Domov Mapa stránky

ITF


Pracovná skupina pre medzinárodnú spoluprácu v oblasti vzdelávania, zachovania pamiatky a výskumu holokaustu


logoitf 

ITF je zložená zo zástupcov vlád, ako aj vládnych a mimovládnych organizácií. Jej cieľom je zabezpečiť podporu vzdelávania o Holokauste, jeho pripomínania a výskumu na národnej a medzinárodnej úrovni.

Vytvorenie ITF bolo iniciované švédskym premiérom Goranom Perssonom v roku 1998. V súčasnosti má ITF 25 členských krajín:

Argentína,
Rakúsko,
Belgicko,
Chorvátsko,
Česká republika,
Dánsko,
Estónsko,
Francúzsko,
Nemecko,
Grécko,
Maďarsko,
Izrael,
Taliansko,
Lotyšsko,
Litva,
Luxembursko,
Holandsko,
Nórsko,
Poľsko,
Rumunsko,
Slovensko,
Švédsko,
Švajčiarsko,
Spojené Kráľovstvo,
Spojené štáty americké.

Čestným predsedom ITF je Yehuda Bauer, bývalý predseda Výskumného inštitútu Yad Vashem.

Členstvo v ITF je otvorené všetkým krajinám. Členské krajiny sa zaväzujú plniť Deklaráciu Štokholmského medzinárodného fóra Holokauste a musia rešpektovať princípy členstva v ITF. Členské krajiny sa musia zároveň zaviazať plniť národné politiky a programy na podporu vzdelávania o Holokauste, jeho pripomínania a výskumu.

S ITF môžu spolupracovať krajiny, ktoré chcú vytvoriť programy a aktivity v oblasti vzdelávania o Holokauste alebo zlepšiť ich existujce informačné databázy a aktivity v tejto oblasti. Za týmto účelom je možné vytvorenie a podpora projektov a dlhodobej spolupráce medzi členskými krajinami a ITF.

Prvý projekt (v spolupráci s Českou republikou) sa začal v roku 1999. V jeho rámci sa podporil národný tréningový program pre učiteľov v Terezínskom múzeu, v Dome Anny Frankovej v Amsterdame, v Múzeu Holokaustu vo Washingtone a v múzeu Yad Vashem v Jeruzaleme. Projekt tiež zahŕňal spoluprácu s rómskymi kultúrnymi organizáciami. Skúsenosť na tomto projekte sa stala vzorom pre spoluprácu ďalšími krajinami. ITF preto vytvorilo pracovné skupiny venované a) pamätníkom Holokaustu, b) informačným projektom, c) výskumu a d) vzdelávaniu. 

 (ITF)
© 2010 - Úrad vlády SR
Všetky práva vyhradené
Tvorba stránok Aglo solution s.r.o.
Redakčný systém SysCom