23.11.2010

Boj proti povodniam

Alfonz ŠURAN, moderátor:
"Boj proti povodniam sa začal. V 23 slovenských obciach práve v týchto dňoch štartujú projekty, počas ktorých za štátne peniaze vybudujú takzvané vodozádržné systémy. Ide o tisícky malých priehradiek a jám, ktoré počas prívalových dažďov nedovolia, aby voda rýchlo stiekla do potokov a tak zaplavila mestá a obce."

Jozef SLIVENSKÝ, redaktor:
"Tohtoročné povodne zaplavili stovky obcí, poškodili majetky desaťtisícov ľudí, zničili niekoľko dôležitých mostov, jednoducho, narušili život v našej krajine. Záplavy sa však opakujú takmer každý rok. Odborníci tvrdia - do veľkej miery za to môžeme sami. Devastujeme krajinu a vysušujeme ju."

Martin KOVÁČ, splnomocnenec vlády pre manažment povodní:
"Je dosť zanedbaný stav lesov po ťažbe. Mnohé územia sa orú dokonca aj na svahoch, čo je vlastne už neprípustné."

Jozef SLIVENSKÝ:
"Riešenie, ktoré prijala táto vláda a zaplatí ju premiérka zo svojej rezervy, sa volá program revitalizácie krajiny. Ide vlastne o to, aby ľudia urobili všetko pre udržanie dažďovej vody v krajine."

Martin KOVÁČ:
"Vybudujú konkrétne vodozádržné systémy."

Peter STRAKA, odborný konzultant:
"Navrátime krajine určité, my to nazývame ekosystémové funkcie. To je to, čo tu mala táto krajina jaksi prirodzene a jednou z nich bolo aj zadržiavanie vody v tej krajine."

Jozef SLIVENSKÝ:
"Projekt sa práve rozbieha. Zatiaľ v 23 obciach. Nielen, že by mal výrazne znížiť riziko povodní, ale aj dá prácu mnohým ľuďom."

Martin KOVÁČ:
"Nájde zamestnanie asi v rámci jedného až jeden aj pol mesiaca 300 zamestnancom."

Jozef SLIVENSKÝ:
"Financovanie je zatiaľ zabezpečené. Vynára sa však otázka, prečo by mal štát za peniaze z verejných zdrojov robiť to, čo je bežne vo svete povinnosťou poľnohospodárov a lesníkov."

Peter STRAKA:
"Im ukážeme, že ako by to mali robiť a možno sa toho v budúcnosti aj sami chytia."

Jozef SLIVENSKÝ:
"24 obcí - to je podľa splnomocnenca vlády a jeho tímu len začiatok. Už na budúci rok by sa do projektu malo zapojiť 150 obcí a perspektívne až 500."

STORIN

TA3