04.06.2012

Stanovisko splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity k zbúraniu nelegálnych obydlí vo Vrútkach


Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity sleduje situáciu v meste Vrútky v súvislosti so zbúraním drevených chatrčí na Kafendovej ulici prostredníctvom regionálnej kancelárie v Banskej Bystrici. Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity v žiadnom prípade neschvaľuje a nepodporuje rozširovania čiernych stavieb v rómskych komunitách, ale v prípade búrania obydlí na Kafendovej ulici vo Vrútkach alebo aj v iných mestách a obciach je nutné zdôrazniť, že rozhodnutie o odstránenie obydlia môže vydať v konečnom dôsledku len príslušný súd, nie samotná obec. Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity vykoná právnu analýzu k postupu samosprávy pri zbúraní rómskych chatrčí.

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity je ochotný poskytnúť potrebnú súčinnosť pri riešení problémov v rómskej komunite a navrhnúť opatrenia vedúce k zlepšeniu spolunažívania medzi obyvateľmi rómskej komunity a ostatnými obyvateľmi. Na vyššie uvedenej ulici dochádza k problémom kvôli Rómom, ktorí nie sú pôvodnými obyvateľmi mesta a dopúšťajú sa drobných krádeží, porušovania nočného pokoja a iných priestupkov. Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity navrhuje mestu Vrútky, aby zriadilo rómsku občiansku hliadku a na zmiernenie problémov v komunite využilo terénneho sociálneho pracovníka, ktorý by bol nápomocný pri eliminovaní negatívnych sociálnych javov. Na Kafendovej ulici neexistuje detské ihrisko, či inak vhodne upravené miesto pre bezpečné hranie a oddych. Z tohto dôvodu dochádza k nežiaducim sprievodným javom ako sú drobné delikty, či nevhodné správanie mladistvých. Vzhľadom k tomu, že mesto nemá dostatočné možnosti na bývanie pre mladé rodiny s nízkymi príjmami sa dá predpokladať, že obyvatelia rómskej komunity budú hľadať iné možnosti bývania, a to stavanie drevených prístreškov. Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity navrhuje preto mestu Vrútky opätovne prerokovať možnosť výstavby obecných nájomných bytov nižšieho štandardu. V rámci Dotačnej schémy na podporu sociálnych a kultúrnych potrieb a riešenia mimoriadne nepriaznivej situácie Úradu vlády SR pre rómske komunity môže mesto Vrútky v budúcom roku žiadať o dotáciu na podporu projektovej dokumentácie k výstavbe bytov nižšieho štandardu.

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity predpokladá, že Vrútky a ostatné obce, ktoré využijú dostupné nástroje a vládne programy na zlepšenie postavenia obyvateľov rómskych komunít, dosiahnu na jednej strane postupné zlepšenie sociálnej situácie v rámci komunity a na druhej strane zníženie napätia vo vzťahoch medzi Rómami a ostatným obyvateľstvom.

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity                       Bratislava, 04. 06. 2012