história vzniku Rómskeho vzdelávacieho fondu


Na konferencii: "Rómovia v rozširujúcej sa Európe: Výzvy pre budúcnosť", ktorá sa konala v roku 2003 v Budapešti, sa dosiahol konsenzus o dôležitosti vzdelávania ako kľúčového štartovacieho bodu na prelomenie kruhu chudoby Rómov. Účastníckymi krajinami konferencie boli: Bulharsko, Chorvátsko, Česká republika, Maďarsko, Macedónsko, Rumunsko, Srbsko a Čierna Hora a Slovensko. Konferencia bola financovaná Svetovou bankou a Inštitútom pre otvorenú spoločnosť, Európskou komisiou, Rozvojovým programom OSN (UNDP), Rozvojovou bankou Rady Európy a vládami Maďarska, Fínska, a Švédska.

Konferencia vyústila do rozhodnutia vytvoriť:

a) Dekádu začleňovania rómskej populácie 2005 - 2015, v rámci ktorej by sa krajiny zamerali na znížení ekonomických a sociálnych rozdielov medzi majoritnou spoločnosťou a rómskou populáciou a zároveň umožniť Rómom plne sa zúčastňovať na ekonomickom a spoločenskom živote regiónu;
b) založiť Rómsky vzdelávací fond (Roma Education Fund - REF).

Na konferencii donorov, ktorá sa konala v Paríži v decembri 2004, sa podarilo zhromaždiť viac ako 37 miliónov EUR od ôsmych bilaterálnych donorov (Kanada, Grécko, Írsko, Holandsko, Slovinsko, Švédsko, Švajčiarsko a Veľká Británia), súkromných nadácií a multilaterálnych agentúr (Rozvojová banka Rady Európy a Svetová banka) ako počiatočný kapitál pre fond. Taktiež boli oznámené individuálne súkromné príspevky.
REF bol zaregistrovaný ako švajčiarska nadácia v máji 2005 a svoju kanceláriu zriadil v Budapešti. Dňa 17. februára 2006 sa REF zaregistroval ako maďarská nadácia.