10.06.2002

Tlačová správa - Tlačová správa - Medzinárodný okrúhly stôl expertov Bývanie Rómov a rómske osady

Právne vzťahy k pozemkom, na ktorých stoja rómske osady, sociálne konflikty a ich riešenia patrili k témam Medzinárodného okrúhleho stola expertov, ktorý sa konal od 6. do 8. júna v Prešove.
So starostami obcí, ktorých sa problém týka, diskutovali zahraniční aj domáci experti. Súčasťou programu bola aj prezentácia dobrých skúseností s realizáciou výstavby obecných nájomných bytov odlišného štandardu.
Jedným z najviac diskutovaných bol prípad letanovských Rómov, ktorí žijú na území patriacom do katastra susednej obce Spišské Tomášovce. Práve to je jedným z dôvodov, prečo obec Letanovce nespĺňa kritériá na vybudovanie základnej infraštruktúry pre obyvateľov osady.
V súvislosti s prichádzajúcimi voľbami sa hovorilo aj o faktickej nemožnosti výkonu volebného práva pre osoby, ktoré nie sú nikde prihlásené na trvalý pobyt. Získanie voličského preukazu je podmienené preukázaním trvalého pobytu, čo je u mnohých Rómov problematické.
V diskusii o podmienkach dobrého spolunažívania Rómov a Nerómov sociologička Iveta Radičová zdôraznila, že projekty vybavenosti rómskych osád by sa prednostne mali realizovať v obciach, kde základná infraštruktúra existuje aj v častiach, kde žije majorita. V opačnom prípade hrozí riziko sociálnych konfliktov.
Na záver stretnutia predstavila splnomocnenkyňa vlády SR zúčastneným Komplexný rozvojový program rómskych osád, ktorý vláda schválila v apríli tohto roku. K jeho úlohám patria: vytvoriť v komunite občiansku vybavenosť, komunikačné spojenie s materskou obcou rovnako ako dobudovať technickú infraštruktúru. Dôležitým cieľom je aj upevnenie spolupráce miestnych autorít /starosta, farár, lekár, riaditeľ školy,…/ pri eliminovaní napätia, odstraňovaní sociálneho vylúčenia Rómov a ich postupná integrácia. Jedným z kritérií zaradenia obcí do prvej fázy tohto programu bola už existujúca miera aktivity vychádzajúca z vnútra komunity, doterajší prístup starostov a obecných zastupiteľstiev, ako aj zdroje, ktoré už boli do oblasti investované.
Stretnutie odborníkov zorganizoval Sekretariát splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity v spolupráci s Radou Európy a Úradom pre demokratické inštitúcie a ľudské práva /ODIHR/ pri OBSE, ktorý získal finančnú podporu z Ministerstva zahraničných vecí SR.


Lucia Najšlová
koordinátorka pre styk s verejnosťou a médiami