PHARE Predvstupová pomoc EÚ a bilaterálna spolupráca
Prechodný fondNárodný program PhareTwinningProgram (CBC)Tendre a výzvyHorizontálne programyKomunitárne programyISPASAPARDMonitorovanie programovHodnotenieHLWGBilaterálna a multilaterálna spolupráca DokumentyIné stránkyKontakt

Informácia o programovaní Cezhraničnej spolupráce Phare na rok 2003


Dňa 31. októbra 2002 Úrad vlády SR vyhlásil začiatok nového programovacieho obdobia na rok 2003 v rámci programu Phare - komponentu cezhraničná spolupráca pre hranice Slovenskej republiky s Maďarskom, Poľskom a Rakúskom, ktorého celková výška grantu predvstupovej pomoci pre komponent predstavuje 12 MEUR. Na základe výzvy Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR prijalo opatrenia na prípravu projektov pre programovacie obdobie cezhraničnej spolupráce programu Phare pre rok 2003.

V súlade so Všeobecnou koordinačnou smernicou zahraničnej pomoci ministerstvo zvolalo zasadnutie slovenskej časti Spoločného výboru pre spoluprácu (JCC) na slovensko-rakúskej hranici, na ktorom sa dňa 19. novembra 2002 odsúhlasila príprava dvoch grantových schém s prioritami a pridelením finančných prostriedkov nasledovne:

  • Grantová schéma zameraná na prioritu I. Cezhraničná hospodárska spolupráca a prioritu III. Cezhraničné organizačné štruktúry a siete, alokácia: 2 MEUR;
  • Grantová schéma s prioritou V. Trvalý územný rozvoj a rozvoj životného prostredia, alokácia: 3,4 MEUR;
Spoločná zmiešaná komisia na slovensko-poľskej hranici schválila počas svojho zasadnutia zo dňa 28. mája 2002 prípravu grantovej schémy so zameraním na prioritu II. Hospodárska spolupráca s alokovanou výškou 3,8 MEUR a na slovensko-maďarskej hranici bola odsúhlasená dňa 6. marca 2002 príprava grantovej schémy pre rok 2003 s prioritou III. Hospodárska spolupráca a výškou 1,8 MEUR. Priority pre prípravu grantových schém sú v súlade so Spoločnými programovacími dokumentmi pre roky 2000 - 2006 na jednotlivých hraniciach spolupráce.


Súčasťou komponentu cezhraničnej spolupráce pre rok 2003 je opäť Fond malých projektov, na ktorý sa vzťahuje 10% z celkovej výšky finančných prostriedkov pridelených na danú hranicu.


Prípravu grantových schém zabezpečuje Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR (kompetentné pre programovanie projektov cezhraničnej spolupráce) v súčinnosti s príslušnými ministerstvami, do problematiky ktorých patria spomínané oblasti. Konečné verzie projektov budú predložené Úradu vlády SR a z pozície Národného koordinátora zahraničnej pomoci sa zašlú Európskej komisii, ktorá prerokuje a schváli projekty na zasadnutí Riadiaceho výboru Phare (Phare Management Committee).


V tomto roku sa preto môžu záujemcovia zapojiť do výzvy na predkladanie projektov v rámci Fondu malých projektov na slovensko-rakúskej, slovensko-poľskej a slovensko-maďarskej hranici, ktoré zverejní Implementačná agentúra na podporu regionálneho rozvoja SR v prvej polovici roka 2003 na stránke www.build.gov.sk.

© Úrad vlády SR 2005 - 2011 Powered by: SysCom