17.03.2010

Dňa 16.3.2010 sa konal seminár k programu Dekády začleňovania rómskej polupulácie 2005-2015

TLAČOVÁ SPRÁVA
 
Výzva na prehodnotenie národných akčných plánov
 
Bratislava 16. marca 2010 – Slovensko zreviduje svoj národný akčný plán Dekády začleňovania rómskej populácie 2005 – 2015. Práve o revízii národných akčných plánov tejto medzinárodnej iniciatívy dnes rokovali predstavitelia členských krajín, mimovládneho sektora a občianskej spoločnosti v Bratislave. Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity pri revízii využije expertízu Rozvojového programu OSN (United Nations Development Programme – UNDP).
 
„Záujem podieľať sa na príprave tohto podujatia vyplynul z dlhodobých programových priorít UNDP, ktoré sa zameriavajú na problematiku marginalizovaných rómskych komunít. Vyhľadávame a vítame účasť na projektoch, ktoré vedú k získavaniu vedomostí a spoľahlivých poznatkov o rôznych formách sociálneho znevýhodnenia,“ vraví riaditeľ Regionálneho centra Rozvojového programu OSN v Bratislave Jens Wandel.
Národný akčný plán Dekády začleňovania rómskej populácie na národnej úrovni nadviaže naStrednodobú koncepciu rozvoja rómskej národnostnej menšiny v Slovenskej republike 2007-2013, ktorej cieľom je vytvoriť model formovania priaznivejšieho prostredia marginalizovaných rómskych komunít v zmysle zlepšenia ich životných podmienok a napomáhania integrácie do spoločnosti.
 
Výzva na prehodnotenie národných akčných plánov je jednou z hlavných úloh slovenského ročného predsedníctva Dekády začleňovania rómskej populácie 2005 - 2015. Podľa Slovenska, ktoré do 30. júna tohto roku iniciatíve predsedá, ide o nevyhnutnú reakciu na viaceré spoločenské zmeny, ku ktorým došlo počas päťročného obdobia tohto programu.  Predstavitelia rezortov zodpovedných za implementáciu programu Dekády z jednotlivých členských krajín sa dnes zaoberali odbornými a metodologickými otázkami, napríklad ako stanoviť ukazovatele výsledku opatrení, či zabezpečiť monitorovanie vývoja situácie a pod.
 
,,Cieľom revízie akčných plánov Dekády začleňovania rómskej populácie 2005 – 2010 je využiť túto medzinárodnu iniciatívu efektívnejšie na zrýchlenie začleňovania marginalizovaných rómskych komunít do spoločnosti. Vypracovanie a revízia národných a špecifických ukazovateľov sociálneho začleňovania pre Slovensko prispeje k transparentnejšiemu a zreteľnejšiemu hodnoteniu jednotlivých priorít Dekády,“ konštatuje splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ľudovít Galbavý.
 
Medzinárodný program Dekáda prijalo 12 krajín strednej a juhovýchodnej Európy doplnených o Španielsko. Predstavuje prvé spoločné úsilie, ktoré sa zameriava na zmenu života Rómov v Európe. Plánovanie pre Dekádu riadi Medzinárodný riadiaci výbor, ktorý pozostáva zo zástupcov vlád, Rómov, medzinárodných organizácií. Dekáda má štyri prioritné oblasti: vzdelávanie, zamestnanosť, zdravotníctvo a bývanie. Každá zúčastnená vláda vo svojom zameraní na tieto prioritné oblasti zohľadnila aj ostatné kľúčové otázky chudoby, diskriminácie a rodovo integrovaného prístupu k časti rómskej populácie.

Slovensko si v rámci akčného programu Dekády oblasti vzdelania dalo za cieľ zlepšiť pripravenosť rómskych deti na začiatok povinnej školskej dochádzky a zlepšiť výsledky rómskych žiakov a študentov. Pokiaľ ide o oblasť zamestnanosti, SR zaviedlo opatrenia, ktoré sú súčasťou aktívnych politík trhu práce, aby sa zlepšili šance Rómov. Medzi cieľmi je aj zlepšenie prístupu k sociálnym službám, zdravotníckym službám, zlepšenie preventívnej zdravotnej starostlivosti, zlepšenie podmienok a dostupnosti bývania.