28.10.2010

ENVIRO: V Košiciach prebieha seminár na tému povodní, sucha a klimatických zmien

Košice 28. októbra (TASR) - Osud vody i nás je názov seminára, ktorý dnes organizuje mimovládna organizácia (MVO) Ľudia a voda v priestoroch košického magistrátu. Ako TASR informoval Michal Kravčík z MVO, seminár je zameraný na aktuálnu tému povodní, sucha a klimatických zmien. Na seminár za účasti splnomocnenca vlády SR pre rozvoj územnej samosprávy a integrovaného manažmentu povodí a krajiny Martina Kováča prijalo pozvanie viac ako 100 starostov, lesníkov, poľnohospodárov, architektov, zástupcov Slovenského vodohospodárskeho podniku, expertov a projektantov pre oblasť vodného hospodárstva, pedagógov i študentov univerzít.
Účastníci seminára mali možnosť vidieť premiéru filmu Povodne 2010 od filmového tvorcu Antona Majerčíka a kľúčové prezentácie o vode, ktorá rozhoduje o živote, o prosperite, o úpadku, o biodiverzite, ale aj o klimatickej zmene v prednáške Petra Straku.
O nevyhnutnej potrebe zadržať dažďovú vodu v ekosystémoch lesnej, poľnohospodárskej i urbanisticky pretvorenej krajiny hovoril Michal Kravčík ako o systémovom riešení pri predchádzaní povodniam, vytváraní zásob vodných zdrojov, permanentnej obnove biodiverzity a zdravej klímy bez rizík spojených s povodňami i suchom.
V ďalšej prezentácii predstavil splnomocnenec vlády Martin Kováč vládny program Integrovaného manažmentu povodí a krajiny, ktorý vláda schválila len deň pred dnešným seminárom.
Seminár je súčasťou projektu Voda bez hraníc, ktorý realizuje MVO Ľudia a voda. Projekt je financovaný z prostriedkov Nórskeho finančného mechanizmu z Blokového grantu spravovaného Nadáciou pre podporu občianskych aktivít.

TASR