15.10.2010

M. KOVÁČ: Do ochrany územia pred povodňami treba vtiahnuť farmárov a lesníkov

Stará Bystrica splnomocnenec vlády Kováč projekt povodňová ochrana povodne protipovodňové opatrenia

Stará Bystrica 15. októbra (TASR) – Projekt povodňovej ochrany v povodí Minarického potoka v katastri Starej Bystrice dnes predstavil starosta obce Ján Podmanický splnomocnencovi vlády SR pre územnú samosprávu, integrovaný manažment povodí a krajiny Martinovi Kováčovi a 26 starostom a primátorom.
Podstata projektu s investičným nákladom 147.000 eur spočíva podľa Podmanického v zadržaní vody priamo v prírode. „Zo všetkých kopcov sa nám voda zosunie do doliny a tam ju vybudované odtokové kanály nestíhajú odvádzať. Preto sme pripravili projekt so systémom malých suchých poldrov, aby sa nám voda urýchlene nedostala do doliny. Naopak, mala by sa zdržať priamo v jej toku ešte v prírode,“ povedal Podmanický.
Splnomocnenec vlády SR pre územnú samosprávu, integrovaný manažment povodí a krajiny skonštatoval, že projekt v Starej Bystrici je to dobrým príkladom kombinácie opatrení, ktoré sa môžu robiť na zaceľovaní strží v poľnohospodárskej krajine, aj v suchých potokoch. „Na tomto území sa ukázala blesková povodeň už takmer trikrát za posledné dva roky. Je to dobrý príklad ako na takomto relatívne ucelenom území 37 hektárov komplexne pristúpiť k riešeniu,“ uviedol Kováč.
Pripomenul, že na dnešnom pracovnom stretnutí sa zástupcovia obcí a miest mohli naučiť ako prakticky postupovať a hľadať súvislosti vo svojich katastroch. „Pozvali sme starostov obcí, ktorí by chceli v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch začať realizovať preventívne opatrenia v malej mierke. Aby získali pracovnú skúsenosť a na základe toho by už mohli ísť do komplexnejších opatrení v nasledujúcich rokoch. Dnes sme sa snažili aj vzdelávať a povedať si, aké typy opatrení, ako to naplánovať, ako komunikovať so správcami vodných tokov, ale hlavne s lesníkmi. A čo všetko je možné v území vykonať, aby sa znížili riziká,“ dodal Kováč.
Zdôraznil, že ide predovšetkým vtiahnutie farmárskeho a lesníckeho sektora do ochrany územia pred povodňami. „Aby ich pôda popri produkčnom potenciáli bola ešte využívaná na zadržiavanie vody v bežných podmienkach. Ale zároveň, aby sa dôsledne robila protierózna ochrana. Pretože naše skúsenosti a obhliadky z terénu hovoria, že práve v lesoch je popri každom metri drobného vodného toku niekoľko metrov až desiatok metrov strží. A práve v tých stržiach dochádza k ešte väčším rizikám z hľadiska prívalových vĺn, ako v samotnom potoku,“ podotkol.
Podľa Kováča je jednoznačne potrebné zjednodušiť procesy, pretože na základnú údržbu o krajinu netreba povolenia. "To treba jednoducho vykonať. Tam, kde sa ťaží a sťahuje drevo v lesoch, treba okamžite po stiahnutí dreva zrekultivovať strže, ktoré vznikli. Aby sa neprehlbovali o ďalší meter, dva, počas nasledujúcich rokov," uviedol. Skutočný motív na protipovodňové opatrenia vznikne podľa vládneho splnomocnenca po zjednodušení procesov. „Zároveň je potrebné prijať celú sadu finančných aj motivačných nástrojov pre vlastníkov pôdy, obce a jednotlivé subjekty v katastroch obce. Aby boli motivované zadržiavať vodu a robiť protierózne opatrenia. Pretože, ak sa zameriame na celé povodie, redukujeme riziká v samotnom vodnom toku,“ uzatvoril Kováč.

TASR