13.09.2010

Stanovisko splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity k výstavbe múrov na východnom Slovensku

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity odsudzuje stavanie  betónových múrov a oplotení oddeľujúcich obyvateľov rómskych komunít od majoritného obyvateľstva v niektorých obciach na východnom Slovensku a ich výstavbu považuje za dôsledok dlhodobého nezáujmu o riešenie záležitostí rómskych komunít.  
 
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity je presvedčený, že múry nevyriešia hlavné problémy v rómskych komunitách, ktoré sú častým dôvodom napätých vzťahov medzi občanmi rómskeho pôvodu a ostatnými obyvateľmi a má podozrenie, že ich výstavba môže mať súvislosť s blížiacimi sa komunálnymi voľbami.
 
Predchádzať výstavbe múrov, ktoré oddeľujú príslušníkov obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít a rómske osady od ostatných častí miest a obcí, je možné systematickou prácou s ľuďmi na oboch stranách múrov. V niektorých prípadoch by pomohla efektívna komunitná práca, dôslednejší prístup polície, či oboznamovanie samospráv miest a obcí s pozitívnymi príkladmi obcí, ktorým sa darí riešiť problémy v rómskych komunitách a docieliť tak nekonfliktné spolunažívanie majoritného a minoritného obyvateľstva.        
 
   
                                                                                           ÚSVRK, 13. 9. 2010