12.11.2010

Európska investičná banka požičia slovensku financie na realizáciu projektov z eurofondov na rozvoj regiónov

Poznámka:   vláda rokovanie SR eurofondy EIB pôžička schválenie reakcie povodne protipovodňové opatrenia Kováč
 
Jana POSPÍŠILOVÁ, moderátorka:
"Slovensko získa od Európskej investičnej banky pôžičku 1,3 miliardy eur na rozvoj regiónov. Pomôcť by mala najmä samospráve pri riešení protipovodňových opatrení. Dnes podpis zmluvy odobrila vláda. Pokračuje Erik POTOCKÝ."

Erik POTOCKÝ, redaktor:
"Podľa ministra financií Ivana MIKLOŠA prostriedky z pôžičky od Európskej investičnej banky budú použité na spolufinancovanie projektov z európskych štrukturálnych fondov. Pôžička je zároveň oproti komerčným výhodnejšia."

Ivan MIKLOŠ:
"Peniaze môžu ísť do všetkých operačných programov v rámci finančnej perspektívy, teda rokov 2007 až 2013. A výhodné je to tým, že z Európskej investičnej banky si vieme požičať lacnejšie. Ten úrok bude sa stanovovať vždy, keď sa bude konkrétna tranža čerpať. Tých tranží bude osem. Zhruba ten rozdiel medzi trhovými sadzbami a sadzbami, ktoré je možné čerpať z EIB, môže byť až do jedného percenta."

E. POTOCKÝ:
"Jedna z environmentálnych priorít vlády - protipovodňové opatrenia, narazila na finančné suchoty v mestách a obciach. Využitie peňazí z Európskej investičnej banky má preto pomôcť rozbehu 24-och projektov v piatich rôznych povodiach na Slovensku, ktoré vláda už schválila. Hovorí Martin KOVÁČ, splnomocnenec vlády pre územnú samosprávu, integrovaný manažment povodí a krajiny."

Martin KOVÁČ:
"Mestá a obce dnes sú značne zaťažené práve aj dopadmi tej finančnej hospodárskej krízy. Zároveň do značnej miery musia spolufinancovať, splniť si záväzky z hľadiska spolufinancovania štrukturálnych fondov rôznych projektov. A hovorili sme aj o tom, že mestá sú zaťažené j riešením a odstraňovaním následkov povodní. To sú vlastne také veci, ktoré dneska fakt tú samosprávu dostali do takejto relatívne zložitej finančnej situácie."

E. POTOCKÝ:
"Podľa Martina KOVÁČA je deklarovanou úlohou Európskej investičnej banky práve pomoc pri preklenovaní takých finančne zložitých období. Protipovodňové opatrenia by sa podľa novej stratégie nemali zameriavať len na samotné vodné toky. Samospráva by mala investovať do celkovej kultivácie krajiny, čo by malo zvýšiť jej retenčnú schopnosť, teda zadržiavanie dažďovej vody. Opäť Martin KOVÁČ."

M. KOVÁČ:
"Ten cieľ programu revitalizácie krajiny je zapojiť potenciál celého územia, celého povodia, aby vlastne skutočne celé povodie pomáhalo redukovať tie riziká tou svojou časťou. To znamená, aby tá ťarcha skutočne nebola len na tých vodných tokoch, ktoré sú potom aj zanášané aj eróziou aj balvanmi, ale aby sa na druhej strane naopak posilnila tá prevencia v tej zdrojovej oblasti povodí, aby sa tie riziká redukovali. Je to, samozrejme, dlhodobejšia aktivita, ale je potrebné ju naštartovať, je potrebné vtiahnuť jednotlivých partnerov do tohto procesu."

E. POTOCKÝ:
"Okrem infraštruktúry a regionálneho rozvoja, kde je okrem protipovodňových opatrení zahrnuté aj spolufinancovanie výstavby diaľnic cez PPP projekty, by sa mali financovať aj projekty znalostnej ekonomiky a rozvoja ľudských zdrojov."


STORIN

Slovenský rozhlas