15.10.2010

POVODNE: V Starej Bystrici sa školili starostovia z 26 obcí

Stará Bystrica splnomocnenec vlády Kováč projekt povodňová ochrana povodne protipovodňové opatrenia
Odborníci i starostovia sa zhodli, že najúčinnejším riešením proti bleskovým povodniam je vybudovať také technické opatrenia, ktoré zadržia vodu priamo v prírode. V kysuckej obci sa vracajú k vytváraniu medzí na poliach, prahov a odrážok na poľných a lesných cestách či vŕbových zápletov v korytách horských potôčikov.

STARÁ BYSTRICA 15. októbra (SITA) – Starostovia a technickí pracovníci z 26 slovenských obcí sa dnes v Starej Bystrici na Kysuciach školili a prakticky v teréne si overovali, ako najlepšie predchádzať stále častejšie sa opakujúcim bleskovým povodniam. Odborníci i starostovia sa zhodli, že najúčinnejším riešením proti nárazovým povodniam je vybudovať také technické opatrenia, ktoré zadržia vodu priamo v prírode. V kysuckej obci sa vracajú k vytváraniu medzí na poliach, prahov a odrážok na poľných a lesných cestách či vŕbových zápletov v korytách horských potôčikov. „Podstata projektu spočíva v zadržaní vody priamo v prírode. Aby sme neriešili, že sa nám zo všetkých kopcov zosunie voda do doliny a tam tie momentálne vybudované odtokové kanály ju nestíhajú odvádzať. Takže sme pripravili projekt - systém malých suchých poldrov, aby sa nám voda urýchlene nedostala do doliny, ale naopak, voda by sa mala zdržať priamo v jej toku ešte v prírode,“ povedal starosta Starej Bystrice Ján Podmanický. Projekt povodňovej ochrany v povodí Minarického potoka na severnom svahu Starej Bystrice financujú z prostriedkov získaných z envirofondu. Stavba s nákladmi 147-tisíc eur by mala byť hotová koncom októbra. „Ja som starostovi garantoval, že 30 rokov tu už povodne mať nebude,“ povedal stavbyvedúci Pavol Šutý.

Podľa Podmanického je tento systém opatrení relatívne lacný. „Najväčšie problémy sú administratívne. Do budúcnosti sa budú musieť administratívne podmienky zjednodušiť tak, aby ho mohli využívať obce celého Slovenska,“ povedal. Podľa splnomocnenca vlády pre územnú samosprávu, integrovaný manažment povodí a krajiny Martina Kováča je potrebné prijať finančné a motivačné nástroje pre vlastníkov pôdy i obce. „Samozrejme, veci, ktoré vyžadujú komplikovanejšie technické stavby, je potrebné náležite pripraviť, ale ukazuje sa, že množstvo procesov je zbytočne administratívne zaťažených na úkor toho, aby sa v tom území robili. Chceme zjednodušiť procesy všade tam, kde je to možné, pretože vtedy vznikne aj skutočne motív, aby sa tieto opatrenia robili. Zároveň je potrebné prijať celú sadu finančných aj motivačných nástrojov pre vlastníkov pôdy, pre obce, pre jednotlivé subjekty v katastroch obce. Aby boli motivované zadržiavať vodu, robiť protierózne opatrenia. Pretože ak sa zameriame na celé povodie, redukujeme riziká v samotnom vodnom toku. Je to aj otázka krajinotvorby a skombinovania týchto opatrení. Tým je skutočne možné znížiť riziká alebo mieru povodňových zásahov,“ povedal Kováč.

Stretnutie starostov z 26 povodňami postihnutých slovenských obcí zvolal splnomocnenec vlády. „Pozvali sme starostov obcí, ktorí by v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch chceli preventívne opatrenia začať realizovať vo svojich katastroch. Zástupcovia obcí a miest sa mohli naučiť, ako prakticky postupovať. Ako hľadať súvislosti v svojich katastroch. Ako komunikovať s lesníkmi aj farmármi. Aby sa našiel konsenzus, lebo to nie je o tom, že my to od nich požadujeme. To je o tom, aby prakticky oni mohli udržať hospodársku činnosť a aby sa znížili riziká pre nich, ktorí tam bývajú. V Starej Bystrici je to dobrý príklad kombinácie opatrení, ktoré sa môžu robiť aj na takýchto stržiach, na zaceľovaní strží v poľnohospodárskej krajine aj v suchých potokoch. Pretože na tomto území sa ukázala blesková povodeň už takmer trikrát za posledné dva roky,“ povedal Kováč.

SITA