11.05.2007

Dohoda o výstavbe v Letanovciach

Nový návrh riešenia problému sťahovania rómskej osady pri Letanovciach vznikol v rámci rokovania  starostov dotknutých obcí  so splnomocnenkyňou  vlády SR pre rómske komunity Klárou Orgovánovou a splnomocnencom vlády SR pre územnú samosprávu Jánom Turčanom.

Účastníci rokovania sa dohodli, že 16  rozostavaných nájomných bytov nižšieho štandardu v lokalite Strelníky sa dokončia. Ďalších 80 však začnú budovať v novej lokalite.

Projekt výstavby 96 nízkoštandardných bytov pri Spišskom Štvrtku, do ktorých by sa mali nasťahovať Rómovia žijúci vo veľmi zlých  podmienkach osady Letanovský Mlyn, sa stretol s odporom samospráv i obyvateľov okolitých obcí.

Podľa starostu Spišského Štvrtka Štefana  Bajtoša nová lokalita má viacero predností. S Letanovcami je  spojená cestou, obyvatelia osady budú mať prístup do obce, v ktorej je škola, obchody a služby, na pozemkoch by si mohli pestovať rýchlorastúce dreviny, ktoré by využívali ako palivo v zime. Jediný problém, ktorý podľa splnomocnenkyne vlády Kláry Orgovánovej  môže nastať, je neochota súkromných vlastníkov predať pozemky.