14.07.2011

Program revitalizácie krajiny úspešne naštartovaný - Informácia pre média

Bratislava, 14. júla 2011 - Program revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí SR (ďalej len program revitalizácie krajiny) sa začal v roku 2010 štartovacími projektmi v 23 obciach, ktoré sa úspešne ukončili koncom marca tohto roku a pokračuje prvým realizačným projektom programu revitalizácie krajiny pre rok 2011 (ďalej len 1. RP) do ktorého sa zapojilo 190 obcí. Najviac obcí sa nachádza v Prešovskom kraji - 86, nasleduje Žilinský kraj - 40, Banskobystrický kraj - 32, Košický kraj - 17, Trenčiansky kraj - 7, Nitriansky kraj - 5 a Trnavský kraj - 4 obce. Program bude v druhej polovici roka pokračovať druhým realizačným projektom a spracovaním súboru systémových opatrení pre oblasť manažmentu povodí a krajiny. Program revitalizácie krajiny je úspešne naštartovaný.

Realizačný projekt pre rok 2010
Program revitalizácie krajiny začal už v minulom roku Realizačným projektom pre rok 2010. Cieľom bolo zníženie povodňových rizík prostredníctvom tzv. štartovacích projektov v 23 obciach, ktoré sa nachádzajú v povodiach riek Ondava, Torysa, Hornád, Váh a Kysuca. Tieto projekty boli úspešne ukončené koncom marca, boli riadne zúčtované, prebehla kontrola zrealizovaných prác a možno skonštatovať, že začali aj konkrétne pomáhať obciam počas daždivých dní, ale aj v čase deficitu zrážok. Konkrétne môžeme uviesť skúsenosti obcí Ťahanovce, Hranovnica, Malá Lodina ako aj ďalších obcí. V rámci projektov sa vybudovali jednoduché a nenáročné prvky v krajine ako sú odrážky na lesných cestách, vodoholdingy, zasiakavacie jamy, vrstevnicové vodozádržné pásy v poľnohospodárskej krajine, hrádzky v eróznych ryhách a na bezmenných vodných tokoch a podobne.

1. realizačný projekt pre rok 2011
Vláda SR schválila 1.RP 9. marca 2011 na svojej 36. schôdzi. Do 1. RP sa prihlásilo 833 miest a obcí. 18. marca 2011 bolo do 1. RP zaradených 200 obcí. Iba 10 obcí z tejto skupiny odstúpilo v úvodných fázach najmä kvôli nedostatočnej veľkosti katastra obce pre realizáciu opatrení alebo chýbajúcim súhlasom vlastníkov pozemkov.

Vplyv na zamestnanosť
Počas realizačného projektu pre rok 2010 bolo na obdobie troch mesiacov vytvorených celkovo 347 pracovných miest, ktorí boli prevažne z radov nezamestnaných osôb. Na realizáciu prác do 1. realizačného projektu obce zapojili viac ako 1 700 uchádzačov o zamestnanie cez § 50j zákona o službách zamestnanosti. Zhruba 1 300 ďalších pracovníkov zapájajú do prác zhotovitelia a obce, ktoré realizujú práce svojpomocne. Zo 190-tich obcí sa 20 z nich rozhodlo práce realizovať svojpomocne. Celkovo je cez § 50j v teréne do prác zapojených viac ako 6 500 uchádzačov o zamestnanie, ktorí sa podieľajú aj na údržbe vodných tokov a v lesoch. Pre tento účel spracoval splnomocnenec ešte koncom januára 2011 „Metodické usmernenie k podpore tvorby pracovných miest v oblasti realizácie opatrení na ochranu pred povodňami a riešenie následkov mimoriadnej situácie na základe príspevku na podporu zamestnanosti“, ktoré využívali na rozbeh prác aj štátne podniky ako napr. SVP, š.p., Lesy SR, š.p. a Hydromeliorácie, š.p., obce a úrady práce, sociálnych vecí a rodiny. Uchádzači o zamestnanie vrátane občanov rómskej národnosti sa zapojili do realizácie prác veľmi dobre. Dobre spolupracujú v pracovných tímoch a dosahujú dobré výsledky práce pri realizácii opatrení.

Rozsah a ciele vodozádržných opatrení a ich finančná efektivita
Oproti pôvodnému zámeru štartovacích projektov z roku 2010 vybudovať 130 500 m3 vodozádržných prvkov a systémov v poškodenej krajine skutočný objem vybudovaných opatrení rôzneho druhu predstavoval až 142 936 m3, čo je o takmer 10% ako sa plánovalo za 95% využitia plánovaných finančných zdrojov na realizáciu projektov. Skutočný objem vynaložených prostriedkov na štartovacie projekty bol 549 218 €, čo potvrdzuje mimoriadnu finančnú efektívnosť týchto projektov. Finančné prostriedky na tieto štartovacie projekty boli poskytnuté z rezervy predsedníčky vlády SR.

Obce, ktoré sa zapojili do 1. RP majú vytvoriť minimálne 5,7 mil. m3 vodozádržných prvkov. Reálne však vytvoria viac - až 6,097 mil. m3 čo je viac o 397 000 m3, t. j. 7% navyše, minimálne 30 000 m3 v katastrálnom území obce zapojenej do 1. RP. Vo finančnom vyjadrení je to prínos 1. RP navyše o 1,588 mil. € (pri prepočte 4 € na m3). Na financovanie projektov obcí v rámci 1. RP sa zo strany úradu vlády vyčlenili finančné prostriedky v objeme 17,559 mil. €. Priemerná výška finančného príspevku pre jednu obec v rámci 1. RP je 92 000 €. Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny na spolufinancovanie mzdových nákladov poskytli zhruba 5,1 mil. € pre viac ako 1 700 zamestnaných uchádzačov o zamestnanie, ktorí sa zapojili do týchto projektov (podľa § 50j zákona o službách zamestnanosti). Na realizácii projektov sa podieľa viac ako 3 000 ľudí.

Celkovo sa má prostredníctvom programu revitalizácie krajiny v horizonte 10 rokov vytvoriť v štruktúrach krajiny minimálne 250 mil. m3 vodozádržných prvkov a systémov prostredníctvom celej škály revitalizačných, vodozádržných a protieróznych opatrení v lesnej, poľnohospodárskej a zastavanej krajine a na vodných tokoch. Jedná sa tak o odstraňovanie poškodení krajiny, vytváranie vhodnejšej krajinnej štruktúry a vytváranie nových prvkov, ktoré zlepšujú ochranu pôdy, ochranu vody v krajine a rozširujú vegetačný kryt územia. Zrealizované opatrenia prispievajú k znižovaniu povodňových rizík a rizík sucha, zlepšujú udržiavanie vody v krajine, znižujú erózne procesy v poškodenej krajine, posilňujú ukladanie a zachovávanie uhlíka v pôde a prostredníctvom vegetácii, obnovujú ekosystémy krajiny.

2. realizačný projekt pre rok 2011
Na rokovanie vlády je pripravený aj Druhý realizačný projekt Programu revitalizácie krajiny pre rok 2011 (2. RP). Obce, ktoré neboli zaradené do 1.RP, ale aj ďalšie obce sa budú môcť uchádzať o zapojenie do 2. RP. Do projektu sa má zapojiť zhruba 300 obcí. Predpokladáme, že druhý realizačný projekt bude predložený na rokovanie vlády SR budúci mesiac v auguste.
Návrh systémových opatrení pre oblasť revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí
V poslednom štvrťroku tohto roka bude predložený na rokovanie vlády zo strany splnomocnenca materiál „Súbor legislatívnych návrhov, vyplývajúcich z legislatívnych procesov programu revitalizácie krajiny“. Materiál bude predstavovať ucelený súbor systémových opatrení, ktorými sa pre oblasť revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí vytvoria predpoklady dlhodobé zabezpečenie týchto činnosti v území.


Martin Kováč, splnomocnenec vlády SR pre územnú samosprávu, integrovaný manažment povodí a krajiny

Michal Kravčík, výkonný manažér Programu revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí SR