Seminár k inklúzii Rómov na pôde Stáleho zastúpenia SR pri EÚ


Seminár k inklúzii Rómov

Zastúpenie Košického samosprávneho kraja v Bruseli a Stále zastúpenie SR pri EÚ zorganizovali dňa 6. októbra 2010 na pôde Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Seminár o problémoch Rómov.
 
Seminár otvoril stály predstaviteľ SR pri EÚ veľvyslanec I. Korčok. Vo svojom úvodnom príspevku vyjadril potešenie z veľkej účasti na seminári, ktorá dokazuje záujem o tému. Zdôraznil, že podujatia takéhoto druhu síce problém nevyriešia, ale je potrebné problém pripomínať jednak širokej verejnosti a jednak tým, ktorí môžu vykonať kroky na zlepšenie situácie. Rómska problematika je práve v týchto dňoch aktuálnou témou: svet je šokovaný fotografiami z Francúzska. Tento problém má hlboké korene, čo dokazuje aj to, že za celé desaťročia nikto nedokázal nájsť „zázračné“ riešenie. Následne I. Korčok predstavil hlavných panelistov seminára: zástupcu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity P. Polláka, zástupcu Košického samosprávneho kraja D. Šlosára, zástupcu mesta Ghent Ch. De Blandera a zástupcu Európskej komisie S. McGrada, ktorý podujatie zároveň moderoval.
 
V mene Košického samosprávneho kraja privítal účastníkov zástupca jeho predseda J. Szöllös. Uviedol, že Open Days tradične nastoľujú zaujímavé a vážne témy, medzi ktoré sa zaradil aj tento seminár k rómskej problematike. Rómsky problém sa Košického samosprávneho kraja bytostne dotýka, lebo z celkového počtu Rómov v SR žije na východnom Slovensku viac než 50%. Hlavnou témou diskusie by podľa J. Szöllösa malo byť hľadanie riešení pre zlepšenie osudu Rómov a ich spolunažívanie s väčšinovým obyvateľstvom. (príhovor v Aj, Sj a prezentácia fotografií)
 
Po úvodných príhovoroch si účastníci seminára pozreli film o Obchodovaní s ľuďmi, ktorý pripravilo Rómske mediálne centrum MECEM.
 
Moderátor semináru S. McGrade (DG REGIO) požiadal o prvý príspevok zástupcu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity P. Polláka, ktorý v jeho mene predniesol Š. Adamec. Vo svojej prezentácii predstavil celé spektrum činností Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity a osobitne sa sústredil na prezentáciu komplexného prístupu v rámci horizontálnej priority NSRR „marginalizované rómske komunity“.
 
Zástupca mesta Gent Ch. De Blander v prezentácii priblížil účastníkom situáciu v meste Gent súvisiacu s príchodom nových „migrantov“. Počet občanov nových členských štátov EÚ v súčasnosti predstavuje 3,2% celkového počtu obyvateľov mesta. Podľa odhadov mesta má 90% prisťahovalcov zo SR rómsky pôvod. Takýto prílev nových obyvateľov vytvára veľký tlak na zabezpečenie služieb, najmä v oblasti bývania, školstva a sociálnych služieb. Mesto Ghent sa zameriava na zabezpečenie všetkých práv nových obyvateľov: v oblasti školstva sa sústredí najmä na predškolské a skoré vzdelávanie a v oblasti integrácie na individuálnych „trénerov“.
 
S. McGrade sa vo svojej prezentácii zmienil o právnom rámci pre boj proti diskriminácii Rómov, o európskej sieti 12 ČŠ (BG, CZ, FI, GR, IT, HU, PL, PT, RO, SP, SK a SE) na podporu využívania ŠF EURoma a o spoločných základných princípoch pre inklúziu Rómov. Ďalej účastníkov informoval o úprave čl. 7 nariadenia o ŠF týkajúcu sa bývania a o rómskom pilotnom projekte, kde sa v súčasnosti hodnotia projekty predložené v rámci výzvy zverejnenej v roku 2009. Víťazi projektov budú zverejnení na web stránke DG REGIO. S. McGrade sa zmienil aj o stratégii Európa 2020, v rámci ktorej sa bude jedna z hlavných iniciatív týkať boja proti chudobe. Na záver informoval o vytvorení tzv. Roma Task Force, ktorej úlohou bude zjednodušiť, vyhodnocovať a porovnávať efektívnosť využívania fondov EÚ a národných fondov na integráciu Rómov členskými štátmi.
 
V rámci diskusie sa diskutujúci zaujímali o to, koľko percent z prisťahovalcov v meste Ghent je nezamestnaných alebo o podrobnostiach týkajúcich sa sociálneho bývania. Zástupca mesta Ghent nevedel určiť mieru nezamestnanosti nových obyvateľov mesta, nakoľko takéto štatistiky nevedú. Zástupca bulharského SZ zdôraznil, že by sme nemali v rámci EÚ hovoriť o migrácii, ale o mobilite jej obyvateľov a zaujímal sa o názor vlády SR k paneurópskej stratégii pre Rómov. Š. Adamec uviedol, že vláda SR aktívne spolupracuje so svojimi susedmi a s krajinami s rómskou populáciou. BE PRES sa zaujímalo o prácu a fungovanie Miestnych komunitných centier na Slovensku.
 
Na záver seminára S. McGrade skonštatoval, že z ľudského hľadiska sa musíme zaoberať riešením rómskej problematiky a ak nestačí imperatív ľudský, je potrebné zvážiť imperatív ekonomický.