Komunitná sociálna práca


Komunitná sociálna práca je dôležitou zložkou Komplexného rozvojového programu rómskych osád. Cieľovou skupinou sú predosvšetkým obyvatelia rómskych osád – teda sociálne vylúčené a geograficky segregované komunity.

Cieľom KSP je:
- zvýšenie sociálnej mobility cieľových skupín  a jeho schopnosti riadiť si svoj život samostatne
- sprostredkovanie  služieb a aktivít, ktoré sú lokálne dostupné ale poskytovatelia o klientoch nevedia alebo klienti nevedia o službe
- iniciovanie štrukturálnych zmien a ozdravných procesov v lokalite
- minimalizovanie rizík spojených so životom v sociálne znevýhodňujúcom prostredí
- zmena prístupu samospráv k sociálne vylúčeným lokalitám, podieľanie sa spolu s klientmi na komunitnom plánovaní a rozhodovaní
- spolupráca so subjektami realizujúcimi v lokalite rozvojové programy

Program Komunitnej  sociálnej  práce (KSP) vznikol v roku 2005, keď Ministesrtvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR prevzalo od Úradu splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity pilotný program Terénnych sociálnych pracovníkov (TSP), rozšírilo a transformovalo ho.

Pilotný program terénnych sociálnych pracovníkov schválila vláda SR v roku 2002 uzn. 884/2002, vrátane jeho financovania, ktoré bolo zabezpečené spoločne z prostriedkov rozpočtovej kapitoly ÚV SR (riadok „potreby rómskej komunity“) a prostriedkov Národného úradu práce.

Vytvorilo sa 18 verejnoprospešných pracovných miest terénnych sociálnych pracovníkov (pôsobia dodnes) a 40 miest asistentov terénnych sociálnych pracovníkov (na dobu 16 mesiacov).

Pilotný program sa realizoval v 16 obciach a jednom meste vybratých na základe počtu a charakteru realizovaných aktivít v predchádzajúcom období, ako aj aktivita obecného úradu pri riešení problémov ľudí žijúcich v miestnej osade.
 
Od augusta 2003 bolo ďalšie financovanie programu zabezpečené z rozpočtovej kapitoly Úradu vlády SR  prostredníctvom Asociácie terénnych sociálnych pracovníkov. Zároveň boli vytvorené 3 pracovné miesta koordinátorov terénnych sociálnych pracovníkov a poskytovaná odborná asistencia právnika

V roku 2004 vyčlenilo financie na zamestnávanie terénnych sociálnych pracovníkov Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, pričom terénni sociálni pracovníci sa od polovice roku 2004 stali zamestnancami obcí, v ktorých pôsobia, financovaní prostredníctvom dotácií poskytnutých obciam Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny. Ministerstvo zároveň navŕšilo počet terénnych sociálnych pracovníkov na 76, pôsobiacich v 49 obciach. Koordinátori, ktorých počet stúpol na 5, zostali naďalej financovaní ÚV SR prostredníctvom Asociácie terénnych sociálnych pracovníkov.

Sociálni pracovníci vykonávajú sociálno-poradenskú činnosť, spolupracujú s obcou a s okresnými úradmi pri sanácií rómskych rodín, v ktorých je narušená výchova a vývoj detí a pomáhajú minimalizovať riziká detí spojené so životom v sociálne znevýhodňujúcom prostredí. Úlohou pracovníkov je okrem uvedeného pripraviť rómsku komunitu na ďalšie aktivity v rámci Komplexného rozvojového programu rómskych osád. Terénni sociálni pracovníci absolvovali úvodné a priebežné vzdelávanie a výcviky.

Od 1. januára 2005 sa program terénnej sociálnej práce transformoval do Programu podpory rozvoja komunitnej sociálnej práce v obciach, ktorý na základe skúseností a konzultácií Úradu splnomocnenkyne vlády pre rómske komunity a Asociácie terénnych sociálnych pracovníkov vypracovalo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Program predpokladá rozšírenie komunitnej sociálnej práce i na ďalšie obce, ktoré splnia v programe zadefinované podmienky poskytnutia finančného príspevku na výkon komunitnej sociálnej práce, a zvýšenie počtu komunitných sociálnych pracovníkov na 200 a asistentov komunitných sociálnych pracovníkov na 400. Tieto počty by mali byť dosiahnuté v priebehu 3 rokov, počas ktorých sa má program realizovať.

Program je riadený Fondom sociálneho rozvoja a financovaný dotáciami Úradov práce, sociálnych vecí a rodiny poskytovaných obciam, ktoré budú zamestnávateľmi terénnych sociálnych pracovníkov.