15.10.2010

Splnomocnenec vlády SR pre územnú samosprávu, integrovaný manažment povodí a krajiny navštívil 15. októbra 2010 Starú Bystricu

Stretnutie starostov z 26 povodňami postihnutých slovenských obcí zvolal splnomocnenec vlády SR pre územnú samosprávu, integrovaný manažment povodí a krajiny – Ing. Martin Kováč. Na pracovnom stretnutí sa zúčastnili starostovia obcí, ktorí by v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch chceli preventívne opatrenia začať realizovať vo svojich katastroch. Zástupcovia miest a obcí sa mohli naučiť, ako prakticky postupovať, ako hľadať súvislosti v svojich katastroch, ako komunikovať s lesníkmi a farmármi, aby sa znížili riziká povodní.
Projekt v Starej Bystrici je dobrým príkladom kombinácie opatrení, ktoré sa môžu robiť na zaceľovaní strží v poľnohospodárskej krajine, aj v suchých potokoch.
Splnomocnenec zdôraznil, že ide predovšetkým vtiahnutie farmárskeho a lesníckeho sektora do ochrany územia pred povodňami. „Aby ich pôda popri produkčnom potenciáli bola ešte využívaná na zadržiavanie vody v bežných podmienkach. Ale zároveň, aby sa dôsledne robila protierózna ochrana. Naše skúsenosti a obhliadky z terénu hovoria, že práve v lesoch je popri každom metri drobného vodného toku niekoľko metrov až desiatok metrov strží. A práve v týchto stržiach dochádza k ešte väčším rizikám z hľadiska prívalových vĺn, ako v samotnom potoku,“ podotkol na stretnutí so zástupcami miest a obcí splnomocnenec vlády Martin Kováč.

fotogaleria Prezrieť fotogalériu