09.03.2011

Štartujú projekty Programu prevencie pred povodňami

Vláda Slovenskej republiky na svojej 36. schôdzi v stredu 9. marca 2011 schválila Prvý realizačný projekt Programu revitalizácie krajiny a Integrovaného manažmentu povodí a krajiny. Projekt už v roku 2011 zásadným spôsobom prispeje k redukcii vzniku a dopadov bleskových povodní vo viac ako 200 obciach. Významným spôsobom zmierni riziká ohrozenia ďalších viac ako 500 obcí v podhorských oblastiach Slovenska a zníži riziká vylievania nížinných riek v čase povodní.

Projekt prispeje k zvýšeniu zásob vodných zdrojov v krajine a zlepší ich kvalitu, zníži erózne procesy v poškodenej krajine, posilní ukladanie uhlíka v pôde a vegetácii. Zároveň vytvorí systémovo viac ako 2 500 pracovných príležitostí a ďalších viac ako 2 000 sezónnych pracovných príležitostí.

Projekty sa budú realizovať v 200 obciach, ktoré sa prihlásia na Úrad vlády SR do 17. marca 2011. Budú vybrané na základe štyroch kritérií (miera povodňových rizík, početnosť povodňových situácií, lokalizácia obce v hornej časti povodí a úroveň evidovanej nezamestnanosti). Prihláška do prvého realizačného projektu je uverejnená na: http://www.krajina.gov.sk/24593/prihlaska-do-prveho-realizacneho-projektu.php

V každom katastrálnom území obce svojpomocne, alebo subdodávateľsky, na základe verejného obstarávania, vytvoria, aktivujú a systémovo zrealizujú vodozádržné prvky, ktoré dokážu jednorazovo zadržať 30 000 m3 dažďovej vody. Očakáva sa, že už projekty, ktoré budú zrealizované do júna 2011, významným spôsobom prispejú k ochrane pred povodňami na lokálnej úrovni počas letných lejakov.

Do prvého realizačného projektu sa investuje 19 mil. eur zo štátneho rozpočtu a 5 mil. eur z Európskeho sociálneho fondu. Za tieto peniaze sa vytvorí na Slovensku viac ako 6 mil. m3 vodozádržných prvkov, čo je 2,4% z celkového plánu Programu revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí a krajiny, ktorý vláda schválila 27. októbra 2010.

Ochrana celého územia Slovenska bude zásadným spôsobom dosiahnutá, ak sa investuje minimálne 50% z plánovaného objemu vodozádržných objemov. V tomto smere nie je zodpovedná len vláda SR, ale aj všetky zainteresované subjekty, ktoré pri hospodárskej činnosti v lesnej, poľnohospodárskej i urbánnej krajine nevedomky urýchľujú odtok dažďovej vody a tým zvyšujú riziká vzniku povodní. Vláda SR očakáva, že realizované projekty v roku 2011 po celom Slovensku budú inšpirovať a mobilizovať všetkých zainteresovaných opravovať poškodenú krajinu, aby sa Slovensko do roku 2015 stalo bezpečnou a zdravou krajinou s minimálnymi rizikami vzniku dramatických povodní. Nevyhnutnou podmienkou ochrany pred povodňami je nová vodná kultúra v starostlivosti o vodu postavená na princípe: „Nechaj dažďovú vodu tam, kde padne a ochrániš seba a neohrozíš suseda!“.



Martin Kováč, splnomocnenec vlády SR pre územnú samosprávu, integrovaný manažment povodí a krajiny

Michal Kravčík, výkonný manažér Prvého realizačného projektu  


Úrad vlády SR
www.vlada.gov.sk
www.krajina.gov.sk