07.04.2008

Tlačové vyhlásenie splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity k Medzinárodnému dňu Rómov

      8. apríl ako Medzinárodný deň Rómov oslavuje rómska komunita od roku 1990. Za medzinárodný sviatok ho uznali účastníci IV. kongresu Internacional Rromani Union (IRU) vo Varšave ako svoj pamätný deň na počesť prvého celosvetového stretnutia Rómov v dňoch 8. – 12. apríla
1970 v Orpingrone pri Londýne.
 
      Tento sviatok však nie je, pre nás, Rómov, len príležitosťou na spomienky. Jeho posolstvom je stále viac aktuálna výzva k súčasníkom a volanie po uznaní momentálne v podstate najväčšej minority v Európe. Lebo hoci my, Rómovia, žijeme v Európe takmer tisíc rokov, zostávame nielen nepoznaní, ale predovšetkým opradení nánosmi predsudkov, ktoré bránia celým generáciám v ich reálnom spoločenskom uplatnení.
     Medzinárodný deň Rómov je už druhé desaťročie príležitosťou pre mnohých apoň raz v roku prejaviť nám formálne úctu a povedať, že sme občanmi Slovenska. Pre mnohých je to príležitosť si opäť raz pripomenúť, že Rómovia sú vynikajúci hudobníci, tanečníci a speváci. Áno je to pravda. Hudba, tanec, spev boli pre Rómov po dlhé stáročia počas ich putovania jediným zdrojom obživy. Ale dnes to už nestačí. A musia si to uvedomiť
obe zúčastnené strany.


 
Milí spoluobčania, rómski aj nerómski,

      Rómovia dnes nie sú len tou skupinou spoločnosti, ktorá je na jej okraji a predstavuje pre ňu veľký sociálny problém. Hoci sa to pre mnohých zdá neuveriteľné, veľká časť rómskej komunity je dnes pripravená a ochotná spolupracovať a byť serióznym partnerom pri riešení mnohých aktuálnych problémov na všetkých úrovniach.
     Táto skutočnosť sa odrazila aj v strednodobej stratégii vlády SR pre rómske komunity, ktorú vláda prijala v marci t.r. Stratégia okrem základných tém – bývanie, zamestnanosť, zdravie, vzdelávanie pomenuváva aj problematiku budovania identity komunity, problematiku rómskych médií a iné témy, ktoré doteraz nepatrili k vládnym prioritám. Na inú úroveň by sme radi dostali aj vnímanie rómskej kultúry a histórie a to založením múzea venovaného rómskej komunite. 


 
Milí spoluobčania,

     máme v sebe veľa bariér, ktoré nám bránia vo vzájomnej komunikácii. Základnou bariérou je strop, ktorý máme v sebe – predstava často vlastná obom stranám podložená dlhoročnou nedôverou a, bohužiaľ, nie raz aj negatívnymi skúsenosťami. Bola by však škoda, keby spoločnosť v dôsledku toho nebola schopná či ochotná akceptovať tých, ktorí v podstate predstavujú práve tú pomocnú ruku, po ktorej tak voláme. My totiž nechceme počúvať neustále iba to, že potrebujeme vašu pomoc. My
sme pomoc.
     Medzinárodný deň Rómov je príležitosťou raz v roku povedať, že Rómovia si zaslúžia úctu. Nielen jeden deň v roku. Ako hovorí taliansky misionár, ktorý s Rómami prežil viac ako 40 rokov a preložil Nový zákon do rómčiny, Don Mário Riboldi: musí to byť veľká sila, ktorá dovolila Rómom aj po tisícročiach násilnej asimilácie zostať sebou samými. Možno to je podstata, od ktorej sa treba konečne odraziť.
 
 

Milí priatelia,

     v tomto momente, chceme vyjadriť nesmierne uznanie zosnulému pápežovi Jánovi Pavlovi II., ktorý vyzval v roku 2000 veriacich, aby Rómom prejavovali väčšiu úctu. V šľapajách pápeža kráčal v roku 2000 švédsky arcibiskup K. G. Hammer, ktorý 16. júna na omši v Goteborgu požiadal Rómov žijúcich vo Švédsku o odpustenie za chyby, ktorých sa voči nim dopustila švédska cirkev. „Nenávisť voči Rómom má už také dlhé trvanie, že sme sa na nej zúčastnili mnohí. Za chyby, ktoré sme spáchali a v ojedinelých prípadoch robíme ešte aj dnes, sa ospravedlňujeme a prosíme o odpustenie,“ povedal pred stovkami Rómov. V stopách cirkví v minulosti išli aj mnohí politickí predstavitelia.
 
     Sme radi, že riešenie rómskej problematiky na Slovensku na všetkých úrovniach nadobúda novú dimenziu. Vnímame snahu vlády, jednotlivých ministerstiev, samosprávy a ďalších organizácií ako šancu skvalitniť spoločne náš život a prejaviť si vzájomný rešpekt. Nielen na Medzinárodný deň Rómov.
 
 
Bratislava 7.4.2008