28.01.2011

Metodické usmernenie k podpore tvorby pracovných miest v oblasti realizácie opatrení na ochranu pred povodňami a riešenie následkov mimoriadnej situácie na základe §50j zákona č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti

Splnomocnenec vlády SR pre územnú samosprávu, integrovaný manažment povodí a krajiny  Ing. Martin Kováč, v spolupráci s členmi pracovnej skupiny, pripravil metodické usmernenie v ktorom odporúča systém spolupráce zainteresovaných strán. Usmernenie popisuje rozsah vhodných pracovných aktivít tak, aby bolo zamestnávanie uchádzačov o zamestnanie v území plynulejšie a čo najefektívnejšie.
Hlavnými partnermi procesu v oblasti zamestnávania uchádzačov o zamestnanie podľa §50j zákona č.5/2004 o službách zamestnanosti sú:  Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Ministerstvo životného prostredia SR, Slovenský vodohospodársky podnik, š.p. Hydromeliorácie, š. p., Lesy SR, š. p., Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny a Združenie miest a obcí Slovenska.
Príspevok na podporu zamestnanosti sa poskytuje najviac počas šiestich kalendárnych mesiacov na úhradu mzdových nákladov zamestnancov prijatých za účelom realizácie opatrení na ochranu pred povodňami a na riešenie následkov mimoriadnej situácie. Podmienky a výška poskytovania príspevku na podporu zamestnanosti sú upravené v zákone o službách zamestnanosti. Príspevok bude financovaný zo zdrojov Európskeho sociálneho fondu a spolufinancovaný zo štátneho rozpočtu, prostredníctvom národného projektu v celkovej alokácii cca 42 mil. €, na vytvorenie takmer15 tisíc pracovných miest počas obdobia rokov 2010 – 2013.

Splnomocnenec M. Kováč navrhol, aby na procese tvorby nových pracovných miest v tejto oblasti hlavnú iniciatívu prebrali správcovia vodných tokov a obce.

Metodické usmernenie podporuje komplexnejšie spustenie spoločenskej objednávky na vytváranie a realizáciu prác, ktoré súvisia s realizáciou opatrení na ochranu pred povodňami a tiež s riešením následkov mimoriadnej situácie. Cieľom vytvárania nových pracovných miest je navrátenie územia do pôvodného stavu, sfunkčnenie jeho infraštruktúry a obnovy, obnovenie zabezpečenia základných služieb poskytovaných v území obyvateľstvu. Realizáciou prác dôjde k zníženiu budúcich povodňových rizík a ostatných súvisiacich rizík na území katastrov jednotlivých obcí a povodí. Prínosom nových pracovných miest  budú realizácie opatrení prevencie pred povodňami, revitalizácie krajiny a  odstraňovanie následkov povodní v regiónoch.

Na vodných tokoch a odvodňovacích kanáloch budú vykonávané práce ako je kosenie, výrub drevín, čistenia korýt od nánosov, čistenie a odpratanie okolia vodných tokov od voľne uložených predmetov (vetvy po ťažbe dreva, skládky materiálu, divoká skládka odpadu a pod.) úprava rizikových miest povrchového odtoku (nevhodné priepusty, lávky a pod.).

Úplné znenie metodického usmernenia je uverejnené na stránke splnomocnenca http://www.krajina.gov.sk/24147/