Výročná konferencia k HP MRK


                                              logo HP MRK 1
 
4. mája 2010 sa uskutočnila Výročná konferencia, ktorú ako koordinátor horizontálnej priority Marginalizované rómske komunity zorganizoval odbor koordinácie HP MRK Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Záštitu nad akciou prevzal podpredseda vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič.
 
Na konferencii sa okrem partnerov z Pracovnej skupiny HP MRK, Medzirezortnej hodnotiacej a výberovej komisie LSKxP a Monitorovacej skupiny komplexného prístupu zúčastnili zástupcovia samosprávy, verejnej správy, mimovládneho sektora a v neposlednom rade zástupcovia Európskej komisie.
 
V úvode konferencie odzneli prejavy podpredsedu vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušana Čaploviča a splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.
 
uvodna foto   uvodna foto 2
 
Správa o implementácii horizontálnej priority Marginalizované rómske komunity - odbor koordinácie HP MRK
Hodnotenie implementácie HP MRK z pohľadu odboru koordinácie HP MRK bolo jednou z najdôležitejších častí výročnej konferencie. V štádiu odborného hodnotenia predložených Žiadostí na poskytnutie podpory Lokálnej stratégie komplexného prístupu zazneli hodnotiace stanoviská k nastolenému procesu, doterajšiemu priebehu Výzvy a spolupráce so všetkými zúčastnenými.
S hlavným príspevkom vystúpila vedúca oddelenia komplexného zabezpečenia HP MRK Ing. Mária Marčeková. Vo svojej prezentácii sa dotkla všetkých pálčivých otázok stavu implementácie HP MRK.
Stav implementácie HP MRK /ppt
 
Otázkam monitorovania HP MRK sa vo svojej prezentácii venoval Ing. Tibor Perina, manažér monitorovania, evaluácie a ITMS. Vysvetlil hlavné mechanizmy určovania merateľných ukazovateľov k HP MRK a projektových ukazovateľov relevantných k HP MRK vo vzťahu k dosahovaniu stanovených cieľov a aj evidencii Lokálnych stratégii v ITMS.
 Monitorovanie HP MRK /ppt
 
 O priebežnom napĺňaní Komunikačného plánu komplexného prístupu informovala Mgr. Andrea Gálová. Predstavila aj nové logo horizontálnej priority, ktoré vychádza z oficiálnej rómskej vlajky.
Realizácia komunikačného plánu /ppt
 
 
 Správa o implementácii horizontálnej priority Marginalizované rómske komunity - Centrálny koordinačný orgán a riadiace orgány
 
RO2 RO1 
 
CKO
V úvode tohto bloku vystúpila Ing. Soňa Vágnerová z Centrálneho koordinačného orgánu, ktorá predstavila pozíciu horizontálnych priorít všeobecne a horizontálnej priority Marginalizované rómske komunity zvlášť v systéme nastolenom Národným strategickým referenčným rámcom 2007 - 2013.
Príspevok S. Vágnerovej
 
Regionálny OP
Významnú alokáciu v rámci ponúknutých prostriedkov na riešenie problematiky marginalizovaných rómskych komunít reprezentuje Regionálny operačný program. Mgr. Jakub Minárik ako zástupca tohto operačného programu na konferencii prezentoval podiel čerpania prostriedkov v rámci implementácie HP MRK a celkové čerpanie prostriedkov v rámci ROP.
Príspevok J. Minárika
 
OP Vzdelávanie
Prezentácia za operačný program Vzdelávanie, ktorú predniesol Mgr. Róbert Korec, predstavila hlavné prieniky nastavenia OP V a riešenia problémov marginalizovaných komunít. R. Korec ďalej zdôraznil dobrú spoluprácu riadiaceho orgánu s odborom koordinácie HP MRK, vďaka ktorej možno úspešne pokračovať pri implementácii projektových zámerov, ktoré budú súčasťou schválených lokálnych stratégii komplexného prístupu.
Príspevok R. Korca
 
OP Zdravotníctvo
Rovnako znakom dobrej spolupráce bolo aj vystúpenie riaditeľa odboru posudzovania projektov ministerstva zdravotníctva Ing. Dušana Duffeka. Okrem celkových výsledkov čerpania prostriedkov v rámci OP Z predstavil aj napĺňanie HP MRK.
 Príspevok D. Duffeka
  
OP Zamestnanosť a sociálna inklúzia
S príspevkom k operačnému programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia vystúpila Mgr. Alžbeta Jurčová, riaditeľka odboru implementácie programov, zo sekcie riadenia ESF. OP Zamestnanosť a sociálna inklúzia tvorí významnú súčasť pomoci pri riešení otázok sociálnej inklúzie Rómov a je preto dôležitou súčasťou napĺňania HP MRK. V prezentácii pani riaditeľky zaznel podiel čerpaných prostriedkov na túto horizontálnu prioritu v rámci celkového čerpania a zároveň bol predstavený úzky vzťah operačného programu a HP MRK.
 
OP Životné prostredie
Zhodnotenie stavu implementácie HP MRK za operačný program Životné prostredie predstavila Mgr. Tatiana Bednáriková.
Príspevok T. Bednárikovej
 
 
 
Hodnotiace vystúpenia zástupcov Európskej komisie.
 
EK alekos tsolakis natália dianiskova sean mcgrade 
Výročnú konferenciu, rovnako ako všetky predchádzajúce procesy, pozorne sledovali aj zástupcovia Európskej komisie, ktorí v závere tohto bloku vystúpili so svojimi hodnotiacimi stanoviskami.
 
Alexandros Tsolakis, ktorý na konferencii zastupoval Katarínu Mathernovú z generálneho riaditeľstva EK pre regionálnu politiku v Bruseli, vzhľadom na zlú situáciu marginalizovaných rómskych komunít upozornil  na pripravované zmeny oprávnenosti výdavkov v súvislosti s čerpaním prostriedkov na bývanie z Európskeho fondu regionálneho rozvoja odvolávajúc sa na čl. 7 nariadenia (ES) č. 1080/2006. Ďalej zdôraznil potrebu spoločného postupu pri tvorbe všetkých relevantných dokumentov a napĺňaní stanovených cieľov.
 
Príhovor Natálie Dianiškovej z DG Employment uvádzame v plnom znení:
Príspevok N. Dianiškovej
 
podporné dokumenty k príspevku:
 
Sean McGrade - DG Regio na záver vyjadril súhlas s predchádzajúcimi rečníkmi a zároveň ubezpečil zúčastnených, že rovnako ako on, tak celá Európska komisia pozorne sleduje celý proces implementácie HP MRK a zvlášť naĺňanie komplexného prístupu ako pilotného projektu. Ďalej vyslovil presvedčenie o dôležitosti súladu záverov Európskeho rómskeho summitu v Cordóbe s nastávajúcimi procesmi a pripravovanými strategickými dokumentmi, ktoré vo svojom prejave uvádza podpredseda vlády SR Dušan Čaplovič.
 
 PANELOVÉ DISKUSIE
 Po zhodnotení implementácie HP MRK z pohľadu koordinátora, riadiacich orgánov aj zástupcov EK bol priestor venovaný aj diskusiám k otázkam implementácie projektov, ktoré vzídu zo schválených lokálnych stratégií komplexného prístupu.
V dvoch blokoch venovaných neinvestičným a investičným projektom sa záujemcovia mohli dozvedieť podrobnosti o procesoch nastávajúcich po záverečných rozhodnutiach Medzirezortnej hodnotiacej a výberovej komisie LSKxP. Najväčší záujem zo strany zúčastnených bol o informácie o vyhlasovaní výziev na predkladanie žiadostí o NFP, spolupráci Úradu splnomocnenca vlády a riadiacich orgánov v tomto procese a o očakávaných výsledkoch napĺňania komplexného prístupu.
 
 
V paneli neinvestičných projektov diskutovali:
Mgr. Eva Schmidtová - generálna riaditeľka, FSR
Mgr. Róbert Korec - MŠ SR, riadiaci orgán OP V
Ing. Štefan Adamec - riaditeľ odboru koordinácie HP MRK, ÚSVRK
Ing. Mária Marčeková - vedúca oddelenia komplexného zabezpečenia HP MRK, ÚSVRK
Ing. Vladimír Hudák - manažér pre koordináciu projektov OP V, ÚSVRK.
  
neinvest 1 neinvest 2neinvest 4 neivest 3
 
V paneli investičných projektov diskutovali:
Ing. Dušan Duffek - riaditeľ odboru posudzovania projektov, MZ SR, riadiaci orgán OP Z
Mgr. Jakub Minárik - MVRR SR, riadiaci orgán ROP
Ing. Štefan Adamec - riaditeľ odboru koordinácie HP MRK, ÚSVRK
Ing. Mária Marčeková - vedúca oddelenia komplexného zabezpečenia HP MRK, ÚSVRK
Ing. Iveta Mitriková - poverená zastupovaním vedúcej oddelenia regionálnej implementácie HP MRK, ÚSVRK.

invest 4 invest 1invest 2 invest 3 

 

Záverečné slovo za odbor koordinácie HP MRK predniesol riaditeľ odboru Ing. Štefan Adamec, ktorého nasledoval svojimi slovami splnomocnenec vlády Ľudovít Galbavý, ktorý vyslovil vieru v úspešnú implementáciu projektov a pozitívny dopad na riešenie problémov marginalizovaných rómskych komunít.
adamec galbavy
 
 
Konferencia bola financovaná z prostriedkov štrukturálnych fondov, realizáciou projektu Administratívne kapacity Úradu splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity na koordináciu horizontálnej priority marginalizované rómske komunity na roky 2008- 2010 – Komunikačný plán - prostredníctvom operačného programu Technická pomoc.

 

OPTPERDF