PHARE Predvstupová pomoc EÚ a bilaterálna spolupráca
Prechodný fondNárodný program PhareTwinningProgram (CBC)Tendre a výzvyHorizontálne programyKomunitárne programyISPASAPARDMonitorovanie programovHodnotenieHLWGBilaterálna a multilaterálna spolupráca DokumentyIné stránkyKontakt

Všeobecná charakteristika komunitárnych programov a ostatných nástrojov EÚ


Komunitárne programy sú programy Európskeho spoločenstva zamerané na integráciu politík Európskej únie prostredníctvom implementácie projektov podporujúcich a rozširujúcich spoluprácu medzi jednotlivými členskými aj kanditátskymi krajinami EÚ v dlhodobom časovom horizonte. Finančné prostriedky v rámci komunitárnych programov je možné získať najmä na projekty v oblasti vedy a výskumu, vzdelávania, kultúry, životného prostredia, ochrany spotrebiteľa, rozvoja dopravnej a energetickej infraštruktúry, informatizácie spoločnosti a mnohých ďalších.

Účasť Slovenskej republiky v komunitárnych programoch bola umožnená až v roku 1997 na základe rozhodnutia z amsterdamského summitu, podľa ktorého sa do komunitárnych programov mohli zapájať okrem členských štátov EÚ aj kandidátske krajiny. Do konca roku 2001 podliehala spoluúčasť Slovenskej republiky rozhodnutiam Asociačnej rady, ktorá musela schváliť vstup Slovenska do každého komunitárneho programu samostatne. Od roku 2002 sa v praxi uplatňovalo rozhodnutie Asociačnej rady SR a EÚ o prijatí všeobecných pravidiel a podmienok pre účasť SR v programoch Spoločenstva č. 1/2002 schválené uznesením vlády č. 140/2002 z 13. februára 2002, kedy sa o účasti SR v príslušnom komunitárnom programe rozhodovalo cestou podpísania Memoranda o porozumení (Memorandum of Understanding - MoU).

V predvstupovom období bola Slovenská republika povinná podieľať sa na spolufinancovaní KP formou zaplatenia tzv. vstupenky do všeobecného rozpočtu EÚ. Európska komisia umožnila krajinám PHARE financovať vstupenku z prostriedkov národného programu PHARE, a to zvyčajne vo výške 50 %, zvyšných 50 % bolo hradených zo štátneho rozpočtu. Zámerom Európskej komisie bolo postupne znižovať spolufinancovanie z prostriedkov PHARE a preto mohla SR posledný krát zažiadať o spolufinancovanie PHARE v rámci Finančného memoranda 2002.

Vstupom Slovenskej republiky do Európskej únie nastala zmena v možnostiach a mechanizmoch participácie na KP. Prístupová zmluva Slovenskej Republiky k Európskej únii umožňuje Slovensku plnoprávnu účasť v programoch Európskeho spoločenstva a automatické zapojenie sa SR do všetkých existujúcich programov Európskej únie bez absolvovania prístupového legislatívneho procesu. Kandidátske krajiny nemuseli v roku 2004 zaplatiť príspevok za prvé štyri mesiace, ale prechodnom období od 1. 1. 2004 do 30. 4. 2004 boli pozastavené všetky platby z Európskej komisie a rozpočtové opatrenia mohli byť aplikované až po nadobudnutí účinnosti Prístupovej zmluvy (1. 5. 2004).

Finančné zdroje určené na komunitárne programy sú v prevažnej väčšine prideľované priamou grantovou formou (centralizovane) konečnému príjemcovi na rozdiel od financií určených napr. na štrukturálne fondy, ktoré sú v predstihu alokované jednotlivým členským štátom EÚ. Výnimkou sú niektoré programy najmä v oblasti školstva, ktoré sú financované prevažne decentralizovane prostredníctvom subjektov delegovaných priamo Európskou komisiou (tzv. národné agentúry). Špeciálnym prípadom sú programy bez priameho finančného čerpania, ktoré sú zamerané na výmenu skúseností či informácií. Sú financované priamo zo spoločného rozpočtu EÚ a nedochádza teda k toku finančných prostriedkov do členských štátov.

Cieľom Slovenskej republiky by mala byť snaha zapojiť sa do čo možno najväčšieho množstva komunitárnych programov a pritom dbať na kvalitu podávaných projektov. Samotná organizácia komunitárnych programov v SR spadá do vecnej príslušnosti ministerstiev a ostatných ústredných orgánov štátnej správy, ich pôsobenie je však zvyčajne (okrem decentralizovaných programov, resp. programov, kde konečným príjemcom je priamo štát) obmedzené na poskytovanie informácií a vytváranie vhodných podmienok pre účasť na jednotlivých komunitárnych programoch a agentúrach Spoločenstva.
© Úrad vlády SR 2005 - 2011 Powered by: SysCom