16.01.2005

Tlačová správa - Stanovisko Úradu splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity k informáciám médií v súvislosti s prijatím Národného akčného plánu SR k Dekáde začleňovania rómskej populácie vládou SR

Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity si dovoľuje upresniť informácie, ktoré boli zverejnené v médiách po prijatí Národného akčného plánu SR k Dekáde začleňovania rómskej populácie na 115. schôdzi vlády SR. Suma 1,2 miliardy korún, ktorá je uvádzaná vo vládnom materiáli, bola v médiách interpretovaná bez kontextu a preto vyvoláva dojem, že je určená výlučne Rómom.

Národný akčný plán, ktorý je zameraný na jednotlivé priority Dekády (vzdelávanie, zamestnanosť, bývanie, zdravie) obsahuje aj finančné náklady, ktoré boli spracované na základe podkladov vypracovaných jednotlivými ministerstvami. Čísla uvádzané v materiáli predstavujú celú výšku finančných prostriedkov rozpočtových kapitol ministerstiev. Tieto môžu byť použité aj na riešenie úloh Národného akčného plánu Dekády.

V priorite vzdelávanie sú na základe Koncepcie integrovaného vzdelávania rómskych detí a mládeže požadované prostriedky 230 299 079,- Sk. Z kapitoly ministerstva školstva na rok 2005 ešte nebolo stanovené, aký objem finančných prostriedkov sa na realizáciu cieľov v priorite vzdelávanie vyčlení. Pri financovaní aktivít v priorite vzdelávanie sa pritom ráta aj s prostriedkami z novozriadeného Rómskeho vzdelávacieho fondu.

V priorite bývanie je zo štátneho rozpočtu na rok 2005 vyčlenených 200 miliónov korún na výstavbu bytov a vybudovanie technickej vybavenosti v rómskych osídleniach.

V priorite zdravie je celková požadovaná suma 38 208 000,- Sk. Z fondu Phare SR získala 32,5 milióna korún na projektu zdravotníckych asistentov v rokoch 2005 a 2006. Zvyšná suma 5,7 milióna nie je vyčlenená zo štátneho rozpočtu na rok 2005.

V priorite zamestnanosť suma 982 miliónov zahŕňa projekty určené na „zvýšenie zamestnateľnosti znevýhodnených skupín uchádzačov o zamestnanie na trhu práce“, a to prostredníctvom Národných projektov podpory zamestnávania a realizáciou projektov s cieľom overovať nové nástroje aktívnych opatrení na trhu práce podporujúce integráciu znevýhodnených skupín uchádzačov o zamestnanie na trh práce. Národné projekty a nástroje aktívnych opatrení nie sú diferencované na etnickom princípe, takže znevýhodnené skupiny nezahŕňajú len rómske komunity. Uvádzaná suma 982 miliónov korún preto nie je určená výlučne Rómom. Národné projekty sú navyše spolufinancované z prostriedkov Európskeho sociálneho fondu.

Národný akčný plán tieto záležitosti v jednotlivých podkapitolách textu dôsledne špecifikuje, preto uvádzanie výslednej sumy bez ohľadu na kontext dezinterpretuje celkovú informáciu. Ako z uvedených faktov vyplýva, suma 1,2 miliardy korún nie je určená len pre Rómov.

* * * *
Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity