného múzea v Martine etnografickú výstavu v Slovenskom inštitúte v Budapešti, ktorá je venovaná kultúre a tradíciám Rómov pod názvom „Príbeh detí vetra“. Výstava má svoju stálu expozíciu v Múzeu kultúry Rómov na Slovensku.


Bratislava 24. 09. 2009