29.11.2010

Vyhlásenie splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity k voľbám do orgánov samospráv obcí

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity želá všetkým primátorom, starostom a poslancom mestských, miestnych a obecných zastupiteľstiev  pri príležitosti ich zvolenia do funkcie vo voľbách do orgánov samospráv obcí veľa pracovných úspechov, sily a odvahy vo vykonávaní  ich zodpovednej práce.

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity venuje výsledkom komunálnych volieb mimoriadnu pozornosť. Komunálne voľby sú príležitosťou slobodne prejaviť svoj názor a vôľu na dianie v obci. Je preto poľutovaniahodné, že aj počas volieb do orgánov samospráv obcí sa zneužívala chudoba obyvateľov rómskych osád a objavili sa podozrenia z nelegálneho získavania hlasov rómskych voličov.

Primátori, starostovia a poslanci obecných a mestských zastupiteľstiev patria medzi kľúčových partnerov Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity pri realizovaní politík a programov  zameraných na zlepšenie postavenia obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít. Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity sa vďaka  dobrovoľnej spolupráci a  zaangažovanosti primátorov a starostov podarilo dosiahnuť zlepšenie postavenia obyvateľov marginalizovaných rómskych osád a naštartovať programy, ktoré považujeme v zlepšovaní životných podmienok Rómov za najefektívnejšie. V mestách a obciach, v ktorých majú primátori a starostovia vôľu a záujem riešiť rómsku problematiku sa zlepšila úroveň bývania, zvýšila sa zamestnanosť Rómov a nevyskytujú sa  vážnejšie problémy s  dochádzkou detí do škôl. Využívaním systémových opatrení schválených vládou Slovenskej republiky na zlepšenie situácie v rómskych osídleniach, ktorými sú Program výstavby obecných nájomných bytov nižšieho štandardu určených pre bývanie občanov v hmotnej núdzi a výstavbe technickej vybavenosti v rómskych osadách, Program terénnej sociálnej práce a Program podpory zdravia znevýhodnenej rómskej populácie sa zlepšilo nielen sociálno-ekonomické postavenie obyvateľov rómskych osád, ale sa podarilo znížiť napätie a postupne búrať bariéry vo vzťahoch medzi majoritou a Rómami. Úrad splnomocnenca vlády je pripravený poskytnúť mestám a obciam, v ktorých sa nachádzajú rómske osady konzultácie a návrhy na opatrenia súvisiace so zaradením Rómov do spoločnosti. Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity víta, že možnosť  rozhodovať o správe vecí verejných bude mať 26 rómskych starostov, ktorých počet s predchádzajúcim volebným obdobím narástol o 7.

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity verí, že zvolení primátori a starostovia budú dbať na potreby všetkých občanov a budú mať odvahu začať hľadať  riešenia vedúce ku integrácii a dlhodobému zlepšeniu životných podmienok Rómov žijúcich v extrémnej chudobe v  marginalizovaných osadách.                                                             ÚSVRK, 29.11. 2010