Štatút splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity


                                                             Štatút

                 splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity

           schválený uznesením vlády Slovenskej republiky č. 308 z 27. júna 2012




Čl. 1

Štatút splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity (ďalej len „splnomocnenec“) vymedzuje postavenie, pôsobnosť a úlohy splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity, ustanovuje zásady činnosti a organizačné zabezpečenie činnosti splnomocnenca a vzťahy splnomocnenca k orgánom štátnej správy, orgánom územnej samosprávy a iným subjektom.



Čl. 2

Postavenie splnomocnenca



(1) Splnomocnenec má postavenie poradného orgánu vlády Slovenskej /1794/statut-splnomocnenca-vlady-slovenskej-republiky-pre-romske-komunity.php?ID=1)

(2) Splnomocnenca vymenúva a odvoláva vláda Slovenskej republiky (ďalej len „vláda“) na návrh podpredsedu vlády a ministra vnútra Slovenskej republiky.

(3) Splnomocnenec je za výkon svojej funkcie a za činnosť Úradu splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity (ďalej len „úrad“) zodpovedný vláde, a svoju činnosť koordinuje s podpredsedom vlády a ministrom vnútra Slovenskej republiky (ďalej len „minister“).

(4) Platové náležitosti splnomocnenca určuje vláhttp://old.vlada.gov.sk/2/stranky.php)



Čl. 3

Pôsobnosť splnomocnenca



(1) Splnomocnenec ako poradný orgán vlády pre problematiku rómskych komunít v Slovenskej republike plní úlohy zamerané na riešenie záležitostí rómskych komunít a realizuje systémové opatrenia na zlepšenie postavenia a ich integráciu do spoločnosti, osobitne v oblasti tvorby, realizácie a koordinácie efektívnejších politík a realizácie systémových opatrení, zameraných na prevenciu sociálneho vylúčenia rómskych komunít a podporu ich začleňovania do spoločnosti.

(2) Splnomocnenec zriaďuje Medzirezortnú komisiu pre záležitosti rómskych komunít (ďalej len „medzirezortná komisia“), predsedá jej, zvoláva a riadi rokovanie komisie a zodpovedá vláde za jej činnosť. Pôsobnosť, zloženie, úlohy, zásady činnosti, práva a povinnosti členov a finančné a organizačné zabezpečenie činnosti medzirezortnej komisie vymedzuje jej štatút, ktorý schvaľuje splnomocnenec a minister.

(3) V rozsahu svojej pôsobnosti si splnomocnenec môže zriaďovať poradné orgány, ktorých členov menuje splnomocnenec.

(4) Na zabezpečenie činnosti splnomocnenca sa na Ministerstve vnútra Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo“) zriaďuje úrad. Na čele úradu je splnomocnenec.

(5) Splnomocnenec sa podieľa na tvorbe, realizácii a koordinácii politík vlády a politík Európskej únie, vrátane realizácie pomoci poskytovanej Európskou úniou,http://old.vlada.gov.sk/3/komponenty.php) pri zlepšovaní postavenia rómskych komunít, najmä na procesoch začleňovania a integrácie Rómov do spoločnosti v kontexte stratégie Európa 2020. Vo vymedzenom rozsahu plní informačnú povinnosť voči orgánom Európskej únie a ďalším medzinárodným organizáciám.

(6) Splnomocnenec riadi, usmerňuje a kontroluje činnosť úradu.

(7) Vnútornú organizačnú štruktúru úradu, funkcie, činnosti a pôsobnosť určuje organizačný poriadok úradu, ktorý na návrh splnomocnenca vydá minister.

(8) Zamestnanci úradu sú v štátnozamestnaneckom pomere alebo v pracovnoprávnom vzťahu k ministerstvu.

(9) Zamestnanci úradu sú priamo riadení splnomocnencom.

(10) Výdavky spojené s plnením úloh splnomocnenca a úradu sa hradia zo štátneho rozpočtu. Návrh rozpočtu na plnenie úloh splnomocnenca a úradu sa predkladá ako súčasť rozpočtovej kapitoly ministerstva.



Čl. 4

Hlavné úlohy splnomocnenca



(1) V rozsahu svojej pôsobnosti splnomocnenec plní tieto úlohy:

a) navrhuje a realizuje opatrenia v súčinnosti s ústrednými orgánmi štátnej správy, miestnymi orgánmi štátnej správy, orgánmi územnej samosprávy a mimovládnymi organizáciami,

b) pripravuje podklady a stanoviská na rokovanie vlády,

c) konzultuje činnosti úradu s predsedom vlády Slovenskej republiky a ministrom,

d) koordinuje činnosť úradu s činnosťou ostatných útvarov ministerstva a ďalších ústredných orgánov štátnej správy,

e) v spolupráci so zainteresovanými inštitúciami a príslušnými orgánmi pripravuje, zadáva, koordinuje, monitoruje a vyhodnocuje programy zamerané na zlepšenie postavenia príslušníkov rómskych komunít v spoločnosti s dôrazom na:

1. zvyšovanie vzdelanostnej úrovne, prístup ku vzdelaniu a k príprave na povolanie,

2. zlepšenie životných podmienok v obciach s rómskymi osadami,

3. zvyšovanie právneho vedomia,

4. zvyšovanie aktívnej účasti Rómov na verejnom živote a správe vecí verejných,

5. využívanie ľudského a pracovného potenciálu,

6. vedecké skúmanie problematiky rómskych komunít,

7. aktívnu účasť na medzinárodných projektoch zameraných na zlepšenie života

rómskych komunít,

8. plnenie úloh vyplývajúcich z revidovaného národného akčného plánu Dekády

začleňovania rómskej populácie 2005 - 2015 na roky 2011 – 2015,

9. plnenie úloh vyplývajúcich zo stratégie Slovenskej republiky pre integráciu

Rómov do roku 2020,

10. plnenie úloh vyplývajúcich z realizácie pomoci poskytovanej Európskou úniou

v rámci politiky súdržnosti,3)

11. zamestnanosť, zamestnateľnosť, a začleňovanie na pracovný trh,

12. zlepšenie bývania,

13. zlepšenie zdravotnej starostlivosti,

14. zvyšovanie bezpečnosti a verejného poriadku,

f) organizuje porady zainteresovaných orgánov a inštitúcií a po dohode s nimi navrhuje príslušné opatrenia a závery,

g) vyjadruje sa ku koncepciám vypracovaným orgánmi štátnej správy, orgánmi územnej samosprávy a inými zainteresovanými inštitúciami, ktoré sa týkajú riešenia záležitostí rómskych komunít,

h) navrhuje použitie a vyjadruje sa k použitiu prostriedkov štátneho rozpočtu a prostriedkov pomoci a podpory poskytovanej z fondov Európskej únie3) vyčlenených na riešenie záležitostí rómskych komunít,

i) kontroluje prijaté a realizované opatrenia v súčinnosti s ústrednými orgánmi štátnej správy, miestnymi orgánmi štátnej správy, orgánmi územnej samosprávy a mimovládnymi organizáciami, aj prostredníctvom administratívnych kapacít úradu,

j) gestora pre poskytovanie dotácií na poskytovanie podpory sociálnych a kultúrnych potrieb a riešenia mimoriadne nepriaznivých situácií rómskej komunity.

(2) Splnomocnenec v spolupráci s ministrom každoročne do konca marca predkladá vláde správu o svojej činnosti vrátane činnosti úradu a dosiahnutých výsledkoch za obdobie predchádzajúceho roka.


Čl. 5

Zásady činnosti splnomocnenca



(1) Splnomocnenec sa pri výkone svojej funkcie riadi Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi, inými všeobecne záväznými právnymi predpismi a uzneseniami vlády.

(2) Návrhy, na ktorých realizáciu je potrebný súhlas vlády, predkladá splnomocnenec na rokovanie vlády prostredníctvom predsedu vlády Slovenskej republiky a ministra. Splnomocnenec predkladá návrhy na rokovanie poradných orgánov vlády, ak si to vyžaduje povaha veci.

(3) Splnomocnenec sa môže zúčastniť schôdze vlády, na ktorej sa prerokúvajú otázky, ktoré patria do jeho pôsobnosti za podmienok ustanovených rokovacím poriadkom vlády.


Čl. 6

Vzťahy splnomocnenca k orgánom štátnej správy, orgánom územnej samosprávy a iným subjektom



(1) Splnomocnenec je oprávnený v medziach svojej pôsobnosti žiadať informácie a stanoviská od orgánov štátnej správy, ako aj od organizácií a inštitúcií v ich zriaďovateľskej pôsobnosti a

spolupracuje s nimi v rámci plnenia svojich úloh.

(2) Splnomocnenec sa podieľa v spolupráci s príslušnými orgánmi

a) na tvorbe stratégií, koncepcií, programov, metodických usmernení a ďalších materiálov príslušných orgánov štátnej správy, zameraných na zlepšenie postavenia rómskych komunít a úspešnú integráciu Rómov do spoločnosti,

b) na tvorbe administratívnych aktov a metodík upravujúcich postupy činnosti subjektov ustanovených všeobecne záväznými právnymi predpismi, ktorých činnosť je zameraná aj na zlepšovanie podmienok členov rómskych komunít napríklad v oblasti bývania, vzdelávania, zdravotnej starostlivosti, sociálnych služieb a starostlivosti o rodinu a deti, začleňovania na pracovný trh, bezpečnosti a ochrany verejného poriadku.

(3) Splnomocnenec sa podieľa na príprave a implementácii programov financovaných z prostriedkov Európskych spoločenstiev a Európskej únie3) poskytnutých Slovenskej republike na realizáciu spoločných programov podľa medzinárodných zmlúv a iných finančných prostriedkov zo zahraničia, určených na financovanie programov a projektov využiteľných na riešenie záležitostí rómskych komunít v Slovenskej republike. S týmto cieľom spolupracuje s príslušnými rezortmi a s inými zainteresovanými inštitúciami.



(4) Splnomocnenec spolupracuje s orgánmi územnej samosprávy, mimovládnymi organizáciami, medzinárodnými organizáciami a inými subjektmi pri príprave, realizácii a vyhodnocovaní programov na zlepšenie postavenia rómskych komunít.





Čl. 7



Zmeny štatútu splnomocnenca schvaľuje vláda.



Čl. 8





Zrušuje sa Štatút splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity schválený uznesením vlády číslo 1196 zo 17. decembra 2003, v znení zmeny Štatútu splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity schválenej uznesením vlády Slovenskej republiky č. 824 z 12. novembra 2008, v znení zmeny Štatútu splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity schválenej uznesením vlády Slovenskej republiky č. 645 zo 16. septembra 2009 a v znení zmeny Štatútu splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity schválenej uznesením vlády Slovenskej republiky č. 799 z 12. novembra 2010.



Čl. 9



Tento štatút nadobúda účinnosť dňom 1. septembra 2012.



4




--------------------------------------------------------------------------------

/1794/statut-splnomocnenca-vlady-slovenskej-republiky-pre-romske-komunity.php?ID=1) Zákon č. 575/2001 Z. z. o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy v znení neskorších predpisov.

http://old.vlada.gov.sk/2/stranky.php ) Zákon č. 400/2009 Z. z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

http://old.vlada.gov.sk/3/komponenty.php ) Napríklad zákon č. 528/2008 Z.z. o pomoci a podpore poskytovanej z fondov Európskej únie v znení neskorších predpisov

a súvisiace právne predpisy.