Štatút


Štatút


splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre územnú samosprávu, integrovaný manažment povodí a krajiny
(schválený uznesením vlády SR č. 555/2010 z 27. 8. 2010)
 
Článok 1
 
(1)    Tento štatút upravuje postavenie, úlohy, zodpovednosť a právomoci splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre územnú samosprávu, integrovaný manažment povodí a krajiny (ďalej len „splnomocnenec“) s cieľom riešenia zásadných otázok rozvoja územnej samosprávy, komunálnej reformy, prijatia a realizácie systémových opatrení na znižovanie povodňových rizík, rizík sucha a adaptácie krajinnej štruktúry na zmeny klímy v Slovenskej republike.

Článok 2

(1)    Splnomocnenec má postavenie poradného orgánu vlády Slovenskej republiky1) (ďalej len „vláda“).

(2)    Splnomocnenca vymenúva a odvoláva vláda. Návrh na jeho vymenovanie a odvolanie predkladá vláde predseda vlády. Návrhy na zmeny tohto štatútu predkladá vláde predseda vlády. Štatút a jeho zmeny schvaľuje vláda.

(3)    Platové náležitosti splnomocnenca určuje vláda2).

(4)    Splnomocnenec zodpovedá za svoju činnosť vláde. Činnosť splnomocnenca riadi predseda vlády alebo ním poverený podpredseda vlády.

(5)    Splnomocnenec koordinuje svoju činnosť najmä s podpredsedami vlády Slovenskej republiky, s ministrom vnútra Slovenskej republiky, s ministrom financií Slovenskej republiky, ministrami v oblasti pôdohospodárstva, životného prostredia, výstavby, regionálneho rozvoja, s ministrom zahraničných vecí Slovenskej republiky a podľa charakteru riešenej problematiky aj s ďalšími členmi vlády.

Článok 3
 
(1)    Činnosť splnomocnenca administratívne zabezpečuje sekretariát splnomocnenca (ďalej len „sekretariát“). Sekretariát je organizačne začlenený do organizačnej štruktúry Úradu vlády Slovenskej republiky (ďalej len „úrad vlády“).

(2)    Zamestnanci sekretariátu sú v štátnozamestnaneckom pomere2) alebo v pracovnoprávnom vzťahu3) k úradu vlády. Ďalší spolupracovníci podieľajúci sa interne na plnení úloh splnomocnenca sú  v pracovnoprávnom vzťahu4) k úradu vlády .

(3)    Výdavky spojené s plnením úloh splnomocnenca  a jeho sekretariátu sú financované z rozpočtu úradu vlády. Návrh rozpočtu splnomocnenca sa predkladá ako súčasť návrhu rozpočtu rozpočtovej kapitoly úradu vlády. Splnomocnenec predkladá úradu vlády návrh na potrebu finančných prostriedkov v čase prípravy štátneho rozpočtu na nasledujúci rok.


Článok 4
 
(1)    Splnomocnenec predkladá návrhy a iné materiály vláde v spolupráci s predsedom vlády, resp. s povereným podpredsedom vlády.

(2)    Pokiaľ ministerstvo alebo iný ústredný orgán štátnej správy predkladá materiál na pripomienkové konanie, a tento materiál sa svojím obsahom týka problematiky územnej samosprávy, pôdohospodárstva, vodného hospodárstva, životného prostredia, regionálneho rozvoja, rozvoja vidieka, verejných prác, územného plánovania, stavebného poriadku, výstavby, informatizácie a financovania v týchto oblastiach, zahraničných fondov a fondov Európskej únie na Slovensku, je splnomocnenec subjektom, ktorému sa tento materiál zasiela na pripomienkovanie povinne.

Článok 5
 
Splnomocnenec pri svojej činnosti najmä:
a)    monitoruje, analyzuje a vyhodnocuje podmienky pre výkon kompetencií a činnosti územnej samosprávy a ich zabezpečovanie,
b)    koordinuje zefektívňovanie podmienok pre rozvoj územnej samosprávy a integrovaného  manažmentu povodí a krajiny na Slovensku,
c)    koordinuje prípravu a realizáciu procesu komunálnej reformy,
d)    monitoruje podmienky pre miestny a regionálny rozvoj a rozvoj vidieka,
e)    spracúva stanoviská a podnety k zásadným otázkam územnej samosprávy,
f)    spolupracuje s osobami poverenými na ministerstvách pre oblasť komunálnej reformy a integrovaného manažmentu povodí a krajiny,
g)    zvoláva a riadi činnosť pracovných komisií pre oblasť komunálnej reformy a integrovaného manažmentu povodí a krajiny,
h)    organizuje porady zainteresovaných orgánov a inštitúcií a po dohode s nimi navrhuje príslušné opatrenia a závery,
i)    z podnetu vlády, územnej samosprávy alebo z vlastného podnetu na základe svojich poznatkov zabezpečuje pre vládu vypracovanie analytických a koncepčných materiálov,
j)    predkladá vláde správy a pripravuje stanoviská k problematike týkajúcej sa územnej samosprávy, komunálnej reformy, integrovaného manažmentu povodí a krajiny,
k)    zabezpečuje proces informovania a komunikácie s laickou a odbornou verejnosťou,
l)    zúčastňuje sa na rokovaniach vlády v prípadoch, ak sa prerokúvajú veci týkajúce územnej samosprávy, komunálnej reformy, integrovaného manažmentu povodí a krajiny,
m)    spolupracuje s reprezentatívnymi združeniami miest a obcí Slovenska – Združením miest a obcí Slovenska, Úniou miest Slovenska a s predstaviteľmi samosprávnych krajov,
n)    podporuje aktivity smerujúce k zabezpečeniu realizácie programového vyhlásenia vlády,
o)    monitoruje, analyzuje a vyhodnocuje účinnosť rezortných politík v oblastiach životného prostredia, pôdohospodárstva, územného plánovania, výstavby a regionálneho rozvoja a navrhuje systémové opatrenia na uplatnenie zásad integrovaného manažmentu vodných zdrojov a pôdneho fondu v povodiach a krajine,
p)    podporuje zapájanie miestnej pracovnej sily a nezamestnaných do procesov, projektov, programov a aktivít miestneho a regionálneho rozvoja,
q)    navrhuje opatrenia na zosúlaďovanie sektorových a rezortných politík v oblasti pôsobnosti, s cieľom dosahovania synergických environmentálnych, hospodárskych, sociálnych a kultúrnych prínosov a efektov,
r)    zabezpečuje a realizuje ďalšie činnosti, ktorými ho poverí vláda.

Článok 6
 
(1)    Splnomocnenec svoju činnosť vykonáva tak, aby nebola dotknutá právomoc a pôsobnosť ministerstiev a ostatných ústredných orgánov štátnej správy a ich zodpovednosť za plnenie úloh.

(2)    Ministerstvá a ostatné orgány štátnej správy poskytujú splnomocnencovi pomoc, potrebnú súčinnosť a informácie na plnenie úloh splnomocnenca uvedených v článku 5 tohto štatútu.

(3)    Splnomocnenec podľa potreby alebo na požiadanie informuje predsedu vlády, resp. ním povereného podpredsedu alebo člena vlády o riešení rozhodujúcich otázok vo svojej pôsobnosti.

(4)    Splnomocnenec je oprávnený v medziach svojej pôsobnosti žiadať informácie a stanoviská od orgánov štátnej správy, ako aj od organizácií a inštitúcii v ich zakladateľskej a zriaďovateľskej pôsobnosti a spolupracuje s nimi v rámci plnenia svojich úloh.

(5)    Splnomocnenec pri realizácii svojej činnosti v medziach svojej pôsobnosti spolupracuje s orgánmi územnej a miestnej samosprávy a ich stavovskými združeniami, vedecko-výskumnými a vysokoškolskými pracoviskami, mimovládnymi organizáciami, medzinárodnými organizáciami a inými subjektmi.

(6)    Splnomocnenec sa pri výkone svojej funkcie riadi Ústavou SR, ústavnými zákonmi, zákonmi, právne záväznými aktmi Európskych spoločenstiev a Európskej únie, inými všeobecne záväznými právnymi predpismi a uzneseniami vlády ako aj medzinárodnými zmluvami, ktorými je SR viazaná.

Článok 7
 
(1)    Pri svojej činnosti využíva splnomocnenec informácie, stanoviská, podklady, rozbory a návrhy ústredných a miestnych orgánov štátnej správy a samosprávy, expertné a odborné dokumenty Európskej únie, domácich a zahraničných odborných inštitúcií.

(2)    Splnomocnenec je oprávnený nazerať a robiť si kópie z materiálov, ktoré boli pripravené ministerstvami, ostatnými orgánmi štátnej správy a územnej samosprávy a ktoré sa týkajú územnej samosprávy, komunálnej reformy a integrovaného manažmentu povodí a krajiny.
 
(3)     Splnomocnencovi sú ministerstvá, ostatné ústredné orgány štátnej správy povinné podať informácie a vysvetliť skutočnosti z týchto materiálov vyplývajúce, ktoré sa týkajú územnej samosprávy, komunálnej reformy a integrovaného manažmentu povodí.
 
(4)   Ustanovenia tohto článku sa nedotýkajú ochrany utajovaných skutočností podľa osobitných predpisov5).
 
Článok 8
 
(1)   Platnosť štatútu, a tým aj funkcia splnomocnenca a stály sekretariát zanikajú dňom vykonania nasledujúcich volieb do Národnej rady Slovenskej republiky.
 
(2)   Tento štatút je platný dňom schválenia uznesenia vlády Slovenskej republiky. Účinnosť nadobúda 1. septembra 2010.
 

1) Zákon č. 575/2001 Z. z. o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy v znení neskorších predpisov
2) Zákon č. 400/2009 Z. z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov
3) Zákon č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov
Zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov
Zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov
4)Zákon č. 311/2001 Z. z. zákonník práce v znení neskorších predpisov
5) Zákon č. 215/2004 Z. z. o ochrane utajovaných skutočností a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.