31.10.2010

VLÁDA: V Programe manažmentu povodí budú rezortní odborníci

Poznámka: vláda vznik odborný tím rokovanie Program revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí povodne protipovodňové opatrenia manažment povodní splnomocnenec vlády Kováč vláda rokovanie

Vláda do odborného tímu pre nadrezortný Program revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí SR obsadí pracovníkov zainteresovaných rezortov. Šéfovať im bude splnomocnenec vlády SR pre územnú samosprávu, integrovaný manažment povodí a krajiny.

BRATISLAVA 31. októbra (SITA) - Vláda tento týždeň schválila na svojom pravidelnom rokovaní Program revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí SR, ktorý je súčasťou boja s povodňami. Program bude podľa vlády nadrezortný, nebude len záležitosťou ministerstva životného prostredie či pôdohospodárstva, ale aj financií a rezortu práce. Predkladateľ návrhu programu, splnomocnenec vlády SR pre územnú samosprávu, integrovaný manažment povodí a krajiny Martin Kováč, počíta s tým, že pre tento program bude fungovať s tímom vládnych úradníkov. Ako Kováč vysvetlil pre agentúru SITA, nebudú to noví pracovníci, ale "kapacity z rezortov, ktoré sú do programu zainteresované a budú pozvané do tohto tímu." On sám má tímu šéfovať.

Cieľom programu je zadržiavanie v krajine dažďovej vody, ktorá spôsobuje záplavy, a obnova poškodenej krajiny. Program má tiež znižovať riziká sucha. Náplň programu by sa mala podľa vlády týkať až 95 percent územia SR. Už tento rok odštartovali prvé projekty v rámci programu v 24 obciach v povodiach riek Ondava, Torysa, Hornád, Váh a Kysuca. Vláda chce do nich investovať 580-tisíc eur. V nasledujúcich šiestich až desiatich rokoch má podľa Kováča stáť jednu miliardu eur. Program v roku 2010 zamestná 300 pracovníkov, na budúci rok už má vytvoriť päťtisíc pracovných miest a v roku 2012 15-tisíc pracovných miest. Okrem vybudovania účinnej celoplošnej ochrany územia SR pred povodňami a ostatnými rizikami sú cieľom programu aj nové vodné zdroje a zvýšenie ich výdatnosti a kvality, budovanie vodozádržných systémov a technických riešení v lesnej, poľnohospodárskej krajine a v intravilánoch miest a obcí. Ide o vybudovanie odrážok na lesných a poľnohospodárskych cestách, vodoholdingov, zasiakavacích jám, vrstevnicových vodozádržných pásov v poľnohospodárskej krajine, hrádzok v eróznych ryhách a na drobných bezmenných vodných tokoch, ktoré si vyžadujú iba súhlas vlastníka. Zrealizované vodozádržné opatrenia budú schopné zadržať 130 500 metrov kubických dažďovej vody pre extrémny dážď 80 mm v trvaní 20 minút. Táto zadržaná dažďová voda vsiakne do ekosystémov i vyparí sa z nich. „To znamená, že vodozádržné prvky dokážu cyklicky prijímať dažďovú vodu v závislosti na priebehu zrážkovej činnosti, doplňovať zásoby pôdnych i podzemných vôd a následne prostredníctvom výparu ozdravovať klímu,“ konštatuje sa v materiáli. Obce sa majú podľa vlády o vodozádržné systémy starať 20 rokov. Program tak prináša v rámci protipovodňovej ochrany adresnú zodpovednosť nielen štátu, ale aj samospráv.

SITA