15.10.2010

Ako zadržiavať vodu

Stará Bystrica splnomocnenec vlády Kováč projekt povodňová ochrana povodne protipovodňové opatrenia

Ľubomír BAJANÍK, moderátor:
"Slovensko sa možno poučí zo svojej histórie. Bleskovým povodniam chcú odborníci zabrániť opatreniami, ktoré sa robili po druhej svetovej vojne. Návaly vody plánujú zadržiavať už na poliach. Pre niektoré obce je to však nemysliteľné. Dôvodom sú úradnícke prieťahy."

Peter REVÚS, redaktor:
"Vzorom môže byť Stará Bystrica. Za posledný rok bojovala trikrát so storočnou vodou. V obci však niekoľko týždňov robotníci budujú systém protipovodňových opatrení, ktoré zadržia tisícky kubických metrov vody."

Ján PODMANICKÝ, starosta Starej Bystrice:
"Podstata tohto projektu spočíva v zadržaní vody priamo v prírode, aby sme neriešili, že sa nám zo všetkých kopcov zosunie voda do doliny."

Michal KRAVČÍK, OZ Ľudia a voda:
"Pätnásť rokov toto už presadzujem, aby sa začali robiť vodozádržné opatrenia, nerobiť ochranu pred povodňami na otváraní, prehlbovaní a sypaní nových hrádzí, ale práve naopak, udržať vodu v krajine."

Pavol ŠUTÝ, stavbyvedúci:
"Ja som starostovi garantoval, že tridsať rokov tu už povodeň mať nebude."

P. REVÚS:
"Systém rôznych zdrží či vodozáchytných bodov stál štátny rozpočet takmer 150-tisíc eur. Peniaze ale neboli najväčší problém."

J. PODMANICKÝ:
"Veľmi zdĺhavý proces povoľovania."
Martin KOVÁČ, splnomocnenec vlády pre územnú samosprávu:
"Chceme zjednodušiť procesy všade tam, kde je to možné, pretože vtedy vznikne aj skutočne motív na to, aby sa robili tieto opatrenia. Zároveň je potrebné prijať aj možno celú sadu nových aj finančných aj motivačných nástrojov."

P. REVÚS:
"Projekt chváli aj vodohospodár, ktorý si pamätá účinok podobných opatrení z minulosti. Upozorňuje však na niektoré nedostatky."

Jozef KLINSKO, bývalý vodohospodár:
"Viac využívať miestny materiál, že existujú v praxi zahrádzania strží také vŕbové valce z vŕbovej haluziny."

P. REVÚS:
"Ak sa opatrenia zo Starej Bystrice osvedčia, vláda ich chce celoplošne realizovať. S peniazmi vraj nie je problém, pretože čerpať sa dajú prostriedky aj z eurofondov."

STORIN

STV