25.01.2010

Prehľad aktivít splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity

Tlačová správa
 
Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ľudovít Galbavý od svojho nástupu do funkcie 1. 09. 2009 uskutočnil v Úrade splnomocnenca vlády celkovo 65 stretnutí, 55 pracovných výjazdov do problémových lokalít a 6 zahraničných ciest.
 
Hlavnou témou pracovných stretnutí na pôde Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity so zástupcami poslancov Národnej rady SR, ministerstiev Slovenskej republiky, veľvyslanectiev a predstaviteľov mimovládnych a rómskych organizácii je vzájomná spolupráca pri riešení najčastejších problémov vyskytujúcich sa v rómskej komunite ako je problematika zamestnanosti Rómov, ich uplatnenie na trhu práce, zlepšenie nepriaznivých životných podmienok, bývania a využívanie fondov Európskej únie na integráciu Rómov.
 
Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ľudovít Galbavý plní podstatnú časť svojich úloh zameraných na riešenie záležitostí rómskych komunít a zlepšenie ich postavenia v spoločnosti na rokovaniach s primátormi a starostami miest a obcí. Základnou témou týchto rokovaní je riešenie aktuálnych krízových situácií, problémov v spolunažívaní majoritného a rómskeho obyvateľstva, návrhy na riešenie bytovej otázky a s tým spojené narastajúce neplatičstvo.