Domov Mapa stránky

Vláda bude plniť úlohy doterajších poradných orgánov pre ľudské práva a mimovládne organizácie inou formou


Vo svojom Programovom vyhlásení sa vláda SR zaviazala k tomu, že vytvorí priestor na efektívnu účasť občanov na správe vecí verejných a prizve mimovládne organizácie ako partnerov pri riešení dôležitých otázok rozvoja spoločnosti. V súčasnosti prebiehajúca transformácia existujúcich poradných orgánov vlády SR je v súlade s uvedenými cieľmi. Je zameraná na racionalizáciu štruktúry a zefektívnenie činnosti uvedených mechanizmov.

Podpredseda vlády SR a Úrad vlády SR týmto vyhlásením chcú dať na správnu mieru medializované informácie o rušení poradných orgánov. Niektoré z týchto informácií navodzujú dojem, ako keby sa vláda chcela zbaviť úloh, záväzkov a zodpovedností, pri plnení ktorých uvedené poradné orgány (napr. Rada vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie, Rada vlády SR pre osoby so zdravotným postihnutím atď.) spolupracovali. To však nezodpovedá skutočnosti.

Návrhom štatútu Ministerskej rady a Návrhom na zrušenie niektorých poradných orgánov vlády SR, ktorý je pripravený na rokovanie vlády, sa poradné orgány vlády SR pôsobiace v oblasti ľudských práv a podpory občianskej spoločnosti začlenia pod novovytvorenú Radu vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť (ďalej Rada vlády pre ľudské práva). Rada vlády pre ľudské práva je jedným z troch stálych poradných orgánov vlády, zakotvených v kompetenčnom zákone, a bude vykonávať celoročnú priebežnú činnosť. Problematika osôb, vyžadujúcich zvýšenú ochranu pre možným znevýhodneným (zdravotne postihnutí, deti, seniori, ženy, národnostné menšiny), sa tým v agende štátnych orgánov dostane na vyššiu úroveň. Tá sa potvrdzuje aj posilneným postavením podpredsedu vlády pre ľudské práva a národnostné menšiny. Rada vlády pre ľudské práva svojou vnútornou štruktúrou a spôsobom fungovania plne zabezpečí všetky úlohy, ktoré boli doteraz upravené štatútmi doterajších poradných orgánov vlády.

Druhým realizovaným opatrením v oblasti podpory rozvoja občianskej spoluúčasti na rozhodovaní o otázkach verejného záujmu je zriadenie postu splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rozvoj občianskej spoločnosti. Splnomocnenec bude členom Rady vlády pre ľudské práva, a zároveň by mal predsedať jej Výboru pre mimovládne organizácie. Všetky doteraz existujúce poradné orgány pre oblasť ľudských práv, eliminácie diskriminácie a rozvoja občianskej spoločnosti, transformované na Výbory novej Rady vlády pre ľudské práva, budú mať v Rade svojho zástupcu, ktorý bude reprezentovať dotknutú skupinu osôb, alebo ľudskoprávnu oblasť, vyžadujúcu zvýšenú ochranu.

V kontexte vyššie uvedeného podpredseda vlády SR pre ľudské práva a národnostné menšiny opätovne otvoril – do 10. februára 2011 – pripomienkové konanie materiálu „Štatút Rady vlády Slovenskej republiky pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť“ Materiál je zverejnený na portáli právnych predpisov, ako aj na stránke www.vicepremiér.sk

Za účelom prediskutovania mechanizmov súčinnosti splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti s Radou vlády pre ľudské práva a jej Výborom pre mimovládne neziskové organizácie, Sekcia ľudských práv a rovnakého zaobchádzania Úradu vlády SR pripravuje dňa 1. marca 2011 o 14.30 hod. v budove Úradu vlády SR otvorené neformálne pracovné stretnutie so zástupcami mimovládnych neziskových organizácií. 

V Bratislave, dňa 09. 02. 2011




© 2010 - Úrad vlády SR
Všetky práva vyhradené
Tvorba stránok Aglo solution s.r.o.
Redakčný systém SysCom