List faktov


Atlas rómskych komunít

Zadávateľ výskumu:

Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity

Inštitúcie spolupracujúce na realizácii výskumu:

  • S.P.A.C.E. – Centrum pre analýzu sociálnej politiky, n.o.
  • Inštitút pre verejné otázky
  • KCPrO – Krajské centrum pre rómske otázky v Prešove

Výskum finančnej podporili:

  • Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity z grantovej schémy
  • Kanadská medzinárodná rozvojová agentúra
  • Svetová banka


Prečo sa výskum realizoval?

Žiadna vládna či lokálna politika nemôže byť úspešná bez základnej vedomosti o štruktúre, charaktere, životnom štýle, participácii, atď. občanov v rómskych osídleniach. Poznanie celkového rozloženia rómskych komunít na Slovensku spolu s identifikáciou základných problémov jednotlivých komunít je predpokladom pre prijatie konkrétnych rozhodnutí: vlády SR, regionálnych a miestnych samospráv, mimovládnych organizácií.

Aká bola cieľová skupina výskumu?

Rómska komunita bola definovaná ako skupina ľudí, ktorú majorita subjektívne definuje ako Rómov na základe antropologických znakov, kultúrnej príslušnosti, spôsobu života – životného štýlu, životného priestoru a rovnako subjektívne vníma túto skupinu ako odlišnú, a to v pozitívnom ako aj negatívnom zmysle.

Výsledky výskumu:

Počet Rómov žijúcich na Slovensku je podľa odborných demografických odhadov, ale rovnako aj podľa sociografického mapingu 320 tisíc. Z nich približne 60 percent žije integrovane v rozptyle medzi majoritnou populáciou. Zvyšných približne 40 percent žije v:

  • mestských alebo obecných koncentráciách,
  • osídleniach lokalizovaných na okraji obce/mesta
  • osídleniach, ktoré sú od obce/mesta priestorovo vzdialené, event. oddelené prírodnou alebo umelou bariérou (potok, železnica, cesta...).

Zjednodušene platí, že čím ďalej sa osídlenie od materskej obce/mesta nachádza tým horšia je kvalita života v ňom, pretože existujú osídlenia (na okraji obce alebo od obce vzdialené/oddelené bariérou), v ktorých je kvalita života vyššia ako v niektorých obecných či mestských koncentráciách.

V priebehu výskumu anketári navštívili 1 087 obcí alebo miest. V nich bolo identifikovaných 1 575 osídlení rôzneho typu, v ktorých žijú komunity majoritou vnímané ako rómske. V 772 obciach alebo mestách žijú tieto komunity integrovane v rozptyle medzi majoritnou populáciou.

Z hľadiska polohy osídlenia je možné zvyšné komunity rozdeliť na:

  • obecné a mestské koncentrácie (168),
  • osídlenia lokalizované na okraji obce/mesta (338)
  • osídlenia priestorovo vzdialené alebo oddelené prírodnou alebo umelou bariérou (281).

Zo všetkých osídlení môžeme považovať za segregované 149, to znamená, že tieto osídlenia sa nachádzajú na okraji alebo mimo obce/mesta, nemajú dostupný vodovod a podiel nelegálnych obydlí je vyšší ako 20 %.

Nasledujúce údaje popisujú stav v obecných a mestských koncentráciách, osídleniach lokalizovaných na okraji obce/mesta a osídleniach priestorovo vzdialených alebo oddelených prírodnou alebo umelou bariérou:

Z inžinierskych sieti je v týchto osídleniach najdostupnejšia elektrina (91% osídlení), najmenej dostupná je kanalizácia – takmer 81% rómskych osídlení nemá vôbec kanalizáciu. Možnosť napojenia sa na plyn a verejný vodovod je tiež pomerne nízka – plyn je nedostupný v 59% osídlení a vodovod v 37% osídlení. Podiel obydlí v rómskych osídleniach napojených na jednotlivé inžinierske siete:

  • na vodovod je napojených 39% obydlí,
  • len 13% obydlí využíva kanalizáciu,
  • plyn používa 15% obydlí a elektrinu 89%.

Prístupová cesta do osídlenia – 20% osídlení nemá asfaltovú prístupovú cestu. Najväčšiu časť osídlení, ktoré nemajú asfaltovú prístupovú cestu tvoria osídlenia, ktoré sú mimo obce/mesta.
Z hľadiska infraštruktúry bolo identifikovaných 46 osídlení, ktoré nemajú takmer žiadnu infraštruktúru, konkrétne nemajú vodovodov, kanalizáciu, plyn a nemajú ani asfaltovú prístupovú cestu. 12 osídlení zo spomínaného počtu 46 nemá ani len elektrinu. Väčšina týchto osídlení sa nachádza v Košickom a Prešovskom kraji. V týchto osídleniach má trvalý pobyt 6 355 obyvateľov.

Takmer 1/3 obydlí v rómskych osídleniach je nelegálna (sú to predovšetkým chatrče, unimobunky, nebytové budovy, ale aj domy). Najvyšší podiel nelegálnych obydlí (49%) je v osídleniach, ktoré sú mimo obce/mesta. Najčastejším typom nelegálnych obydlí sú chatrče, tie tvoria takmer 16% všetkých obydlí a býva v nich 14% obyvateľov rómskych osídlení. Najvyšší podiel obyvateľov bývajúcich v chatrčiach je opäť v osídleniach, ktoré sú mimo obce/mesta. Bývajúci v chatrčiach tvoria v týchto osídleniach 21% z celkového počtu obyvateľov týchto osídlení.