10.04.2008

Stanovisko splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity k situácii na Gándhího gymnáziu v Lučenci

 
Tlačová správa
      Zriadenie Osemročného gymnázia na Gemerskej ceste v Lučenci (pôvodne Môťovská cesta 5, Zvolen) v roku 2004 bolo prezentované ako pomoc talentovaným rómskym deťom, ktoré nemajú šancu bez potrebnej pomoci sa vzdelávať a uplatniť na trhu práce. V súčasnosti zriaďovateľom školy je banskobystrický samosprávny kraj. Zriadením školy prevzal na seba plnú zodpovednosť za prevádzku školy ako aj za kvalitu výchovno-vzdelávacieho procesu a kvalitatívnej úrovne pedagogického zboru. Fungovanie  školy však v priebehu rokov nebolo riešené systémovo. Na Úrade splnomocnenkyne vlády SR sa od júna 2007 uskutočnilo niekoľko rokovaní týkajúcich sa práve tejto školy v snahe zabezpečiť jej plynulý chod. Musíme však zdôrazniť, že ÚSVRK nemôže v tomto procese suplovať zriaďovateľa.
 
      V súvislosti s tým, že škola bola v rokoch 2004-2006 súčasťou experimentálneho projektu overovania predmetov rómsky jazyk a rómske reálie, ktorý je v kompetencii Ministerstva školstva SR, požiadal Úrad vlády SR pre rómske komunity ministra školstva o poskytnutie verifikovanej informácie o situácii týkajúcej sa úrovne výchovno-vzdelávacieho procesu na tejto škole.
 
      Domnievame sa, že zrušenie školy nie je riešením a že by bolo dobré, keby sa spoločným úsilím podarilo zachovať školu, ktorá poskytuje možnosť študovať žiakom zo sociálne slabých rodín. Súčasne je však potrebné zabezpečiť aj kvalitu výchovno-vzdelávacieho procesu na takej úrovni, aby sa absolventi školy mohli uplatniť v ďalšom štúdiu na vysokých školách alebo priamo na trhu práce.
 
V Bratislava 10.4.2008