17.05.2002

Tlačová správa - Splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity K. Orgovánová sa stretla so starostami ôsmich východoslovenských obcí s cieľom zistiť možnosti komplexnej revitalizácie rómskych osád.

Splnomocnenkyňa vlády pre rómske komunity navštívila v dňoch 9. – 10. mája osem východoslovenských obcí. Cieľom jej návštevy bolo zistiť možnosti komplexnejšieho riešenia revitalizácie rómskych osád aj v rámci vládou schváleného Komplexného rozvojového programu rómskych osád. Hlavnými témami rokovania so starostami obcí a ostatnými verejnými činiteľmi (poslanci obecných zastupiteľstiev, riaditelia škôl, pracovníci komunitných centier) boli: stav infraštruktúry, vzdelávanie, sociálni pracovníci, úžera a spolunažívanie.
Bývanie je jedným z najväčších problémov, ktoré trápia obyvateľov rómskych osád, ale aj mnohých iných. Aj keď sa v mnohých obciach začal program výstavby sociálnych bytov, prekážkou sú stále nevysporiadané pozemky. Mnohí Rómovia z osád preukazujú snahu zlepšiť svoje životné podmienky - v Rudňanoch napríklad zložili na obecnom úrade prostriedky a sú pripravení si pôdu odkúpiť.
V otázke vzdelávania sa ako najväčšia komplikácia ukazuje byť nedostatočná kapacita školských a predškolských zariadení (tieto sú v mnohých prípadoch dokonca oddelené – osobitne pre majoritu a pre Rómov). Starostovia však podotkli, že nie je ľahké ani zohnať kvalitných učiteľov, ktorí sú ochotní pracovať jednak s Rómami, jednak v odľahlých oblastiach. Rovnaký problém je aj pri zabezpečovaní zdravotníckej starostlivosti, a preto starostovia navrhujú, aby boli lekári a učitelia, pracujúci v takto sťažených podmienkach, lepšie finančne ohodnotení.
Pozitívnu úlohu pri začleňovaní ľudí z osád do spoločnosti zohrávajú komunitné centrá (napr. v Hermanovciach, v Rudňanoch, ..). Vzhľadom k tomu, že sú väčšinou financované z krátkodobých grantov, je tu však problém s ich dlhodobou udržateľnosťou.
Keďže proces integrácie ľudí žijúcich v osadách bude vyžadovať dlhý čas, je potrebné, aby v obciach s vysokým počtom segregovaných Rómov, pomáhali sociálni pracovníci priamo v teréne. Starostovia túto myšlienku podporili a zhodli sa aj na tom, že terénni pracovníci, ktorí budú s ľuďmi z osád pracovať každý deň, sú veľmi potrební aj pri riešení úžery.
Najlepšou zbraňou proti úžere sa zatiaľ ukazuje byť inštitút osobitného príjemcu ( finančné prostriedky - dávky sociálnej pomoci - sú zasielané obecným úradom, školám, prípadne iným inštitúciám, ktoré prostriedkami disponujú pri úhrade nájomného, školného, a pod.). Aj keď mnohí Rómovia prejavujú záujem o takéto riešenie, na obecných úradoch nie je dostatok pracovníkov, preto nemôžu uspokojiť všetkých žiadateľov.
Počas dvojdňovej pracovnej cesty splnomocnenkyňa so svojimi spolupracovníkmi zhodnotila aktuálny stav (prostriedky, ktoré boli doteraz do obcí investované zo zahraničných aj domácich zdrojov, a ich využitie) a dohodla spoluprácu na dokončovaní niektorých projektov.



Navštívené obce: Rudňany, Markušovce, Spišská Nová Ves, Bystrany, Hermanovce, Jarovnice, Ostrovany, Pečovská Nová ves;