Terénni zdravotní asistenti


Obec Sol1

Terénna zdravotná asistentka Renáta Balogová (na obr. vpravo) v obci Soľ v Prešovskom kraji so svojimi klientmi v ordinácii obvodnej lekárky.

Foto. Stanislav Cina

Ministerstvo zdravotníctva SR v spolupráci s Úradom splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity vytvorilo pracovnú skupinu, ktorá stanovila priority pre rezort zdravotníctva na roky 2005 – 2015. Program  sa uskutočňuje  v rámci programu Dekády začleňovania  rómskej populácie 2005-2015.

Priority programu:
1. Analýza zdravia a zdravotného uvedomenia rómskej komunity v SR
2. Zlepšenie  prístupu Rómov k zdravotnej starostlivosti a zvýšenie informovanosti Rómov v oblasti zdravotníctva
3. Zlepšenie sexuálneho zdravia Rómov
4. Zlepšenie stavu  preočkovania u rómskej populácie

Realizácia:
Na základe pilotného projektu Ministerstva zdravotníctva SR pod názvom „Zabezpečenie lepšieho prístupu rómskej menšiny k zdravotnej starostlivosti prostredníctvom vyškolených terénnych zdravotných asistentov“, ktorý sa realizoval  v rokoch  2005/06 Úrad splnomocnenkyne  vlády SR pre rómske komunity v spolupráci Ministerstvom zdravotníctva SR a   Úradom verejného zdravotníctva SR pripravil „Program podpory zdravia pre znevýhodnené skupiny obyvateľstva, na roky 2006-2015.
Jeho prvá časť je venovaná riešeniu otázok zdravia v rómskych marginalizovaných komunitách. Materiál je po medzirezortnom pripomienkovom konaní pripravený na rokovanie   vlády v  máji 2007. Program sa realizuje pod gesciou Úradu verejného zdravotníctva SR a cieľom Programu je vytvorenie katalógového miesta pre pracovné miesto komunitný zdravotný asistent.

Súčasný stav:
Na  rok 2007 boli   z kapitoly MZ SR vyčlenené finančné prostriedky na 30 komunitných zdravotných asistentov. V súčasnosti v teréne v rámci tohto programu od marca 2007 pôsobí 18 komunitných zdravotných asistentov: Košice (3). Prešov (3), Poprad (3), Rimavská Sobota (3), Rožňava (3), Spišská Nová Ves (3) a v júni 2007 nastúpi po výberových konaniach  ďalších 12 do týchto RUVZ: Bardejov (3), Banská Bystrica (3), Stará Ľubovňa (3), Michalovce (3). 

Komunitní zdravotní asistenti pôsobia v súčasnosti v nasledujúcich obciach:

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Košice:
Hačava, Kecerovce, Bidovce, Vtáčkovce, Rankovce, Vyšná Kamenica

RÚVZ Prešov
Varhaňovce, Kojatice, Svinia, Chminianske Jakubovany, Chmiňany, Jarovnice, Hermanovce, Hačava- Skalie

RÚVZ Spišská Nová Ves
Rudňany, Hrabušice, Spišské Tomášovce

RÚVZ Poprad
Spišský Štiavnik, Vydrník, Veľká Lomnica, Huncovce, Rakúsy, Výborná

RÚVZ Rožňava
Slavec, Krásnohorské Podhradie, Nálepkovo, Švedlár

RÚVZ Rimavská Sobota
Teplý vrch, Slizské, Hostice, Sútor