riadiaca štruktúra fondu


Riadiaca štruktúra fondu

- riaditeľ fondu (Alexandre Marc), predseda riadiaceho výboru (Costel Bercus), členovia riadiaceho výboru a poradný zbor riadiaceho výboru;

Riadiaci výbor pozostáva z 9 členov ustanovených podľa nasledovných pravidiel:
1. Jeden člen je zástupcom Inštitútu pre otvorenú spoločnosť ("OSI");
2. Jeden člen je zástupcom Svetovej banky;
3. Jeden člen je švajčiarskej národnosti - menovaný OSI a Svetovou bankou (podľa kritérií švajčiarskej legislatívy);
4. Traja členovia sú rómskej národnosti - menovaní OSI a Svetovou bankou;
5. Dvaja členovia sú zástupcovia najväčších prispievateľov do fondu (vlády alebo multilaterálne organizácie, okrem zakladajúcich členov);
6. Jeden člen je zástupcom najväčšieho súkromného prispievateľa alebo konzorcia súkromných prispievateľov;

Funkčné obdobie členov riadiaceho výboru

Členovia riadiaceho výboru v bodoch 1 - 4 majú časovo neobmedzené funkčné obdobie. V prípade nevyhnutnosti, zakladatelia fondu (OSI a Svetová banka) majú právo nahradiť členov riadiaceho výboru v bodoch 1 - 4.
Členovia riadiaceho výboru v bodoch 5 - 6 sú menovaní každé dva roky, v závislosti od výšky príspevku do REF. Predsedu riadiaceho výboru si volia členovia spomedzi seba. Predseda organizuje stretnutia, navrhuje program zasadnutí v spolupráci s riaditeľom REF. Predseda riadiaceho výboru má právo podpisovať všetky rozhodnutia prijaté výborom vrátane pridelených finančných dotácií.

Zoznam členov riadiaceho výboru

1. Costel Berkus - predseda Riadiaceho výboru od októbra 2005. Costel Bercus je Róm pochádzajúci z Rumunska. Pôsobil ako výkonný riaditeľ jednej z najväčších. mimovládnych organizácií v Rumunsku - Rumunské centrum pre sociálnu pomoc a štúdie (Romani CRISS).

2. William Newton - Smith. - podpredseda, štátna príslušnosť Kanady, filozof, ktorý 35 rokov učil na Univerzite v Oxforde, v súčasnosti je na dôchodku. Aktívne sa zaoberal reformou vyššieho vzdelávania v bývalých komunistických krajinách a je predseda Výboru vyššieho vzdelávania Inštitútu pre otvorenú spoločnosť.

3. Pierre Gasssman - Švajčiar, pracoval 25 rokov pre Medzinárodný výbor Červeného kríža, kde pôsobil na viacerých manažérskych pozíciách. Od roku 2004 bol poradcom na Harwardskej univerzite v programe - Humanitárna politika a výskum konfliktov.

4. Christian Petri - výkonný riaditeľ Nadácie Freudenberg a zástupca skupiny nadácií, ktoré v spolupráci s NEF (Sieť európskych nadácií), založili projekt pre podporu Rómskeho vzdelávacieho fondu.

5. Mabera Kamberi - národnosť Macedónska, Rómka, je predsedníčkou medzinárodného oddelenia macedónskeho ministerstva práce a sociálnej politiky. Predtým pracovala v súkromnom sektore.

6. Thomas Fueglister - švajčiarska národnosť, švajčiarsky veľvyslanec v Bývalej juhoslovanskej republike Macedónsko. Dlho pôsobil na švajčiarskom ministerstve zahraničných vecí švajčiarskej federácie s poverením pre Európu, Stredný východ a Afriku.

7. Livia Jaroka - maďarská národnosť, Rómka, poslankyňa Európskeho parlamentu. Je členkou výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné záležitosti a Výboru pre práva žien a rodovú rovnosť.

8. Anette Dixon -novozélandská národnosť, do októbra 2005 bola predsedníčkou Riadiaceho výboru Rómskeho vzdelávacieho fondu. Je riaditeľkou Svetovej banky pre stratégiu a operácie vo východnej Európe a strednej Ázie. Predtým, ako pôsobila vo Svetovej banke, pracovala na významných pozíciách vo vláde Nového Zélandu. Bola aj aktivistkou v mimovládnom sektore.

Zamestnanci fondu:

1. Alexandre Marc - riaditeľ REF, štátna príslušnosť Francúzska, na parížskom Inštitúte politických vied získal doktorát z politológie. Pred tým, ako začal pôsobiť vo Svetovej banke v roku 1988, robil výskum a konzultácie o Afrike na Univerzite v Oxforde a pre Spoločnosť ekonomických a sociálnych štúdií (Paríž). Vo Svetovej banke začal pracovať v útvare Sociálny rozmer štrukturálnej zmeny, ktorý bol zameraný na metodológie odhadu vplyvu štrukturálnych zmien politík v chudobnej Afrike. Pracoval na zmiernení sociálnych problémov a rozvojových programoch. Ovplyvnil významné programy v Afrike, na Strednom východe, Európe a strednej Ázii a je autorom početných štúdií o podobe komunitných programov, ako sa vysporiadať s chudobou. Potom sa stal členom Oddelenia ľudského rozvoja pre Európu a región Strednej Ázie a riadil projekty ochrany v zdravotníctve a publikoval štúdie o chudobe a sociálnych odhadoch. V roku 1999 bol menovaný za sektorového manažéra oddelenia Sociálneho rozvoja Európy a regiónu Stredná Ázia. V roku 2005 strávil 8 mesiacov na CERI (v Centre štúdií a medzinárodných výskumov) v Paríži, kde sa zameral na Štúdiu o ,,kultúrnej rôznorodosti a dodávania verejných služieb", ktorá bola čoskoro publikovaná. V decembri 2005 bol vymenovaný za riaditeľa Rómskeho vzdelávacieho fondu v Budapešti.

2. Rumyan Russinov - zástupca riaditeľa, má titul magister ekonomiky. Je aktívnym členom v Hnutí rómskych práv od roku 1993. Až do roku 2000 pracoval s bulharskou organizáciou na obhajobu rómskych práv v Sofii: Projekt ľudských práv. V roku 1997 inicioval a viedol kampaň za prijatie vládnej politiky, ktorá by sa zameriavala na boj proti diskriminácii Rómov. Na základe tejto kampane bulharská vláda v roku 1998 prijala Rámcový program pre zrovnoprávnenie a začlenenie Rómov do bulharskej spoločnosti. Tento politický dokument sa rozšíril a bol podporený Rómami v Bulharsku. Na jeho základe aj ďalšie vlády v nasledujúcich rokoch realizovali politiku pre Rómov. V rokoch 2000 - 2005 bol Rumyan Russinov riaditeľom Inštitútu pre otvorenú spoločnosť, Programu participácie Rómov so vznikom v Budapešti. Z tejto pozície inicioval a podporoval rómske aktivity ako desegregácia Rómov v školách strednej a východnej Európy.

3. Judit Szira - poradkyňa, štátna príslušnosť Maďarska, pôsobila ako učiteľka matematiky a chémie, má titul magister z verejného vzdelávania. Od roku 1998 je členkou Školského výboru mestskej rady v Budapešti. V rokoch 1994 a 1997 bola programovou riaditeľkou Rozvojového programu verejného vzdelávania v Sorosovej nadácii v Budapešti. Predtým pôsobila ako hlavná poradkyňa rómskeho komisára na ministerstve školstva v Maďarsku. Je členkou Rady Nadácie Romaversitas, Maďarsko a Nadácie Tempus. Je členkou Národného riadiaceho výboru OECD. Od začiatku svojej kariéry sa venovala začleneniu Rómov do spoločnosti v oblasti verejného vzdelávania. V odborných časopisoch a novinách publikovala články o problémoch spravodlivosti, sociálnej súdržnosti a aktívneho občianstva.

4. Jenö Zsiga - finančný a administratívny manažér, štátny príslušník Maďarska, pôsobil v súkromnom sektore. Ako zástupca riaditeľa riadil Medzinárodnú poradenskú agentúru. Má titul magister z ekonomiky, Univerzita v Pecsi. Ako mladý rómsky aktivista bol študentským lídrom v nadácii Romaversitas, Maďarsko a bol jedným zo zakladateľov maďarskej asociácie mladých Rómov - Bronzový klub.

5. Marius Taba - programový referent, je Rómom pochádzajúcim z Rumunska. Promoval s titulom magister v oblasti verejná správa na Fakulte sociológie a sociálnej práce na Univerzite v Bukurešti. V súčasnosti si robí doktorát PhD. na Fakulte sociológie a sociálnej práce, na Univerzite v Bukurešti. Marius Taba je aktívny v oblasti občianskych aktivít v Rumunsku. Pracoval viac ako 5 rokov pre rómske CRISS - Rómske centrum pre sociálnu pomoc a štúdie, v ktorom viedol projekty a kampane zaoberajúce sa vzdelávaním a informovaním verejnosti.

6. Beáta Olahová - programový dôstojník, Rómka, štátna príslušnosť Slovenska, študovala na City University v Bratislave. Má titul bakalár z bussines manažmentu.
V súčasnosti si robí postgraduál z Rómskeho diplomatického programu. Ako školiteľka a aktivistka sa venuje ľudským právam. Ako projektová koordinátorka Lige pre obhajobu ľudských práv sa špecializovala na obhajobu práv Rómov na Slovensku. Zaoberala sa viacerými projektmi zameranými na zlepšenie životných podmienok rómskej populácie a má skúsenosť so vzdelávacími programami na Slovensku.