10.10.2002

Tlačová správa - Tlačová informacia k sérii prednášok zahraničných hostí.

Úrad vlády Slovenskej republiky
Sekretariát splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity

Tlačová správa


RÓMOVIA NA SLOVENSKU a POHĽAD ODINAKADIAĽ

Séria prednášok hostí zo zahraničia o minulosti, súčasnosti a perspektívach Rómov, ktorú pod názvom RÓMOVIA NA SLOVENSKU a POHĽAD ODINAKADIAĽ pripravil Sekretariát splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity v spolupráci so Slovenskou spoločnosťou pre zahraničnú politiku, Katedrou rómskej kultúry FSV UKF a Slovenskou akademickou informačnou agentúrou - Servisným centrom pre tretí sektor sa začína v pondelok 14. októbra na Katedre rómskej kultúry v Nitre.

Indická minulosť a súčasnosť Rómov je názov prednášky doc. PhDr. Mileny Hübschmannovej, CSc. z Ústavu indológie FF UK v Prahe, a prednáška Sociálna reforma v USA a jej aplikácia na Slovensku pripravil William Baker, predseda Združenia za sociálnu reformu z Košíc je pripravená predovšetkým pre študentov a pedagógov v Nitre (pondelok popoludní) a v Trnave (utorok predpoludním). V utorok sa k nim pripojí aj aj dr. Éva Orsós Hegyesi, zástupkyňa štátneho tajomníka ministerstva zdravotníctva, sociálnych vecí a rodiny Maďarskej republiky s prednáškou Situácia Rómov v Maďarsku a projekty študentov odboru sociálna práca, ktorá predpoludním navštívi Katedru rómskej kultúry v Nitre. V utorok popoludní sa všetci traja stretnú na pôde Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku v Bratislave s bratislavskou verejnosťou a predstaviteľmi mimovládnych neziskových organizácií. "Na Slovensko prichádza veľmi veľa zaujímavých ľudí a spravidla pedagógovia, študenti, ktorí žijú mimo Bratislavy, nemajú možnosť sa s nimi stretnúť. Toto je prvý krok našej snahy dať možnosť všetkým záujemcom o rómsku problematiku stretnúť sa so zaujímavými osobnosťami v tejto oblasti, ktoré v dohľadnom čase navštívia Slovensko," uviedla na okraj cyklu Klára Orgovánová, splnomocnenkyna vlády SR pre rómske komunity.

Hübschmannová, CSc.

doc. PhDr. Milena

jedna z najväčších vedeckých autorít v odbore romistika, autorka mnohých článkov, kníh odborného i beletristického zamerania, napr. Základy romštiny, Romsko-český a česko-romský kapesní slovník, Romské pohádky, Amari abeceda. Vo svojej práci sa nikdy netajila tým, že má Rómov rada. Rómsky jazyk sa učila priamo od Rómov žijúcich najmä vo východoslovenskom regióne. V súčasnosti vyučuje na Indologickom ústave FF UK v Prahe, ustanovila pravopis rómčiny na Slovensku, spolupracovala s Rómami pri zakladaní redakcií.

William Baker

Pred príchodom na Slovensko bol riaditeľom ľudských zdrojov a fundraisingu kresťanskej mimovládnej neziskovej organizácie Stichting Antwoord v Colorado Springs (USA). Už viac ako 10 rokov žije na Slovensku, kde naštartoval program vzdelávania a lobovania za systematickú sociálnu reformu založenú na osobnej zodpovednosti a sebestačnosti. Je predsedom Združenia za sociálnu reformu v Košiciach. V rámci svojej práce sa tiež snaží nájsť opusteným deťom nových rodičov, ako koordinátor prispel k adopcii 17 detí (1998-2001).

dr. Éva Orsós Hegyesi

Autorka skrípt a manuálov a výskumných prác v oblasti regionálneho rozvoja starostlivosti o starších, sociálneho včleňovania rómskych komunít do spoločnosti, ktorá tiež pôsobila ako odborná poradkyňa na tému Rómovia V Open Society Institute v Budapešti, pri Charity Aid Foundation. V súčasnosti pôsobí na Ministerstve zdravotníctva, sociálnych vecí a rodiny v Maďarsku.

PROGRAM:


14. 10. 2002 (pondelok)

NITRA, Aula UKF v Nitre, Trieda Andreja Hlinku 1
14. 00 h
Milena Hübschmannová
William Baker

15. 10. 2002 (utorok)

NITRA, Aula UKF v Nitre, Trieda Andreja Hlinku 1
10. 00 h
Hegyesi Orsós Éva

TRNAVA, Fakulta zdravotníctva a soc. práce TU, Hornopotočná 23
10.20 h
Milena Hübschmannová
William Baker

BRATISLAVA, Slov. spoločnosť pre zahraničnú politiku, Panenská 33
15.00 h
Hegyesi Orsós Éva
Milena Hübschmannová
William Baker

Námestie slobody 1 Tel: 02/59364 305 e-mail: eva.domeova@strategy.gov.sk
813 70 Bratislava 1 Fax: 02/59364 421 Internetová adresa: www.vlada.gov.sk