Preskočiť navigáciu 
Úvodná stránka Verzia pre tlač 
Mapa stránky RSS 
English

Ministerská rada vlády SR pre záležitosti Európskej únie



Ministerská rada vlády Slovenskej republiky pre záležitosti Európskej únie je koordinačný, poradný a iniciatívny orgán vlády Slovenskej republiky pre otázky týkajúce sa pôsobenia Slovenskej republiky v Európskej únii.

Rada ako koordinačný orgán vlády koordinuje činnosť všetkých zainteresovaných ministerstiev a ostatných ústredných orgánov štátnej správy v oblasti záležitostí Európskej únie. Zabezpečuje súbežnosť a nadväznosť týchto aktivít z hľadiska časového, vecného a z hľadiska spôsobov ich realizácie. Prerokováva sporné prípady, ktoré vzniknú v rozhodovacom procese v štátnej správe v záležitostiach Európskej únie. V prípade sporných záležitostí závažného významu, ktoré sú predmetom zasadnutí komisie pre záležitosti EÚ 1 alebo komisie pre záležitosti EÚ 2, postúpi príslušná komisia záležitosť rade. Predseda rady môže požiadať predsedu komisie pre záležitosti EÚ 1 a predsedu komisie pre záležitosti EÚ 2, aby o záležitostiach prerokovávaných príslušnými komisiami informovali na rokovaniach rady. Rada koordinuje vypracúvanie dokumentov týkajúcich sa implementácie Európskej dohody o pridružení a realizácie Prístupovej zmluvy k Európskej únii, rozpracúvanie realizácie zámerov vlády SR v oblasti záležitostí Európskej únie, ako aj riešenie ďalších závažných otázok spojených s členstvom v Európskej únii.

Rada ako poradný orgán vlády posudzuje a vyjadruje stanovisko najmä ku koncepčným materiálom v oblasti záležitostí Európskej únie a zásadným materiálom týkajúcim sa členstva Slovenskej republiky v Európskej únii, predkladaným na rokovanie vlády a orgánom Európskej únie a podľa potreby navrhuje účinné opatrenia. Návrh na prerokovanie príslušného dokumentu v rade môžu podať vláda, ministerstvá a ostatné ústredné orgány štátnej správy, prípadne členovia rady.

Rada ako iniciatívny orgán vlády predkladá vláde, ministerstvám, ostatným ústredným orgánom štátnej správy, ako aj ďalším orgánom, organizáciám a inštitúciám podnety, návrhy a odporúčania v otázkach týkajúcich členstva Slovenskej republiky v Európskej únii.
#