Výročná konferencia december 2010


                                                   logo HP MRK 1

Nastal čas nielen prostriedky čerpať, ale ich najmä efektívne využívať

Koordinátor horizontálnej priority Marginalizované rómske komunity, ktorým je Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, zorganizoval 2. decembra 2010 v Bratislave Výročnú konferenciu k HP MRK. Odbor koordinácie pozval zástupcov Európskej komisie, riadiacich orgánov operačných programov, Centrálneho koordinačného orgánu, ale aj partnerov z radov lokálnych partnerstiev sociálnej inklúzie, občianskych združení a mimovládnych organizácií zaoberajúcich sa témou inklúzie Rómov.

                         stôl

Úvodné slovo konferencie patrilo splnomocnencovi vlády SR Miroslavovi Pollákovi, ktorý vo svojom príhovore predstavil ambície a plány úradu v jednotlivých oblastiach dotýkajúcich sa života Rómov na okraji spoločnosti. Riaditeľ odboru koordinácie HP MRK Peter Pollák následne vyzval k spolupráci pri efektívnom čerpaní prostriedkov zo štrukturálnych fondov s dosiahnutím maximálnych dopadov na zlepšenie života rómskych marginalizovaných komunít.

splnomocnenec pollak  peter pollak doobeda

Andor Urmos, zástupca DG Regio, poukázal na súčasné problémy vo Francúzsku a ostatných krajinách EÚ, ktoré nútia Európsku komisiu k výraznejším aktivitám v oblasti sociálnej inklúzie Rómov. Na jeho slová nadviazala aj Miriam Toplanská, zástupkyňa DG Emloyment. Upozornili, že Európska komisia bude klásť väčší doraz na riešenie uvedenej problematiky a informovali o pripravovaných aktivitách pre nadchádzajúce obdobie.

andor urmos  toplanska nove

V nasledujúcom bloku zamestnanci odboru koordinácie vyhodnotili proces implementácie Lokálnych stratégií komplexného prístupu od ukončenia hodnotiaceho a výberového procesu v máji 2010 do súčasnosti. Bola predstavená celková rozloha schválených stratégií a následne projektových zámerov podľa jednotlivých operačných programov. S prvou časťou vystúpil Ing. Štefan Adamec, ktorý prezentoval výsledky práce odboru ku schváleniu LSKxP a projektové zámery neinestičných operačných programov zo schválených LSKxP.
LSKxP a neinvestičné PZ – prezentácia (ppt)
 
Podrobnosti investičných projektových zámerov, najčastejšie aktivity a alokácie relevantné k daným operačným programom prezentoval Ing. Vladimír Bořík, PhD.
Investičné PZ – prezentácia (ppt)
 
adamec nove  vlado borik2
 
Renata Drienska PhDr. z riadiaceho orgánu OP Zamestnanosť a sociálna inklúzia informovala o čerpaní prostredníctvom prioritnej osi 2 relevantnej k HP MRK. Ďalej predstavila príklad dobrej praxe a európsku spoluprácu v rámci ESF k sociálnej inklúzii Rómov.
Implementácia projektov s dopadom na rozvoj MRK - prezentácia (ppt)
 
Rozlohu implementácie projektov relevantných k MRK v rámci OP Vzdelávanie sprostredkoval vo svojej prezentácii Mgr. Róbert Korec z riadiaceho orgánu pre tento OP. Vo svojej prezentácii rovnako predstavil zámer pripravovanej výzvy na národný projekt zameraný na zvyšovanie kvalifikácie MRK na stredných školách.
Implementácia projektov OP V - prezentácia (ppt)

Podnetný pohľad z „druhej strany“ priniesol Laco Oravec z Nadácie Milana Šimečku, ktorý na základe skúseností s realizovaním rôznych intervencií v MRK pomenoval niektoré pozitíva a negatíva projektov financovaných prevažne z fondov EÚ. Za jedno z hlavných pozitív označil, otvorenie nových tém vďaka intervencii prostredníctvom fondov, ktorým sa v minulosti pozornosť nevenovala. Ale uviedol aj ďalšie pozitívne efekty: mnohé projekty ako napríklad terénna sociálna práca, kvantitatívne narástli,  postupne došlo k zvýšeniu objemu financií určených z prostriedkov štrukturálnych fondov na riešenie rómskej problematiky, alebo vytvorenie komplexného prístupu prostredníctvom horizontálnej priority MRK, či inštitucionálne posilnenie vo verejnej správe. Všetky pozitíva však prinášajú negatíva a svoje riziká. Zdôrazňovanie formálnej stránky implementácie, nesprávne nastavenie monitorovacích procesov len na finančnú a administratívnu kontrolu a následná absencia evaluácie a nerealizácia dopadových štúdií sú len niektoré z nich. Nasleduje chýbajúci dobrý model sledovania etnických aspektov, ktorý by umožnil dôslednejšie sledovanie toku financií k cieľovej skupine a zabránil by zneužívaniu programov so špecifickou agendou. Laco Oravec ďalej upozornil na zlú koordináciu centrálne riadených programov, rovnako ako aj na nízku mieru participácie samotných Rómov na programoch. Nezáujem politických predstaviteľov o túto problematiku spolu s negatívnymi príkladmi využívania fondov EÚ ako boli napríklad sociálne podniky tiež neprispievajú k zvýšeniu dôvery a schopnosti využívať štrukturálne fondy. Zároveň varoval pred rizikami spojenými s realizáciou komplexného prístupu a premrhaním tejto šance. V závere svojho vystúpenia navrhol vláde SR a zodpovedným orgánom uskutočniť hĺbkový audit doterajších skúseností, odstrániť administratívne prekážky v implementácií, nastoliť jasnú víziu riešenia problematiky, obnoviť dôveru v eurofondy, podporovať účasť Rómov vo všetkých procesoch a v neposlednom rade viesť kontinuálny dialóg so všetkými aktérmi.

 renata drienska ZaSI  laco oravec

Po odborných príspevkoch nasledovala diskusia zúčastnených k návrhom k opatreniam, ktoré predstavil Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity a k relevantným otázkam k implementácii LSKxP. Viacerí diskutujúci vyjadrili znepokojenie nad časovým horizontom realizácie schválených LSKxP, ale aj nad finančným krytím relevantných opatrení z pozície riadiacich orgánov jednotlivých OP, najmä Regionálneho OP. Spôsob napĺňania stanovených cieľov vidia ako kľúčový aj s ohľadom na snahu dosiahnutia efektívneho čerpania prostriedkov zo štrukturálnych fondov.

 
Konferencia bola financovaná z prostriedkov štrukturálnych fondov, realizáciou projektu Administratívne kapacity Úradu splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity na koordináciu horizontálnej priority marginalizované rómske komunity na roky 2008- 2010 – Komunikačný plán - prostredníctvom operačného programu Technická pomoc.
 
OPTPERDF