25.05.2009

Podpredseda vlády Slovenskej republiky, Dušan Čaplovič, za prítomnosti splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity, Ľudovíta Galbavého, prijal delegáciu predstaviteľov Európskej komisie z Bruselu

Tlačová správa

Podpredseda vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny, Dušan Čaplovič, za prítomnosti splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity, Ľudovíta Galbavého, prijal dňa 25. septembra 2009 na Úrade vlády SR delegáciu predstaviteľov Európskej komisie z Bruselu, ktorú viedla Katarína Mathernová, zástupkyňa generálneho riaditeľa pre regionálnu politiku.
Ide už o druhú študijnú návštevu európskych rómskych osád, ktorú podnikajú zástupcovia Európskej komisie. Na jar tohto roka bola delegácia v Andalúzii a na juhu Španielska.
Ústrednou témou rozhovorov na Úrade vlády SR bolo zhodnotenie aktuálnej realizácie pokračujúcich projektov začleňovania Rómov do majoritnej spoločnosti na Slovensku. Rokovalo sa aj o plánoch usporiadať druhé stretnutie na najvyššej úrovni o využívaní fondov Európskej únie na integráciu Rómov do väčšinovej spoločnosti.
„Terajšia študijná návšteva predstaviteľov Európskej komisie na Slovensku má pre nás mimoriadny význam, nakoľko sme od 1. júla 2009 predsedajúcim štátom medzinárodnému programu Dekáda začleňovania rómskej populácie 2005-2015,“ uviedol v tejto súvislosti vicepremiér SR Dušan Čaplovič, ktorý je zároveň národným koordinátorom Dekády. „Môžem opätovne pripomenúť, že cieľom nášho predsedníctva je podpora všetkých prioritných oblastí Dekády, ktorými sú vzdelávanie, zamestnanosť, zdravie a bývanie, a kontinuita s úlohami a zámermi predchádzajúcich predsedníctiev. V rámci horizontálnej priority Marginalizované rómske komunity pre roky 2007-2013 má Slovensko k dispozícii verejné zdroje v objeme 178 mil. eur. Tieto financie nám môžu pomôcť výrazne naštartovať projekty, ktoré vytvoria udržateľnú sieť kultúrnych, sociálnych a hospodárskych miest rozvoja rómskej národnostnej menšiny. V rómskych osadách sme už vybudovali takmer 400 nájomných bytov a mimo rómskych osád odovzdali ďalších, takmer 620 bytov. Nevyriešime všetky osady, ale chceme, aby v každom projekte, ktorý rómska osada predloží, bolo komplexné riešenie daného problému – od hygieny, cez bytovú otázku, zamestnanosť až po vzdelanie. Za uvedený objem financií by sa mali komplexne vyriešiť problémy v 50 až 70 rómskych osadách, pričom si však dobre uvedomujeme, že na Slovensku je až do 600 osád, ktoré potrebujú pomoc. Verím, že Slovenská republika sa po dvanásťmesačnom vedení Dekády zapíše do európskej histórie ako štát, ktorý dokázal využiť svoj potenciál a skúsenosti,“ zdôraznil vicepremiér SR Dušan Čaplovič.
Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity, Ľudovít Galbavý, informoval o výsledkoch 17. zasadnutia Medzinárodného monitorovacieho výboru Dekády začleňovania rómskej komunity 2005 – 2015 a aplikácii horizontálnej priority Marginalizované rómske komunity.
Zástupkyňa generálneho riaditeľa EK pre regionálnu politiku Katarína Mathernová na margo návštevy osád zdôraznila, že tam, kde sa spojila samospráva s mimovládkami a zapojili aj ľudí z rómskej komunity, netreba žiadne veľké peniaze. Množstvo rómskych rodín vďaka tomu zmenilo návyky a životnú filozofiu.
V tejto súvislosti vicepremiér SR Dušan Čaplovič pripomenul svoj koncept prístupu k rómskej problematike, ktorý je založený na partnerstvách štátu, mimovládnych organizácií a samospráv. Zopakoval, že platí aj tu veta T. Blaira: Vzdelanie, vzdelanie a vzdelanie! Zároveň ocenil prístup Európskej komisie, ktorá si uvedomuje, že problém integrácie Rómov nie je problémom výlučne národných vlád ale európskeho spoločenstva. Podľa vicepremiéra SR Dušana Čaploviča ide o veľmi dobrý signál, ktorý pomôže riešiť historický problém v rámci moderného európskeho priestoru.

Zdroj: kancelária podpredsedu vlády SR
Bratislava 25. 09. 2009