Domov Mapa stránky

Všeobecná informácia o európskom roku 2012


  
Európsky rok aktívneho starnutia a medzigeneračnej solidarity 2012
(európsky rok 2012)

Európsky rok 2012 je určený Návrhom Rozhodnutia Európskeho Parlamentu a Rady o Európskom roku aktívneho starnutia 2012 zo 6. 9. 2010, ktorý je v súčasnosti v prvom čítaní v Európskom parlamente. Návrh bol dňa 16.12.2010 prijatý na zasadnutí Rady pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti.

V rámci stratégie zamestnanosti členské štáty začali prijímať opatrenia na zvrátenie trendu predčasného odchodu do dôchodku tak, že sa v EÚ-27 miera zamestnanosti ľudí vo veku 55-64 rokov zvýšila z 36,9 % v roku 2000 na 46 % v roku 2009. Podpora starších pracovníkov v tom, aby zostali zamestnaní, si vyžaduje najmä zlepšenie pracovných podmienok a ich prispôsobenie zdravotnému stavu a potrebám starších pracovníkov, obnovenie ich zručností poskytovaním lepšieho prístupu k celoživotnému vzdelávaniu a preskúmanie daňových systémov a systémov dávok na zabezpečenie účinných stimulov na predĺženie pracovnej činnosti.
 
Aktívne starnutie je tiež efektívnym nástrojom na riešenie otázok chudoby v starobe. V roku 2008 bolo v Európskej únii 19 % ľudí vo veku nad 65 rokov ohrozených chudobou. Značný počet starších ľudí prežíva starobu ako obdobie marginalizácie. Zatiaľ čo lepšie pracovné príležitosti pre starších ľudí by mohli pomôcť vyriešiť niektoré z príčin chudoby u tejto vekovej skupiny, aktívna účasť na dobrovoľnej činnosti by mohla znížiť izoláciu starších ľudí.

Európska komisia uskutočnila konzultáciu s členskými štátmi EÚ, sociálnymi partnermi, mimovládnymi organizáciami, zainteresovanými stranami a odborníkmi v podobe on-line dotazníka na webovej stránke „Váš hlas v Európe“, kde mohli vyjadriť svoje názory. Dotazník sa zameral na: hrozby a možnosti starnutia vo vzťahu k medzigeneračnej solidarite, odporúčané opatrenia politiky, osobitnú úlohu EÚ pri podpore správneho politického riešenia, témy a aktivity pre európsky rok a zapojenie zainteresovaných strán.

Hlavným zámerom európskeho roka 2012 je:
- podporovať aktívne starnutie v oblasti zamestnanosti vytvorením lepších príležitostí pre zapojenie starších pracovníkov,
- podporovať aktívne starnutie v spoločnosti, a to bojom proti sociálnemu vylúčeniu (prostredníctvom dobrovoľnej práce),
- podporovať zdravé starnutie a samostatný život, doplnené na stretnutí v Bruseli dňa 30. 11. 2010 o:
- podporovať informačných technológií,
- podporovať zabezpečenia bývania.

V roku 2012 by sa pozornosť európskeho roka zamerala na:
- začatie vykonávania záväzkov prijatých v priebehu roka 2011,
- vypracovanie Národného plánu implementácie európskeho roka 2012,
- zvyšovanie povedomia širokej verejnosti, uverejnenie týchto iniciatív prostredníctvom mediálnych aktivít a zapojenie ďalších multiplikátorov,
- predloženie výsledkov projektov týkajúcich sa aktívneho starnutia financovaných v rámci existujúcich rozpočtových položiek a programov, napr. operačné programy štrukturálnych fondov,  program pre sociálnu inklúziu a zamestnanosť Progress, programy Leonardo, Grundvig, 7. rámcový program pre výskum a pod.

EK plánuje uskutočniť dva sociologické prieskumy o sociálnej situácii, demografii a rodine (2011 a 2012), otváraciu a zatváraciu konferenciu, web stránku a jej administráciu a iné sprievodné aktivity predsedajúcich krajín.

ÚV SR ako národný koordinátor európskeho roka 2012 sa môže spolupodieľať na plnení úloh prostredníctvom rokovaní RVĽPNMRR, zaradenia podpory starších občanov do cieľov výzvy na predkladanie projektov dotačnej schémy v pôsobnosti PPVL, programu Progress, organizovaním seminára venovanému seniorom a pod.

Národný plán implementácie európskeho roka 2012 vyžaduje zapojenie expertov z oblasti zamestnanosti, sociálnej inklúzie, rozvoja bývania pre sociálne slabších občanov, celoživotného vzdelávania, e-learningového vzdelávania, podpory zdravia znevýhodnených skupín, podpory kultúry znevýhodnených skupín, prevencie násilia páchaného na starších občanoch a ďalších.

 STIAHNÚŤ word

  

© 2010 - Úrad vlády SR
Všetky práva vyhradené
Tvorba stránok Aglo solution s.r.o.
Redakčný systém SysCom